Χάσμα κυβέρνησης-δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

troika-thesmoi-630x400Οι δανειστές πιέζουν για την εξαγορά τους από ξένα funds πριν τινάξουν τις τράπεζες στον αέρα και ζητούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα για το Ασφαλιστικό-Σήμερα η πιο κρίσιμη σύσκεψη για τα δημοσιονομικά
Επέστρεψαν, αλλά με πολύ άγριες διαθέσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών που επιχειρούν να μην πέσουν σε νέα παγίδα… όπως συνέβη με την Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής, αποφεύγοντας την συζήτηση που έχει ανοίξει στο παρασκήνιο και αφορά την ταύτιση του ελληνικού προγράμματος με το προσφυγικό.
Το χάσμα της κυβέρνησης και των δανειστών τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στα θέματα της καθημερινότητας φαίνεται ότι διευρύνεται σε κάθε συνάντησή τους με την σημερινή σύσκεψη να αποτελεί την πιο κρίσιμη από το νέο γύρο των συναντήσεων που έχει ξεκινήσει.
Από τις αποφάσεις για το θέμα αυτό θα κριθεί αν και κατά πόσον είναι έτοιμοι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές να βάλουν «νερό στο κρασί τους» ώστε οι μεν πρώτοι να χαλαρώσουν τις πιέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα έως 3,5% του ΑΕΠ, ενώ οι δεύτεροι να προσφέρουν μία «γενναία» ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου «να βγαίνουν τα νούμερα» και να μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό Πρόγραμμα, χωρίς να απαιτηθούν και άλλα νέα μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ.
 
Από το πρώτο τετ-α-τετ που είχαν χθες οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Κατρούγκαλος δεν διεφάνη διάθεση υποχωρήσεων. Σήμερα η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τα νούμερα, όπως τα υπολογίζει, που θα δείχνουν ότι το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Αν δεν υπήρχε προοπτική ελάφρυνσης των αναγκών για πληρωμές του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα άλλαζε στάση και θα ζητούσε μέτρα τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, όπως έλεγε έως και πριν μία εβδομάδα τουλάχιστον από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου κύριος Τζέρι Ράις.
 
Τι μπορεί να αλλάξει σήμερα; Είτε το ΔΝΤ να αποδεχτεί τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης (το έχουν κάνει ήδη οι Ευρωπαίοι) είτε να τις αμφισβητήσει, θέτοντας ταυτόχρονα ένα δίλημμα και στις δύο άλλες πλευρές: Να υποχωρήσει πιο πολύ η κυβέρνηση παίρνοντας πολλά πρόσθετα μέτρα, ή να υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι προσφέροντας παράταση και επιμήκυνση πληρωμών του χρέους (μετά το 2022) ώστε να πάρει λιγότερα πρόσθετα μέτρα η κυβέρνηση;
 
Την πρώτη μέρα πάντως της διαπραγμάτευσης, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου δεν διέλυσε το «μυστήριο» που καλύπτει την υπόθεση και τις διαθέσεις με τις οποίες επέστρεψε στην Αθήνα. Αντιθέτως, τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής έκαναν «ποδαρικό» μιλώντας σαν να μην άλλαξε τίποτε, αφότου μίλησε για ελάφρυνση του χρέους ο κύριος Ντάιζελμπλουμ. Συζητούσαν πάλι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και εξοικονόμηση 1,7-1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από το Ασφαλιστικό.
 
Για ποια εξοικονόμηση όμως μιλούν; Οι δανειστές απέφυγαν και πάλι χθες να απαντήσουν αν δέχονται ή όχι το σχέδιο Κατρούγκαλου. Αρνήθηκαν να μπουν σε συζήτηση και να πουν αν έχουν αντιρρήσεις στην ποσοτικοποίηση των μέτρων Κατρούγκαλου. Δηλαδή δεν είπαν αν δέχονται ότι αρκούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών στους εν ενεργεία εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις (που ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε το ΔΝΤ επιθυμούν), ή αν επιμένουν ότι δεν γίνεται να βρεθούν 1,8 δισ. ευρώ χωρίς περικοπές στις συντάξεις.
 
Το θέμα των συντάξεων ήταν το «πρώτο πιάτο» των συναντήσεων που ξεκίνησαν χθες, αλλά οι δανειστές δεν μπήκαν «στο ψητό», δηλαδή αν ζητούν πάλι μείωση συντάξεων –και ποιων. Αυτό έκανε τον κύριο Γιώργο Κατρούγκαλο, που μπήκε αισιόδοξος στη συνάντηση προβλέποντας ότι το Ασφαλιστικό θα έχει λυθεί ως το Σάββατο, να βγαίνει προβλέποντας ότι το κουαρτέτο θα μείνει στην Αθήνα τουλάχιστον δέκα μέρες και έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος (αν και οι κ.κ. Χουλιαράκης και Τσακαλώτος μιλούσαν λίγη ώρα νωρίτερα για “ατζέντα” μιας εβδομάδος).
 
Απέφυγε επίσης να πει ξεκάθαρα αν θα προλάβει να ετοιμαστεί το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέσα στον Μάρτιο (πριν το Πάσχα των Καθολικών δηλαδή) ενώ έβαλε στην συζήτηση και «ζητήματα όχι μόνον τεχνικά αλλά και πολιτικά». Πρέβλεψε εμμέσως δηλαδή, αν και απέφυγε να το πει ξεκάθαρα, ότι είτε η κυβέρνηση είτε και οι δανειστές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα σπάσουν τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει (πχ μειώσεις συντάξεων η Αθήνα, μείωση χρέους οι Ευρωπαίοι, να «βγαίνουν» οι αριθμοί το ΔΝΤ κλπ).
 
Ακόμα και αν δεν λυθούν σήμερα όλοι αυτοί οι γρίφοι, τότε μπορεί να προκύψει μία πρώτη αίσθηση αν η «μπίλια» του δημοσιονομικού κενού θα μπορούσε να κάτσει περί τα 5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018 ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ των εκτιμήσεων Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
 
Σήμερα εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της ΕΚΤ Ράσμους Ρούφερ και του ESM Νικόλα Τζαμαριόλι, θα ανοίξουν τον καυτό φάκελο της φορολογίας εισοδήματος και τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα.
 
Το ευαίσθητο θέμα των «κόκκινων» δανείων, στο οποίο οι τροϊκανοί πιέζουν για απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας, προγραμματίστηκε να συζητηθεί αύριο, καθώς ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης αποχώρησε χθες από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις χωρίς να συμμετάσχει σε αυτές, επικαλούμενος ασθένεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ