Κίνηση ματ: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ελλάδα για το προσφυγικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνηση ματ: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ελλάδα για το προσφυγικό

Σε μια διπλωματική κίνηση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο προσφυγικό ζήτημα σκέφτεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μια τέτοια κίνηση αν τελικά υλοποιηθεί θα καταστήσει και τυπικά και επί της ουσίας διεθνές το προσφυγικό πρόβλημα και μάλιστα την πλέον ενδεδειγμένη στιγμή, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας κατακρίνοντας την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα τους, τις οποίες και κάλεσε να τα ανοίξουν εκ νέου για την απρόσκοπτη διέλευση των προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες την πρωτοβουλία για την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν αναλάβει ανώτατα κυβερνητικά στελέχη που σε συνεργασία με διπλωμάτες ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα γι’ αυτή την ενδεχόμενη διπλωματική κίνηση.

Το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι του ΟΗΕ, όπως Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Φελίπο Γκράντι, που πρόσφατα έκανε περιοδεία στην χώρα μας, έγινε δέκτης έντονων πιέσεων από την ελληνική πλευρά για μια ενεργότερη εμπλοκή του Γ.Γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και του διεθνούς Οργανισμού στο ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας δώσει το πράσινο φως για να μια τέτοια διπλωματική κίνηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το σκεπτικό μιας τέτοιας προσφυγής στο ανώτατο όργανο του ΟΗΕ θα βασιστεί στην λογική ότι «το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα δεν είναι μόνο μια ανθρωπιστική κρίση αλλά και μια ασύμμετρη απειλή που θέτει θέμα ασφάλειας και σταθερότητας σ’ ολόκληρη την Μεσόγειο».

Δυτικοί διπλωμάτες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισαν ότι μια τέτοια ενέργεια της Ελλάδας απαιτεί «πολύ καλή προετοιμασία και σε κάθε περίπτωση η χώρα μόνο κερδισμένη μπορεί να θα βγει» αφού και θα διεθνοποιήσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα αλλά και επί της ουσίας θα καταγραφούν οι πραγματικές προθέσεις των μεγάλων δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ