Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΣΟΒΑΡΟ ΚΛΙΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ BLOGS ΚΑΙ Η ΑΦΑΝΗΣ (μεταξύ τους) ΑΛΛΗΛΟΕΚΤΙΜΗΣΗ….

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ

Τον τελευταίο καιρό έχει διαμορφωθεί στην ενημερωτική μπλογκόσφαιρα μια ατμόσφαιρα-φαινόμενο αξιοπιστίας, που πλανάται σιωπηλά σέ όλο το εύρος του ελληνικού διαδικτύου. Η μεταδιδόμενη πληροφόρηση κατά κανόνα είναι σοβαρή και έγκυρη, η οποία μάλιστα αναπαράγεται μεταξύ των μπλογκς, χωρίς προηγούμενη διαπλοκή-συνεννόηση-ή σκοπιμότητα. Οι σχέσεις μεταξύ των νιόφαντων αυτών των  ιεραποστόλων της ενημέρωσης (κυριολεκτικά ιεραπόστολοι, αφού δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους) είναι αθόρυβα αγαστή και διέπεται κυρίως από αλληλοσεβασμό.Ανταλλάσουν μεταξύ τους πληροφορίες(ή τις δανείζονται μόνοι τους), αθόρυβα κι ευγενικά.Αφήνουν τον παραλήπτη της είδησής τους, να κρίνει άν η πραμμάτειά τους ενδιαφέρει ή όχι.
Υπάρχει μια ολοφάνερη υγεία σ΄όλο αυτό το σκηνικό. Η κυκλοφορία των ιδεών είναι γάργαρη, έντιμη. Γκάφες δεν υπάρχουν ,ούτε και διαψεύσεις.
Γι αυτό κι αυτά τα ενημερωτικά sites, η blogks- (καμιά 50 το πολύ πενηνταριά (50) που πρωταγωνιστούν στην τρέχουσα κεντρική επικαιρότητα, έχουν εξελιχθεί σε Ευαγγέλιο για τους επαγγελματίες ρεπόρτερς.Ξεκινάνε τη μέρα τους άφου ρίξουν μια ματιά στα μπλογκς.
Πολλοί από τους ονειροπόλους Δον Κιχώτες της εναλλακτικής αυτής ενημέρωσης ισχυρίζονται πως δεν είναι δημοσιογράφοι επαγγελματίες, και συχνά εμφανίζονται πολέμιοι της δημοσιογραφίας, αν κι αυτή κυκλοφορεί στο… μεδούλι τους.
Η συνέπεια με την οποία διαχειρίζονται την πληροφόρηση προδίδει πολλά. Αλλά τέλος πάντων. ..
Η www.press-bank.gr ως γνωστόν -που δεν είναι μπλογκ, διατί να το κρύψομεν άλλωστε- πρώτη σήκωσε το φλάμπουρο της διαδικτυακής ενημέρωσης με τον ταπεινό στόχο να βοηθήσει τους ρεπόρτερς στη θεματολογία τους. Στην αρχή, επειδή έκανε αίσθηση, η ύλη μας άρχισε να υφαρπάζεται από τα Μ.Μ.Ε και μετά ακολούθησε η εισβολή πολυαρίθμων ενημερωτικών μπλογκς, που επίσης έκαναν αίσθηση και συνεχίζουν.
Η επιτυχία έκανε αρκετούς να φθάσουν στο επίπεδο της αυθάδειας και του γελοίου. Να φωνασκούν πως αυτοί είναι και κανείς άλλος, πως ο Τύπος πέθανε και πολλά άλλα ασυνάρτητα και φαιδρά.
Πάλι εμείς πρώτοι αντισταθήκαμε, προσπαθώντας να δώσουμε τα πραγματικά όρια δράσης του καθενός. Η ενημέρωση δεν είναι τιμάριον ουδενός. Βεβαίως η πλάστιγγα γέρνει προς τον δημοσιογράφο, εκ φύσεως παραδοσιακό λειτουργό της πληροφόρησης.Η δημοσιογραφία βεβαίως διέρχεται κρίση-κυρίως από τα λάθη της- Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τελεύτησε και… η σκυτάλη τάχα μου πέρασε στα αδαή μπλογκς.
Δεν αποκλείεται εν τούτοις, με τις ραγδαίες εξελίξεις ό έντυπος τύπος να ανατραπεί, αλλά όχι παντελώς. Διότι μπορεί να εξαφανιστούν οι μεγάλες εθνικές εφημερίδες, αλλά σίγουρα θα κυριαρχούν πολλές τοπικές και μικρού βεληνεκούς εφημερίδες, όπως είναι ο περιφερειακός τύπος σήμερα στην Ελλάδα. Δηλαδή ο έντυπος τύπος θα επιστρέψει στις ρίζες του. Θα έχει κοινοτικό χαρακτήρα, θα είναι πιο ζεστός, άμεσος κι ανθρωπινότερος.
Προφανώς θα σημειωθεί και πολλαπλασιασμός των ενημερωτικών μπλογκς. Η ανάγκη της επικοινωνίας, της ελευθερίας του λόγου, θα είναι έντονη εσαεί.
Είμαι γνωστός θιασώτης  του μικρού τοπικού τύπου και στους μαθητές μου αυτό συνιστώ. Να ανοίξουν μια δική τους εφημερίδα κι από την πρώτη στιγμή θα απολαμβάνουν δυό υπέρτατα αγαθα: ελευθερία κι άνετο μεροκάματο.
Ο Τύπος αν έφτασε σ΄αυτά τα χάλια, οφείλεται στην επέλαση των μπακάληδων. ΄Εφυγε από τα χέρια των παραδοσιακών δημοσιογράφων-εκδοτών και πέρασε στους μπακάληδες -Τους αποκαλώ έτσι από το 1966 με πυρινα άρθρα-  Τί να περιμένεις τώρα από Μπόμπολες, Αλαφούζους, Μάστορες, Καραγιάννηδες κ.α.; Δεν φταίνε αυτοί που επενδύουν στο Τύπο, αλλά οι δημοσιογράφοι που τους συντρέχουν στις αλλότριες σκοπιμότητές τους, χωρίς όραμα, χωρίς ηθική, χωρίς τσίπα.
Πάντως είναι ευτύχημα, που οι σημερινοί μπλόγκερς, κατέβασαν το λοφίο, και με υπευθυνότητα ασκούν την αποστολή που έθεσαν εαυτούς. Κάνει εν τούτοις εντύπωση η αλληλοεκτίμηση που τρέφουν μεταξύ τους- χωρίς να γνωρίζονται- και συμπεριφέρονται ως τζέντλεμεν. Μην ξεχνάμε δε πως οι περισσότεροι εξ αυτών είναι καλλιεργημένα και ευαίσθητα άτομα και επιδεικνύουν παραδειγματική σύνεση. ΄Οχι δεν είναι υπερφύαλοι και παραφουσκωμένοι νεανίες, που στην αρχή της πορείας του ενημερωτικού μπλογκ είχαν θολώσει ελαφρώς το τοπίο, με  τις ασυναρτησίες.. τους.Ευτυχώς τα παιδιά εσίγησαν ή τουλάχιστον έβαλαν νεράκι στο κρασί τους,ώστε να μην αυτογελοιοποιούνται.
Μάλιστα δε εμείς στην Τράπεζα Τύπου…τόσο πολύ τους εμπιστευόμαστε ώστε να μην ελέγχουμε -καν τυπικά-την εγκυρότητα των πληροφοριών που μας στέλνουν! Ναι τους εμπιστευόμαστε και το χαιρόμαστε αυτό.Κέρδισαν με το σπαθί τους την αξιοπιστία τους . Να συνεχίσουν έτσι και να μην ιδρώνει το αφτί τους απο μερικούς αναχρονιστικούς εγκεφάλους της επαγγελματικής δημοσιογραφίας… που ονειρεύονται τον αφανισμό των μπλογκς… Θα μείνουν με το θλιβερό όνειρο…. Οι εξελίξεις καλπάζουν…
ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ

Περισσότερα: http://www.press-bank.gr/articles/viewnews.aspx?lc=greek&newsid=C6A0A163-F231-4C96-8CB0-09C5C586E75D

ΔΗΜΟΦΙΛΗ