Κοινοβουλευτική υποκρισία και δουλεμπόριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει η Μαρία Σεφέρου

Η κοινοβουλευτική υποκρισία είναι παλιά απεχθής “τέχνη” που ευδοκιμεί στις “δημοκρατίες” σαν τη δική μας και ύπουλα κατατρώγει τα θεμέλια του έθνους. Σχεδόν εξ ορισμού, ‘κοινοβουλευτισμός’ στη χώρα μας σημαίνει υποκρισία. Οι βουλευτές παίρνουν γραμμή από τον αρχηγό τους να θεωρούν το άσπρο ως μαύρο και τανάπαλιν, αν αυτό νομίζουν ότι συμφέρει το κόμμα τους. Πεπεισμένοι ότι οι οπαδοί τους δε διαθέτουν ούτε μνήμη, ούτε κρίση, οι εθνοπατέρες προκαλούν καθημερινά το νοήμονα και ελευθέρας βοσκής πολίτη, η μεν αντιπολίτευση με τα “όχι σε όλα”, η δε συμπολίτευση με τα “ναι σε όλα”, ακόμη κι αν πρόκειται τα τυφλά ‘όχι’ ή τα ‘ναι’ τους να βλάψουν ανεπανόρθωτα το εθνικό συμφέρον της χώρας. Για τέτοιο κοινοβουλευτικό εκφυλισμό και υποκρισία μιλάμε, πλην βεβαίως ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα… Αυτούσια η αντικειμενική αλήθεια σπάνια ακούγεται στις αγορεύσεις της Βουλής, αφού οι έννοιες διαστρεβλώνονται μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του κομματικού και ατομικού συμφέροντος.

Δεν είναι τυχαίο που ο Ιησούς φέρεται να είχε εξαπολύσει τα πιο αμείλικτα ΟΥΑΙ εναντίον των Φαρισαίων και Γραμματέων υποκριτών της εποχής του. Ενώ γινόταν φίλος μετανοημένων τελωνών και πορνών, ουδέποτε τα βρήκε με τους υποκριτές. Οι υποκριτές για τον Ιησού ήταν μια σιχαμερή τάξη. Μέχρι και “τάφους ασβεστωμένους” φέρεται να τους είχε αποκαλέσει.
Είναι αναρίθμητα τα περιστατικά απύθμενης όσο και προκλητικής κοινοβουλευτικής υποκρισίας που διαδραματίστηκαν τον τελευταίο χρόνο στο «ναό» της Δημοκρατίας μας, και δεν πρόκειται ν’ αναφερθώ σε όλα αυτά διότι θα χρειαζόταν να γράψω τόμους. Κανένα κόμμα της Ελληνικής Βουλής δεν είναι αμέτοχο υποκρισίας. Η κοινοβουλευτική υποκρισία για τα κόμματα είναι πανίσχυρο εργαλείο προς άγραν ψήφων, προς αναρρίχηση στην εξουσία και διατήρηση αυτής. Όποιος δε μπορεί να υποκρίνεται δεν έχει τα “προσόντα” για να γίνει βουλευτής. Όμως κανένα κόμμα ή οπαδός δε δικαιούται να κατηγορεί μόνο τους απέναντι για υποκρισία, αφού όλοι είναι ένοχοι της αμαρτίας τούτης.
Αυτά σαν εισαγωγή στο θέμα με το οποίο θ’ ασχοληθώ σήμερα, που είναι η τροπολογία για τη μετατροπή της δουλεμπορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα που συζητήθηκε στη Βουλή στις 23 και 24 Ιουνίου, 2009. Έπειτα από 5 χρόνια αδιαφορίας και απραξίας για το οξύτατο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, και αμέσως μετά από το ηχηρό ράπισμα των Ευρωεκλογών, ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του ξύπνησαν και ανασκουμπώθηκαν για να δώσουν, τάχα, θεραπεία στην απειλητική αυτή εθνική πληγή. Θα μου πεις οι άνθρωποι ήταν βαριά απασχολημένοι με το κουκούλωμα των σκανδάλων τους και δεν εύρισκαν καιρό. Σε κάθε περίπτωση, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Από το τίποτα, καλό είναι και το κάτι. Άλλωστε, εμείς οι ραγιάδες και υπομονή διαθέτουμε, και ανοχή δείχνουμε στην προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό των κυβερνήσεων που με την ψήφο μας αναδεικνύουμε. Βλέπετε έχουμε εμπεδώσει για τα καλά μέσα μας ότι στη “δημοκρατία” μας επιπλέουν οι φελλοί, κι από τους φελλούς κανείς δεν περιμένει πολλά. Απλά κάποια μέτρα-ασπιρίνες για να σερνόμαστε μέχρι να βγει η ψυχή μας…
Στην τροπολογία που “αναβάθμιζε” το αδίκημα της δουλεμπορίας σε κακούργημα τα “όχι σε όλα” των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του ΛΑΟΣ, ήταν αναμενόμενα. Όσο για τον κύριο Παπανδρέου ο οποίος μετά τις ευρωεκλογές είχε βροντοφωνάξει, «Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες» (δείτε εδώ), φαίνεται πως γρήγορα το ξέχασε, αν ποτέ το εννοούσε, και συντάχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ προς υποστήριξη των λαθρομεταναστών και, εμμέσως πλην σαφώς, των δουλεμπόρων.
Κατανοητό και ανθρώπινο θα μου πείτε, αφού το παιδί πασχίζει ν’ αλιεύσει ψήφους από τ’ αριστερά για να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία που θα τον ανεβάσει στο μαγικό θρόνο της εξουσίας. Ανυπομονεί να εισπράξει με τη σειρά του τους παραδοσιακούς αναθεματισμούς στο τέλος της θητείας του, έχοντας προσθέσει μια ακόμη τρύπα στο νερό της νεοελληνικής χαβούζας – μιας χαβούζας την οποία οι περισσότεροι γεμίζουν με μπάζα κατεδάφισης, ενώ ελάχιστοι προσπαθούν κάτι να χτίσουν… Και όπως γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες την «Ιερουσαλήμ», στους “αριστερούς” (διάβαζε “αντιδραστικούς”) χώρους η με νύχια και με δόντια υποστήριξη των λαθρομεταναστών και εμμέσως όσων τους εισάγουν στο “Γιουνανιστάν” είναι ευαγγέλιο. Αυτή γαρ την εντολή έχουν λάβει “άνωθεν”, και στο “άνωθεν” μπορεί ο καθένας να εντάξει οποιονδήποτε, ανάλογα με τη φαντασία και την καχυποψία που διαθέτει. Διότι μαζοχιστικό, παράδοξο και αφύσικον εστί το να πηγαίνει κανείς κόντρα στα συμφέροντα της πατρίδας του, δηλαδή της ευρύτερης οικογένειάς του.
Τι έγινε λοιπόν κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας; Πολλά υποκριτικά και ευτράπελα ακούστηκαν από την αντιπολίτευση, για να στηριχτεί το όχι, και τα επισήμαναν διάφορα ιστολόγια πρόσφατα. (Δείτε εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ). Από τα Πρακτικά της Βουλής 24-6-2009 (απόγευμα) θα παραθέσω χαρακτηριστικό απόσπασμα της αγόρευσης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρας Τσακρή:
 
«Παραπέρα οφείλω να παρατηρήσω ότι έχετε καταστήσει κακούργημα κάθε περίπτωση παράνομης μεταφοράς μεταναστών με ή χωρίς αντάλλαγμα και δεν αφήσατε κανένα περιθώριο επιεικέστερης νομοθετικής αντιμετώπισης των περιπτώσεων στις οποίες η λαθρομεταφορά δεν γίνεται για λήψη ανταλλάγματος και δεν συνιστά δουλεμπορία.
Δηλαδή, στην περίπτωση που ένας αγρότης ή ένας κτηνοτρόφος έχει παραλάβει από τα σύνορα μία οικογένεια Αλβανών που έρχεται στη χώρα για να προσκολληθεί στα χωράφια ή στα ζώα της οικογένειας στερούμενη και των ταξιδιωτικών εγγράφων, θα θεωρούμε και σε αυτήν την περίπτωση ότι ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος αυτός… διαπράττει το ίδιο κακούργημα όπως και ένας δουλέμπορος που μεταφέρει περισσότερους λαθρομετανάστες με σοβαρό αντάλλαγμα για κάθε μεταφερόμενο και θα τους τιμωρούμε εξίσου;»

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούμενος, ο πληθωρικός Ευάγγελος Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων:
«Γιατί, αλίμονο, εάν φθάσουμε σε διατάξεις, οι οποίες θα είναι ανεφάρμοστες γιατί θα ευτελίζονται, επειδή ένας ταξιτζής μεταφέρει κοντά στα σύνορα τέσσερις ή τρεις αλλοδαπούς και κατηγορείται ως δουλέμπορος, χωρίς να υπάρχουν άλλα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης, τα οποία να μπορούν να διαχωρίσουν τον τυχαίο ταξιτζή από τον οργανωμένο δράστη ενός εγκλήματος δουλεμπορίας που καταδικάζεται σε οικουμενικό επίπεδο.»

Σας παρακαλώ, εσείς οι θερμόαιμοι, μη διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας από αγανάκτηση για τις σοφιστείες που διαβάσατε, διότι σε καιρό οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο ν’ αντικαταστήσουμε τα ρούχα μας. Λοιπόν, έχουμε και λέμε, κι αν δε μας έρχεται να γελάσουμε, απλά κλαίμε: Η τροπολογία, λέει το ΠΑΣΟΚ, δεν έπρεπε να ψηφιστεί διότι ενδέχεται να αδικήσει κάποιον αθώο αγρότη ή κτηνοτρόφο που μεταφέρουν λίγους λαθρομετανάστες για δικές τους δουλειές, ή έναν αθώο ταξιτζή που τους μεταφέρει αλλά δεν είναι οργανωμένο μέλος δουλεμπορίας! Βρε κοίτα να δεις πού το κόλλησαν οι άνθρωποι!
Και ποιος δουλέμπορος θα ομολογήσει στο δικαστήριο ότι είναι οργανωμένος σε κύκλωμα; Ποιος θα αποκαλύψει ότι πληρώθηκε για να μεταφέρει λαθρομετανάστες; Δηλαδή το έγκλημα συνίσταται απλά στην ενδεχόμενη οργάνωση του δουλεμπόρου σε κύκλωμα και στην αμοιβή που εισέπραξε και όχι στη διευκόλυνση λαθραίας εισαγωγής μεταναστών σε μια χώρα ενάντια στους νόμους της; Με άλλα λόγια ο κάθε “φιλάνθρωπος” που ανιδιοτελώς διευκολύνει αυτά τα δυστυχισμένα πλάσματα να μπουν σε μια χώρα λαθραία και παράνομα είναι αθώος; Αυτό ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ;
Ελάτε, παρακαλώ, να το βασανίσουμε το πράγμα λίγο περισσότερο, διότι η σχιζοφρένεια γύρω από λαθρομετανάστες και δουλεμπόρους έχει κι άλλες παραμέτρους. Ο λαθρομετανάστης είναι άνθρωπος ή πράγμα; Είναι έλλογο ον ή ζώο; Γνωρίζει τι κάνει όταν εισέρχεται παράνομα σε μια χώρα ή έχει το ακαταλόγιστο; Έψαξε ο ίδιος να βρει μεταφορέα προς τη γη της επαγγελίας ή απήχθη και σύρθηκε παρά τη θέλησή του από εγκληματίες δουλεμπόρους; Ο λαθρομετανάστης που μπαίνει παράνομα σε μια ξένη χώρα, συχνά κουβαλώντας γυναίκα και 4-5 ανήλικα παιδιά, γνωρίζει ή δε γνωρίζει ότι παραβαίνει τους νόμους της χώρας αυτής; Ποιος έψαξε για τον άλλο; Ο λαθρομετανάστης, αυτός ο φτωχούλης που μας λέει ότι πεινούσε στη χώρα του, έψαξε για δουλέμπορο και τον πλήρωσε όσο-όσο – από 2 έως 5 χιλιάδες ευρώ, λένε – ή ο δουλέμπορος ψάχνει στα βάθη της Ασίας και της Αφρικής για επίδοξους λαθρομετανάστες που ονειρεύονται ευρωπαϊκούς παραδείσους χωρίς να έχουν καμία διάθεση να ενσωματωθούν στην κοινωνία που τους υποδέχεται; Τι είναι άραγε για το λαθρομετανάστη ο δουλέμπορος; Κακούργος ή σωτήρας; Δυνάστης ή ευεργέτης; Ελάτε τώρα που δεν ξέρετε τις εύλογες απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις! Ελάτε που δεν καταλαβαίνετε ότι και ο λαθρομετανάστης είναι συνένοχος με το δουλέμπορο, αφού όπως λέει μια αγγλική παροιμία, «χρειάζονται δύο για το ταγκό»!
Και ποια δικαιώματα δικαιούται να διεκδικεί ένας παράνομος, απρόσκλητος και παρείσακτος επισκέπτης που συχνά κουβαλάει μαζί του και πέντε-έξι εξαρτώμενες ψυχές; Ποιος του είπε ότι εδώ έχουμε δουλειές; Ποιος του έταξε τι; Και με ποιο σκεπτικό ο Έλληνας φορολογούμενος, που πλήρωνε μια ζωή ασφάλιστρα σ’ ένα καταρρέον ασφαλιστικό σύστημα, θα πρέπει να μοιραστεί τη μπουκιά του με κάποιον που του ήρθε από το πουθενά; Μα αν υπάρχει τόση δυστυχία στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στη Σομαλία, τότε πού και πότε θα σταματήσει η ακατάσχετη εισροή; Πρέπει να έρθουν όλοι εδώ ή όπου τέλος πάντων βρουν τέτοιο ξέφραγο αμπέλι; Δύσκολο… Επί του θέματος είχα γράψει και παλιότερα. (Δείτε εδώ, εδώ, κι εδώ)
Κάθε φορά που ακούω ότι “συνελήφθησαν” τόσοι λαθρομετανάστες στο τάδε ελληνικό νησί και εισήχθησαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις, απορώ και εξίσταμαι για την “τιμωρία” που τους επιφυλάξαμε εμείς οι “άσπλαχνοι” Έλληνες. Άλλο που δεν ήθελαν οι απρόσκλητοι εισβολείς να τύχουν δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης! Και αν οι αρχές σπανίως πιάσουν κανένα δουλέμπορο – σωτήρα των δυστυχισμένων! – μας λένε ότι παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα. Για ποιο λόγο; Επειδή έκανε με το αζημίωτο ένα “θεάρεστο” έργο να σώσει μερικούς συνανθρώπους μας από την κόλαση της πατρίδας τους; Ποιος δουλεύει τζάμπα σήμερα; Εδώ οι άχρηστοι τεμπελο-εθνοπατέρες έχουν βαφτίσει τον παχυλό μισθό τους “βουλευτική αποζημίωση” και περιμένουν ο δουλέμπορος να δουλέψει τζάμπα, και μάλιστα κινδυνεύοντας να πάει και φυλακή; Πάντως, απ’ αυτό που κατάλαβα, κατά το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ο δουλέμπορος είναι εγκληματίας επειδή πληρώθηκε και δεν τους μετέφερε δωρεάν! Το ακούσατε;
Γι αυτό σας λέω, κάποια κόμματα έχουν ενσυνείδητα ταχθεί υπέρ της διάλυσης της Ελλάδας, ενώ άλλα, όπως η ΝΔ, το κάνουν λόγω βλακείας και νωθρότητας. Και για νάχουμε καλό ρώτημα, κύριοι της ΝΔ, γιατί οι λαθρομετανάστες πρέπει να παραμείνουν επί ένα χρόνο στα “κέντρα υποδοχής” που τους φτιάχνετε, συντηρούμενοι με τους φόρους μας και με τα δανεικά που έχετε χρεώσει τις επόμενες γενιές, κι όχι ένα μήνα; Για να σιτέψουν; Ή μήπως για να προλάβουν τα ζευγάρια να γεννήσουν κι άλλο παιδί; Διότι τι θα κάνουν εκεί μέσα που θα τρώνε και θα κάθονται; Δε θα παίξουν και λίγο; Δηλαδή τι θα συμβεί σ’ ένα χρόνο που δε μπορεί να συμβεί σήμερα; Οι χώρες τους θα τους δεχτούν πίσω ενώ σήμερα δεν τους δέχονται; Η Ευρώπη θα τους απορροφήσει ενώ σήμερα μας έχει γυρίσει την πλάτη λέγοντας, «Πρόβλημά σας! Ας ελέγχατε τα σύνορά σας;» Γι’ αυτό σας έχω ξαναπεί: φοβάμαι ότι τούτος ο τόπος δεν έχει μέλλον… Βάλλεται, δυστυχώς, και απ’ έξω και από μέσα.
Θα κλείσω μ’ ένα μικρό απόσπασμα από το ρεσιτάλ ανθελληνισμού, υποκρισίας και παραπληροφόρησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασίου Κουράκη, κι ας ξυπνήσουν όσοι έχουν παρασυρθεί από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
«Επειδή όλοι έχουν πει ότι και η χώρα μας είχε μετανάστες, θα πρέπει να πω το εξής. Ο κ. Μαρκογιαννάκης χθες είπε ότι όσοι πήγαιναν στη Γερμανία πήγαιναν νομίμως. Κάνει λάθος. Οι μισοί Έλληνες της Γερμανίας εγκαταστάθηκαν παράνομα. Πήγαιναν σαν τουρίστες, έπιαναν δουλειά και κάποια στιγμή νομιμοποιούνταν, όπως έγινε το ίδιο και όταν πήγαιναν οι δικοί μας άνθρωποι στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία.»

Αυτό δεν είναι αλήθεια, κύριε Κουράκη! Κάτι γνωρίζουμε κι εμείς. Είχα πάει κι εγώ στην Αμερική ως τουρίστρια το 1972, αλλά μόλις πλησίαζα να συμπληρώσω τους έξι μήνες παραμονής που μου είχαν δώσει κατά την είσοδό μου, έλαβα το ειδοποιητήριο να φύγω. Έτσι λειτουργούν οι ευνομούμενες πολιτείες. Στους έξι αυτούς μήνες έψαξα και για δουλειά, και είχα πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού του ΕΜΠ, αλλά δεν με προσέλαβε κανείς διότι απλά ήμουν τουρίστρια. Ούτε που διανοήθηκα τότε να παραμείνω παράνομα διότι σεβόμουνα τους νόμους της χώρας αυτής. Ούτε που σκέφτηκα να το παίξω πολιτική “πρόσφυγας” ισχυριζόμενη ότι η Χούντα με καταδίωκε. Αυτοί όμως που εσείς στηρίζετε με πάθος το κάνουν καθέξιν. Όλοι πολιτικοί πρόσφυγες ισχυρίζονται πως είναι, κι άντε να βρεις την αλήθεια! Όσοι πήγαιναν τότε στην Αμερική ή την Αυστραλία, κλπ., είχαν νόμιμα χαρτιά από την εδώ Πρεσβεία της χώρας αυτής. Ή έπρεπε να τους έχει καλέσει εργοδότης με εξασφαλισμένη εργασία, ή να έχουν συγγενή πρώτου βαθμού που θα αναλάμβανε τη διαμονή και συντήρησή τους. Κι άλλοι κατέφευγαν στη λύση του γάμου.
Ωστόσο, κι αν ακόμη τα πράγματα ήταν έτσι όπως τα λέτε, η Ελλάδα σήμερα έχει 10% ανεργία και δεν περισσεύουν εργασίες για το πλήθος λαθρομεταναστών που καταφτάνουν καθημερινά στη χώρα μας, και στους οποίους εσείς δε βάζετε αριθμητικό όριο ούτε τέλος. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ! Το καταλαβαίνετε; Δε βλέπετε, δεν ακούτε τι συμβαίνει γύρω σας; Γι’ αυτό κάποιοι λαθρομετανάστες καταφεύγουν στην εγκληματικότητα για να επιβιώσουν. Γι αυτό τα φανάρια της Αθήνας έχουν γεμίσει με καθαριστές παρμπρίζ αυτοκινήτων που υψώνουν τη σκούπα δίκην ροπάλου και με το ζόρι σου καθαρίζουν τα τζάμια, βρωμίζοντας το υπόλοιπο αυτοκίνητο με τα κίτρινα ζουμιά που τρέχουν από τα πλάγια… Μια μορφή επαιτείας!
Πού θα πάει αυτή η ιστορία κύριοι της Αριστεράς; Πόσο επικίνδυνοι για εγκλήματα ή λοιμώξεις μπορεί να γίνουν αυτοί οι πεινασμένοι λαθρομετανάστες αύριο-μεθαύριο; Τέτοιο χάος δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα! Πουθενά τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι μιας ευρωπαϊκής πόλης δεν έχουν καλυφθεί από το εμπόρευμα μικροπωλητών. Και μη μου πετάξετε τη ρετσινιά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας διότι προσωπικά έχω βοηθήσει ουσιαστικά πολλούς μετανάστες, ναι και λαθρομετανάστες, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η κατάσταση ήταν ακόμη ελεγχόμενη και υπήρχαν δουλειές… Απλά δεν πιστεύω στο δόγμα σας, “κράτα με να σε κρατώ για να πέσουμε όλοι στο γκρεμό.” Και βεβαίως νιώθω ευθύνη για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Σε ποια χώρα άραγε θα ζήσουν; Τι ποιότητα ζωής άραγε θα έχουν;
Πολλά είπα φίλοι μου, και πολύ περισσότερα έχω να πω. Όμως φοβάμαι ότι σας κούρασα. Άλλωστε δεν είπα και τίποτα εξυπνάδες. Όσοι διαθέτετε κοινό νου μπορείτε να σκεφτείτε και όσα δεν περιέγραψα. Υπάρχει άραγε οργανωμένο σχέδιο εκείνων που στηρίζουν και προάγουν την Παγκοσμιοποίηση για την αλλοίωση των εθνικών χαρακτηριστικών των διαφόρων κρατών; Μήπως εκεί πρέπει ν’ αναζητήσουμε το οργανωμένο έγκλημα; Για αναρωτηθείτε, πού βρίσκουν οι πάμφτωχοι λαθρομετανάστες τόσα χρήματα για να πληρώνουν τους δουλεμπόρους; Τα ποσά αυτά στην πατρίδα τους τα διαθέτουν μόνο οι πλούσιοι. Ποιος λοιπόν τους ξεσηκώνει να λαθρομεταναστεύσουν και τους χρηματοδοτεί; Κι εμείς, ως πότε θα κοιμόμαστε όρθιοι;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ