ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! DW: Η Ελλάδα στην ατζέντα του Διεθνούς Συνεδρίου Θαλάσσιας Διάσωσης #sosEUROPE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

0,,18478448_303,00

Διεθνές συνέδριο θαλάσσιας διάσωσης πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μπρεμερχάφεν της Γερμανίας με βασικό θέμα το προσφυγικό ρεύμα στη Μεσόγειο, που εντείνεται όλο και περισσότερο.


Στο κογκρέσο που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια συμμετέχουν περισσότεροι από 250 διασώστες από 38 χώρες. Για τρεις συνεχόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην εκάστοτε χώρα και να συζητήσουν για το πώς μπορούν να διασωθούν πρόσφυγες που βρίσκονται σε κίνδυνο και πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος εξ’ αρχής.
Ένα από τα βασικά σημεία της ατζέντας είναι και η αντιμετώπιση του προβλήματος στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. 35.000 μετανάστες κατέφθασαν στην Ελλάδα από την αρχή του έτους, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας στην Ευρώπη αμέσως μετά την Ιταλία. «Συγκρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας ο γενικός γραμματέας της ελληνικής ομάδας διάσωσης. Ο σχετικά χαμηλός αριθμός πνιγμών, σύμφωνα πάλι με τον Κωνσταντίνο Μητράγκα, οφείλεται στην μικρή απόσταση μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ελληνικών νησιών, που είναι μόλις οκτώ με δέκα χιλιόμετρα. Ωστόσο, εκτιμά ότι το καλοκαίρι ο εν λόγω αριθμός ενδέχεται να αλλάξει: «Το καλοκαίρι έχουμε υψηλότερα κύματα και ισχυρούς ανέμους. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν και το απεύχομαι, αλλά πιστεύω ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο».
«Το πιο δύσκολο είναι όταν πρόκειται για παιδιά»
Ο Κωνσταντίνος Μητράγκας συμμετέχει και ο ίδιος σε θαλάσσιες αποστολές διάσωσης και παρουσίασε στο συνέδριο τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν εκείνος και ο συνεργάτες του: «Είναι πάντα κρίσιμο όταν μιλάμε για ζωές ανθρώπων. Δεν έχει σημασία ποιος είναι και από πού προέρχεται. Το πιο δύσκολο όμως είναι όταν πρόκειται για μικρά παιδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ελληνικής ομάδας διάσωσης.
Επιπλέον οι συμμετέχοντες του συνεδρίου ανέλυσαν τη σημαντική μείωση του αριθμού των πνιγμών στην περιοχή του Γιβραλτάρ. Ο συντονιστής θαλάσσιας διάσωσης του Μαρόκο Μοχάμεντ Ντρίσι ανέφερε έναν από τους βασικούς λόγους αυτής της εξέλιξης: «Είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας και μεγάλης προσπάθειας. Το Μαρόκο πραγματοποιεί ελέγχους καθώς και αναζητήσεις και διασώσεις. Επομένως προσφέρουμε υπηρεσίες. Εμπιστευόμαστε τους συναδέλφους μας και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους συναδέλφους μας στην Ισπανία. Επομένως έχουμε αυτή την εμπειρία η οποία μπορεί να είναι παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους».
Αλεξάντερ Ντρέξελ / Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ