Δημήτρης Καμμένος: Από τον Μάρτιο κατακεραύνωνα την συμφωνία – κερκόπορτα για τα μεταλλαγμένα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4 Μαρτίου κατέθεσα την σχετική ερωτηση με σκοπό να ενημερώσω αλλα και να θεσω σε δημοσιο διαλογο την Διατλαντικη Συμφωνια.
Σχετικο άρθρο μου της 4 Νοεμβρίου 2014 !!
ΤΤΙΡ – Διατλαντικο Συμφωνο Εμπορικης Συνεργασιας ΕΕ με ΗΠΑ, ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ
http://olympia.gr/2014/11/02/%CF%84%CF%84%CE%B9%CF%81-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%83/
ΕΔΩ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΥΡΙΖΑ της 28 Μαιου 2015:
Διαφωνίες από τον ΣΥΡΙΖΑ για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ: «Θα ήταν ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία
Τις ισχυρές επιφυλάξεις της κυβέρνησης σε βασικά σημεία της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενημερώνοντας σχετικά τα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.16 Σχόλια
«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής ως προς την συμφωνία για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ – ΗΠΑ, και έχει κατατεθεί με απόλυτη σαφήνεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το τι πιστεύουμε ότι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει. Εγείρονται σοβαρά ζητήματα ως προς την διαδικασία και την διαφάνεια, αλλά και ως προς το περιεχόμενό της. Τις ίδιες θέσεις με εμάς έχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεση της ως προς το πλαίσιο για την προστασία των επενδύσεων.
«Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία. Δεν σημαίνει ότι κάθε τι που έρχεται απ’ έξω πρέπει να το δεχόμαστε ως ντε φάκτο», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, εκφράζοντας παράλληλα την βαθιά του ανησυχία «για την απουσία ενημέρωσης των πολιτών και την δραματική σιωπή που υπάρχει σε ένα τόσο βασικό ζήτημα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πρόκειται για ένα υπερσύνταγμα, αν συναφθεί αυτή η συμφωνία. Θα καθιερωθεί το πιο ακραίο επιθετικό σχέδιο που έχει επινοηθεί από πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες θα έχουν απροκάλυπτη ισχύ ερήμην της Ε.Ε.», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος
Ο Κώστας Λαπαβίτσας έκανε λόγο για συμφωνία που εμπεριέχει επικίνδυνα μέτρα, όπως απορρύθμιση εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ για πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, μίλησε ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «Δούρειο ίππο για την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρώπη».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ
04-03-2015
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς:​τον Υπουργό Οικονομικών
τον Υπουργό Εξωτερικών
τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
​τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
​τον Υπουργό Εργασίας
τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
​τον Υπουργό Υγείας
​τον Υπουργό Δικαιοσύνης
​τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα:​Σχετικά με το Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορικής Συνεργασίας ΕΕ με τις ΗΠΑ (TTIP)
Κύριε Υπουργέ,
Από τις 2 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαβουλεύσεις και συνομιλίες που αφορούσαν το Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορικής Συνεργασίας Ε.Ε. με τις Η.Π.Α., το λεγόμενο «TTIP», το οποίο σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες στοχεύει να άρει εμπορικούς φραγμούς σε διάφορους οικονομικούς κλάδους και έτσι να διευκολυνθεί η αγορά και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών.
Η εν λόγω υπόθεση θα οδηγηθεί σε τελική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί όταν και οι 13 Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται για την συμφωνία, ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους.
Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας μας, ότι ακόμη και σήμερα, το σχέδιο αυτό αποτελεί αντικείμενο μυστικών διαπραγματεύσεων και υποστηρίζεται ένθερμα από τις πολυεθνικές, καθώς, εάν υιοθετηθεί, θα τους επιτρέπει να φέρνουν ενώπιον της Δικαιοσύνης κάθε κράτος που δε θα συμμορφώνεται με τους κανόνες του φιλελευθερισμού. Οι εταιρείες αυτές θα έχουν έτσι την δυνατότητα να ζητήσουν και να επιτύχουν την καταβολή γενναίων αποζημιώσεων για διαφυγόντα κέρδη από την εφαρμογή μιας πολύ περιοριστικής εργατικής ή και περιβαλλοντικής νομοθεσίας που θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των κερδών τους.
Η νέα TTIP προβλέπεται ότι θα βλάψει σοβαρά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των καταναλωτών. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε πολίτης-καταναλωτής τι ακριβώς είναι αυτό το σύμφωνο και πώς μας επηρεάζει.
Η ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών προορίζεται να γίνει μονόδρομος. Η επιστροφή σε δημόσια, κοινωνική, κοινοτική ιδιοκτησία και διαχείριση της ύδρευσης-αποχέτευσης, της τροφής, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των νοσοκομείων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., από τη στιγμή που θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί, θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, εφόσον ισχύσει αυτό το Σύμφωνο Εμπορικής Συνεργασίας.
Τα πρότυπα (standards) της Ε.Ε. για τα τρόφιμα, την προστασία των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, την απασχόληση, την κοινωνική προστασία, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τα καλλυντικά, τα ιατρικά προϊόντα, τη χρήση φυτοφαρμάκων, τις μεθόδους παραγωγής, τις καθαρές πηγές ενέργειας, τα χημικά, τις δημόσιες υπηρεσίες, την υγεία και την ασφάλεια, τα πολιτιστικά αγαθά, τη χρηματοοικονομική ρύθμιση κλπ., με το Σύμφωνο αυτό, προδιαγράφονται να καθοριστούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως είναι αυτά των ΗΠΑ με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία και την καθημερινότητα του Ευρωπαίου Πολίτη.
Όσον αφορά στους Τραπεζικούς και Χρηματοπιστωτικούς Κανονισμούς το υπό έγκριση σχέδιο θα επιδιώξει να δημιουργήσει χαλάρωση των τραπεζικών κανονισμών προς άμεσο όφελος των αγορών σε μια ομογενοποιημένη και διευρυμένη πλέον αγορά και κατ’ επέκταση το τελικό μοίρασμα των εξουσιών πίσω στους τραπεζίτες.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι η Συμφωνία TTIP συνδυάζει, τροποποιώντας προς το χειρότερο, τα πιο καταστροφικά στοιχεία των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα. Εάν υιοθετηθεί, τα προνόμια των πολυεθνικών θα αποκτήσουν την ισχύ νόμου και θα δέσουν για τα καλά τα χέρια των κυβερνήσεων. Κάθε χώρα που θα επιδιώξει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βρίσκεται υποχρεωμένη να υιοθετήσει αυτούσιους τους κανόνες που ισχύουν στο εσωτερικό της κοινής αγοράς τους.
Η TTIP, επιδιώκει να ανοίξει στον ανταγωνισμό όλους τους αόρατους «κλάδους», ή τους κλάδους γενικού συμφέροντος. Κάθε κράτος θα υποχρεωθεί έτσι όχι μόνο να υποτάξει τις δημόσιες υπηρεσίες του στην εμπορευματική λογική, αλλά και να παραιτηθεί οποιουδήποτε δικαιώματος επέμβασης στους ξένους παρόχους υπηρεσιών που εποφθαλμιούν τις αγορές τους. Τα πολιτικά περιθώρια ελιγμών τους θα εξανεμιστούν.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Σε τι στάδιο έχουν φτάσει οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις που αφορούν το Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορικής Συνεργασίας Ε.Ε. με τις Η.Π.Α;
2. Είναι εξασφαλισμένη με απολύτως διαφανή, έγκαιρο και ολοκληρωμένο τρόπο η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων σε όλες τις πτυχές των διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μυστικότητα των διαπραγματεύσεων, όπως πραγματοποιούνταν στο παρελθόν, είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις από άποψη δημοκρατικού ελέγχου της διαπραγματευτικής διαδικασίας;
3. Πώς εξασφαλίζονται οι ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ Ε.Ε και ΗΠΑ;
4. Θα τηρηθούν ρητώς και θα διατηρηθούν επακριβώς τα πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία ανθρώπων και ζώων, όπως ορίζονται από την νομοθεσία της E.E;
5. Πως εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπονομεύονται θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε όπως η αρχή της προστασίας ιδιωτικής ζωής, η προστασία των καταναλωτών, η προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, η απασχόληση, και η κοινωνική προστασία;
6. Πώς θα διασφαλιστεί ότι το συγκεκριμένο Σύμφωνο δεν θα υποταχθεί στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, που έχουν καθιερωθεί από μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες επιχειρήσεις, επί ποινή εμπορικών κυρώσεων για τη χώρα-παραβάτη ή αποζημιώσεων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος των εναγόντων;
7. Ποιά είναι η αρχική έστω εκτίμηση της Κυβέρνησης για τις πιθανές θετικές και/ή αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας από τις αρχικές συζητήσεις/διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της παραπάνω συμφωνίας;
Επιπλέον, παρακαλώ όπως καταθέσετε:
1. Τα ψηφίσματα που περιέχουν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Επιτροπές που εργάζονται για την τελική συμφωνία.
2. Τα πρακτικά των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των λοιπών μελών που αφορούν το προκείμενο Σχέδιο Συμφωνίας.
3. Τις προτάσεις και αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων.
4. Τις προτάσεις και ρητές δεσμεύσεις των υπολοίπων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν θα θυσιαστούν τα πρότυπά που αφορούν την ασφάλεια, την υγεία, την κοινωνική προστασία και την προστασία των δεδομένων ή την πολιτισμική πολυμορφία αυτών, για τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών.
O ερωτώσας Βουλευτής
Δημήτριος Καμμένος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ