"Η Ελλάδα είναι μια κουκίδα της γης που πρέπει να σωθεί;"
Το άρθρο του πρωθυπουργού στη Le Monde σχολιάζει ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον, σε άρθρο με τίτλο που θέτει το ερώτημα, αν η Ελλάδα, μια κουκίδα της γης που αξίζει να σωθεί;
Όπως σημειώνει, σε αντίθεση με άλλα άρθρα πρωθυπουργών, που έτειναν να μοιάζουν με τους παλιούς λόγους του Τόνι Μπλερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός «μάχεται για το πολιτικό του μέλλον».
Την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει, οι Έλληνες πίστευαν ότι σιωπηρά τους προσφέρθηκε μια συμφωνία σε αντάλλαγμα με κάποιες παραχωρήσεις σε μέτρα λιτότητας και ότι θα έπαιρναν μια μεγαλύτερη και πιο μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του χρέους.
Τώρα όμως, σχολιάζει ο δημοσιογράφος, «φοβούνται ότι η συμφωνία αυτή ξηλώνεται».
Έτσι, συνεχίζει, και ενώ «η ελληνική κυβέρνηση πλέον είναι αντιμέτωπη με την προφορά μόνο μιας ακόμα επέκτασης των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της οποίας θα στεγνώσουν οι τράπεζες και ο κουρασμένος πληθυσμός θα χάσει περισσότερη πίστη», ο Τσίπρας μέσα από τις σελίδες της Le Monde – και με λίγο από Χεμινγουέι μέσα στο κείμενό του- έγραψε ένα λεπτομερές κείμενο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τεχνικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Mason το σημαντικότερο απόσπασμα (του άρθρου του Τσίπρα) είναι ο ισχυρισμός του ότι οι αλλαγές στη φορολογία και τις δαπάνες που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αυξήσουν τα έσοδα και χωρίς να έχουν απαραίτητα συνέπειες καθώς δεν μειώνουν περαιτέρω την ενεργό ζήτηση ή δεν μεταθέτουν περισσότερο βάρος στα κοινωνικά στρώματα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».
Βασικά, προσθέτει ο αρθρογράφος, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς λιτότητα και οι δανειστές όχι. Και αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα παραμένει σε σύγκρουση με τους πιστωτές της, σημειώνει ο Μέισον.
Ως πιο ενδιαφέρον σημείο του άρθρου σχολιάζει το γεγονός ότι ο Τσίπρας κατηγορεί αυτή τη φατρία μεταξύ των δανειστών ότι μπλοκάρει την πρόοδο – εμμέσως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους τους στην ΕΚΤ- και ότι θέλει να δημιουργήσει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
Επίσης αναφέρεται στην άποψη ότι, για όσες χώρες αρνούνται να συμμορφωθούν με τη νέα αρχή, η λύση είναι απλή: Σκληρή τιμωρία, υποχρεωτική λιτότητα και ακόμα χειρότερα περισσότερους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμα και ένα παράλληλο νόμισμα.
«Πιστεύω αυτό το απόσπασμα να αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλλαγή στην σκέψη του Τσίπρα και του κύκλου του πρωθυπουργικού γραφείου του στην Αθήνα. Και μια αλλαγή αποτέλεσμα εμπειρίας», σχολιάζει ο αρθρογράφος του Channel 4.
Ο ίδιος σημειώνει, ότι ένας τρόπος να διαβάσει κανείς το άρθρο του Τσίπρα, είναι να επιμείνει αυστηρά στην διαπραγματευτική θέση που πλέον αναγνωρίζεται στον Βαρουφάκη, μια σιωπηρή προετοιμασία για χρεοκοπία και μια επιθυμία να ρίξουν το φταίξιμο στις αλλαγμένες δυνάμεις μέσα στο Eurogroup.
Εξάλλου, σημειώνει, η ελληνική απειλή να μην καταβληθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ είναι αληθινή.
Έτσι, προσθέτει, είμαστε σε ακόμα μια αγωνιώδη εβδομάδα.
Τέλος, αναφερόμενος στην παραπομπή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να διαβάσουν το μυθιστόρημα του Χεμινγουέι «For Whom the Bell Tolls», σχολιάζει «νομίζω ότι όλοι το πήραμε το μήνυμα»…
«Θα ξέρουμε, εκτιμώ σε μια εβδομάδα, κατά πόσο οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ένα ακρωτήριο που αξίζει να σωθεί», καταλήγει ο Μέισον.