Ο απλός γρίφος που λύνουν αμέσως τα παιδιά και δυσκολεύει τους ενήλικες
Είναι ένας γρίφος που χρησιμοποιείται συχνά στα σχολεία για να τεστάρει τη λογική σκέψη των μαθητών.Παρότι για τα παιδιά είναι παιχνιδάκι, πολλές φορές οι ενήλικοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν στο απλό ερώτημα «σε ποια κατεύθυνση κινείται το λεωφορείο» και αρκετές φορές δίνουν τη σωστή απάντηση χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν όμως πού βασίζεται το σκεπτικό τους.Το National Geographic έφτιαξε μια εκδοχή του δημοφιλούς «γρίφου» με το κίτρινο λεωφορείο που είναι ολόιδιο στις δύο άκρες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα στοιχείο ως προς το ποια πλευρά του είναι το μπρος και ποια το πίσω.
Το ερώτημα είναι «προς τα πού πηγαίνει το λεωφορείο» και η απάντηση είναι συνάρτηση μιας λεπτομέρειας που λίγοι παρατηρούν- ακόμα κι εκείνοι που απαντούν σωστά: στο γεγονός πως δεν φαίνονται οι πόρτες του.
Αυτό σημαίνει πως οι πόρτες βρίσκονται στην άλλη πλευρά του λεωφορείου και άρα ο οδηγός βρίσκεται μπροστά αριστερά και το λεωφορείο πηγαίνει προς τα αριστερά. Αν βέβαια μιλάμε για Βρετανία ή Κύπρο ή αλλού που ο οδηγός βρίσκεται στα δεξιά, τότε το λεωφορείο κατευθύνεται δεξιά.
Το National Geographic χρησιμοποίησε τον γρίφο στην τηλεοπτική σειρά Brain Games διαπιστώνοντας πως το 80% των παιδιών κάτω των 10 ετών απαντούσαν σωστά και αμέσως.
Η άμεση και σωστή απάντηση των παιδιών αποδίδεται στο γεγονός πως έχουν καλύτερες επιδόσεις στη χρήση οπτικών ερεθισμάτων και αξιοποίηση παλαιότερων εμπειριών για να ερμηνεύσουν μια εικόνα ή μια κατάσταση.
Έρευνα από το University College London and Birkbeck, University of London έδειξε πως τα παιδιά κάτω των 12 ετών προσλαμβάνουν τις οπτικές πληροφορίες διαφορετικά από τους ενηλίκους και τείνουν να χρησιμοποιούν τα πρώτα οπτικά στοιχεία που ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται, κάτι που μπορεί να κάνει τις κρίσεις τους λιγότερο ακριβείς αλλά ταχύτατες.