Επειδή τα ΜΜΕ κόβουν και ράβουν ειδήσεις σε σημείο που να μην ξέρουμε που βρίσκεται η αλήθεια, ας διαβάσουμε τις διευκρινήσεις του σ. Κοτζιά για το τι ειπωθηκε με τον τούρκο υπεξ και ποια είναι η γνώμη του για τη συνάντηση της δευτέρας
Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε σήμερα απαντήσεις για την επίμαχη φράση του Τούρκου ομολόγου του περί κυριαρχίας και διάσωσης στα νησιά του Αιγαίου, χθες κατά την κοινή συνέντευξή τους μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.
Θυμίζουμε ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε, εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση είναι δικό μου νησί, δικό σου νησί αφήνοντάς τους να πεθάνουν».
«Την απάντηση δεν την είπε προκλητικά ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος προσπάθησε να μην απαντήσει στην ερώτηση», είπε ο Νίκος Κοτζιάς τονίζοντας ότι, μολονότι στη διερμηνεία δεν υπήρξε τέτοια φράση, ο ίδιος «καλού κακού» απάντησε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δηλαδή μια δύναμη που αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν τα λύνουμε στη βάση του διεθνούς δικαίου».
«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι μερίδα του Τύπου έγραφε χθες ότι δεν απάντησα» είπε ο κ. Κοτζιάς.
Ερωτηθείς αν θέλει να απαντήσει με κάτι ηχηρό σήμερα στη φράση αυτή σε σχέση με τη χθεσινή του απάντηση ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, κάνουμε διεθνείς σχέσεις».
Και επισήμανε ότι ο Τσαβούσογλου «στα τουρκικά φαίνεται ότι λέει ότι η διάσωση είναι σε απεξάρτηση από την κυριαρχία και η απάντηση είναι ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης. Αλλά το ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και αυτό του το είπα».
Στην ερώτηση εάν αισθάνεται ότι ο Τούρκος ήρθε να γκριζάρει τα ελληνικά νησιά μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά «διότι» -όπως διευκρίνισε- «κάναμε αναλυτικές συζητήσεις με την Τουρκία στις διερευνητικές συνομιλίες και μαζί του» επισημαίνοντας ότι η πρόθεσή του Τούρκου ομολόγου του ήταν να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα του δημοσιογράφου και «είπε μία γενικότητα που συνηθίζουν να την λένε οι Τούρκοι και με την οποία διαφωνούμε εμείς κάθετα».
«Είμαι πολύ σαφής και λέω ότι διαφωνώ κάθετα και ότι το διεθνές δίκαιο επιβάλει ότι προηγείται η κυριαρχία και που γίνεται η διάσωση. Δεν παίζω μποξ, διεθνές σχέσεις κάνω»
Όσο για το αν είναι αισιόδοξος για τη σύνοδο της Δευτέρας στις Βρυξέλλες για μια λύση με την Τουρκία στο προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Είμαι αισιόδοξος ότι ο πρωθυπουργός μας θα το παλέψει, όπως ξέρει να το παλεύει και ελπίζω να ακουστούμε, όπως ακουγόμαστε συχνά από τους Ευρωπαίους εταίρους».
Τόνισε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με «αποκλίνοντα συμφέροντα» και «άρα με μια διαπραγμάτευση που δεν είναι καλής ή κακής πρόθεσης, αλλά μια διαπραγμάτευση που διαφορετικά συμφέροντα πρέπει να βρουν κοινό τόπο και παρονομαστή. Και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Στην ερώτηση αν η δήλωσή του περί των 150.000 προσφύγων παρερμηνεύτηκε, ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι δεν μίλησε περί φιλοξενίας 150.000 προσφύγων στην Ελλάδα αλλά ότι εξέφρασε την προσωπική του γνώμη -ερωτηθείς από τον Κ. Παπαχελά στην συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών- «ότι μπορούμε να αντέξουμε το πολύ μέχρι 150.000, δεν είπα εγώ ότι καλούμε ή ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι έχουμε ετοιμαστεί να εγκαταστήσουμε ένα τέτοιο αριθμό».
Επ’ αυτού έκανε λόγο για «διαστρεβλώσεις» που «είναι κρίμα και για τη δημοσιογραφία και για την εξωτερική πολιτική», επισημαίνοντας επίσης ότι σε μια πολύ πετυχημένη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ που έγινε αποδεκτή και μέχρι τις παρυφές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελήφθη μια φράση προκειμένου να αντιστραφεί αυτή.
«Η Ελλάδα έχει 30.000 πρόσφυγες των οποίων η παραμονή δεν είναι δική τους θέληση να μείνουν στην Ελλάδα» είπε εκφράζοντας την απορία με όλους αυτούς «που φωνάζουν και που μας φέρανε 550.000 χιλιάδες πρόσφυγες στη αρχή της δεκαετίας του ’90 και το θεωρούσαν φυσιολογικό».