Συνάντηση του ΠτΔ με την Πρόεδρο της Ιταλικής βουλής
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ THN ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κυρία LAURA BOLDRINI
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι εδώ, στην Αθήνα, ανταποδίδοντας τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε στη Ρώμη, κατά την τελευταία επίσκεψή μου στην Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων. Και πολύ περισσότερο σας ευχαριστώ και σας υποδέχομαι με χαρά γιατί, σε πολλά πράγματα, έχουμε κοινά σημεία, αλλά σε δύο κυρίως οι απόψεις μας συμπίπτουν. Και είναι δύο θέματα, τα οποία αφορούν όχι μόνον τις Χώρες μας, αλλά την Ευρώπη, την μεγάλη μας Οικογένεια:
Το πρώτο είναι το ζήτημα της υπεράσπισης του Κοινωνικού Κράτους, το οποίο έχει υποστεί βαθιά ρήγματα, και στις Χώρες μας αλλά και στην Ευρώπη, από μια εσφαλμένη και αδιέξοδη πολιτική λιτότητας. Και το δεύτερο είναι το μεγάλο ζήτημα, το Προσφυγικό, στο οποίο θέλω να τονίσω ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όπως ταιριάζει στη Δημοκρατία μας και στον Πολιτισμό μας. Δηλαδή: σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε ως θανάσιμο εχθρό της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού. Αλλά τους πρόσφυγες, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με όρους Ανθρωπισμού, όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό και την Δημοκρατία της Ευρώπης.
Και ακόμη τούτο, το οποίο νομίζω ότι πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Ευρωπαίοι το ταχύτερο δυνατό: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στη Συρία, πρέπει να τελειώσει οπωσδήποτε γιατί εκεί είναι η ρίζα του κακού. Αν δεν τελειώσει το συντομότερο δυνατό, τότε ο κίνδυνος δεν αφορά μόνον τα Κράτη μας, αφορά την ίδια την Ευρώπη, η οποία δεν θα μπορέσει να αντέξει ένα τέτοιο μεγάλο βάρος.
Καλώς ορίσατε και να ξέρετε ότι είσθε πάντα ευπρόσδεκτη στην Αθήνα.
L.BOLDRINI (από μετάφραση): Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι καθισμένη σε τούτον εδώ τον καναπέ, σ’αυτήν την πανέμορφη αίθουσα. Και οφείλω να σας πω ότι η πρώτη μου επίσκεψη, όταν ανέλαβα τα καθήκοντα της Προέδρου του Ιταλικού Κοινοβουλίου, ήταν η επίσκεψή μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να υπογραμμίσω ακριβώς τις σχέσεις φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες μας.
Οφείλω να σας πω ότι σήμερα αμφότερες οι χώρες μας αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Προκλήσεις οι οποίες σχετίζονται με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κρίση η οποία αντιμετωπίσθηκε από την Ελλάδα το καλοκαίρι που πέρασε, τον μήνα Ιούλιο, όταν η Ελλάδα λόγω της βούλησης ορισμένων κινδύνευσε να βρεθεί εκτός ζώνης του ευρώ, ήταν πραγματικά ένα γεγονός το οποίο έθετε στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα της λιτότητας. Η λιτότητα είναι ένα θέμα ανικανότητας, χάρις στην οποία δεν μπορούμε δεν μπορούμε να βγούμε απ’αυτήν την κρίση μόνο με την λιτότητα.
Οι δράσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ.Τσίπρας, ήταν μια επιλογή υπευθυνότητας, για ν’αντιμετωπίσει η Ελλάδα το πρόβλημα αυτό. Μια επιλογή την οποία, πραγματικά, και εγώ στηρίζω και μία απόφαση που έτυχε της δικής μου υποστήριξης.
Το δεύτερο θέμα, το οποίο αφορά όχι μόνο στις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά αφορά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετίζεται ακριβώς με τις μεταναστευτικές ροές και τις ροές των προσφύγων, που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι, μα όλοι, στην Ευρώπη. Και οφείλω να πω εδώ ότι πραγματικά, στο σημείο αυτό, η Ελλάδα δίδαξε και έδωσε μαθήματα ορθότητας, μαθήματα σωστής εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου και μαθήματα Ανθρωπισμού. Είναι και ο λόγος που εγώ, προσωπικά, αύριο θα μεταβώ στη Λέσβο, στη Μυτιλήνη, για να πω ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι διέσωσαν την αξιοπρέπεια του Ανθρώπου.
Κατά συνέπεια, η Ελλάδα δεν αποτελεί και δεν συνιστά περιφερειακή χώρα της ΕΕ, αλλά αποτελεί την καρδιά την ίδια της ΕΕ, την καρδιά του πολιτισμού της, χωρίς την οποία, χωρίς την Ελλάδα, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά.
Βρίσκομαι λοιπόν για τον λόγο αυτό εδώ. Και έρχομαι να ενώσουμε τις δυνάμεις μου με τις δυνάμεις του ομολόγου μου, του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ.Βούτση, ο οποίος θα υπογράψει μία Διακήρυξη, στην οποία συμμετείχα και εγώ, μεταξύ όλων των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, για τους Ευρωπαίους πολίτες. Λέγοντας ακριβώς, ότι θέλουμε μια Ευρώπη, η οποία θα έχει περισσότερη κοινωνική πτυχή να αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα, θα υπάρχει μία κυριαρχία, αλλά η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις σε ανθρώπινο επίπεδο, γιατί θέλουμε μία Ευρώπη, που θα αποτελεί μία Ομοσπονδία, ένα Κράτος που θα δρα ως μία φωνή.
Κύριε Πρόεδρε, σήμερα στην Ιταλία ξεκινά μια δημόσια διαβούλευση από τον ιστότοπο της Ιταλικής Βουλής, η οποία απευθύνεται προς όλους τους Ιταλούς πολίτες, ρωτώντας τους να εκφράσουν ευθέως τη γνώμη τους στα ερωτήματα: Τι δεν πάει καλά σήμερα στη Ευρώπη; Πώς θα θέλατε εσείς σήμερα την Ευρώπη; Τι Ευρώπη θα θέλατε να οικοδομήσουμε; Ώστε να μπορέσουν από πλευράς τους οι Ιταλοί πολίτες να εκφράσουν την ελεύθερη βούλησή τους και να αποτελέσουν μέρος αυτής της αλλαγής. Πραγματικά, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες αυτές οι θέσεις. Οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί, πρώτος εκ των οποίων είναι το Ιταλικό Κοινοβούλιο, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη του και καλεί και τους Ιταλούς πολίτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκφράζοντας ελεύθερα τη βούλησή τους.
Οφείλω να σας ενημερώσω επίσης ότι και άλλες χώρες, πλην της Ιταλίας, ανοίγουν αυτή τη δημόσια διαβούλευση, απευθυνόμενες προς τους πολίτες τους. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα πράξει ομοίως το ίδιο, το Λουξεμβούργο θα κάνει το αυτό, η Κύπρος από την οποία ήρθα χθες θα κάνει και αυτή το ίδιο. Και εύχομαι και ο ομόλογός μου, κ.Βούτσης, Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πέραν της υπογραφής που θα θέσει στην Διακήρυξη των Προέδρων των Κοινοβουλίων, να δρομολογήσει και ο ίδιος με δημόσια διαβούλευση απευθυνόμενος προς τους Έλληνες πολίτες, ζητώντας την άποψή τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Πρώτον, να ξέρετε ότι θα ανταποκριθούμε οπωσδήποτε σ’αυτό το κάλεσμα άμεσης Δημοκρατίας, το οποίο απευθύνατε. Και δεύτερον, να είσθε βέβαιη ότι τα λόγια σας και η εδώ παρουσία σας συνιστούν μια πολύ θερμή και πολύτιμη συμπαράσταση και για μένα, αλλά και για τον Ελληνικό Λαό.-