Η σχετική φτώχεια και η ακραία παραπληροφόρηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

stournarasτου Μάνου Κακλαμάνου
Ένα νεό φοβερό επεισόδιο της σειράς Παραπληροφόρηση 2015-2016 είδαμε την βδομάδα που πέρασε. Αυτή τη φορά, βιάστηκε η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Και πάντα οι βιασμοί πουλάνε στις οθόνες (του υπολογιστή ή τις τηλεοπτικές)…
Μεσοβδόµαδα δηµοσιεύθηκε και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σε πάρα πολλά ενηµερωτικά sites στο διαδίκτυο και άλλο τόσο (και περισσότερο) στα social media, ένα µεµονωµένο στοιχείο, τραβηγµένο από έναν πίνακα της σελίδας 166 της ετήσιας έκθεσης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Για την ακρίβεια, δεν τραβήχτηκε καν το στοιχείο (για να µπορούν οι πολίτες να δουν αυτόν τον πίνακα µε τα µάτια τους) παρά µόνο διαβάσαµε µε µεγάλους τίτλους αυτό που ήθελαν οι «δηµοσιογράφοι» να διαβάσουµε. Και έτσι, τώρα -live που λένε- έχουµε τη δυνατότητα να συγκρίνουµε ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ αυτά που γράφουνε οι «συνάδελφοι» µε την πραγµατικότητα. Ετοιµοι;
Το δηµοσίευµα έλεγε: «Κατακόρυφη αύξηση 8% του δείκτη σχετικής φτώχειας καταγράφηκε πέρυσι, σύµφωνα µε την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος».
Αυτό έγραψαν οι συντάκτες. Αυτό διάβασαν οι πολίτες. Αυτό αναπαράχθηκε και στα social media. Και άρα αυτό ξαναδιάβασαν (και εκεί) οι πολίτες. Και ορίστε, έτοιµο, το νέο µότο στο στόµα των «γαλάζιων» βουλευτών και των αντιπολιτευόµενων δυνάµεων! Αφού και αυτοί στο διαδίκτυο την είδηση έτσι τη διάβασαν;
Και τώρα, πάµε στην αλήθεια: Η αλήθεια είναι ότι η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για το 2015, στην παράγραφο 4, του κεφαλαίου 5, µε τίτλο «Ανισοκατανοµή εισοδήµατος και φτώχεια» όντως απασχολείται µε το δείκτη φτώχειας (απόλυτης ή σχετικής) στην Ελλάδα, µόνο που, όπως Η Ι∆ΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ αναφέρει, έχει ως κύριες πηγές των στοιχείων της «τις πιο πρόσφατες δειγµατοληπτικές έρευνες νοικοκυριών, που στη χώρα µας διεξάγονται σε ετήσια βάση από την ΕΛΣΤΑΤ».
Και ποιες είναι αυτές; Τις αναφέρει η ίδια η έκθεση στη συνέχεια. Είναι «η Eρευνα Εισοδήµατος και Συνθηκών ∆ιαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC) 2014 (για τα εισοδήµατα του 2013) και η Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισµών (ΕΟΠ) 2014».
Τις αναζητήσαµε να τις δούµε µε τα µάτια µας τις συγκεκριµένες εκθέσεις. ∆ηµοσιεύθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 8 και 9 Ιουλίου 2015. Και τι γράφουν στην πρώτη τους παράγραφο; Οτι αφορούν στο έτος 2014 και πως «τα αποτελέσµατα της έρευνας έτους 2015 θα ανακοινωθούν στις 26 Ιουνίου 2016»!!!
Αυτό γράφουν και οι δύο! Αρα, τελικά στοιχεία για το δείκτη φτώχειας (σχετικής ή απόλυτης) στην Ελλάδα το 2015 από την ΕΛΣΤΑΤ δεν υπάρχουν. Το µόνο επίσηµο στοιχείο, που υπάρχει σχετικά µε το δείκτη κινδύνου σχετικής φτώχειας στην Ελλάδα, είναι το 22,1% του 2014, που παρέµενε τότε ο «τρίτος υψηλότερος» στην Ε.Ε. και σηµαντικά υψηλότερος από το µέσο όρο των χωρών-µελών της (17,2%). Και όλα αυτά επί Σαµαρά. Από δείκτη φτώχειας, ΜΟΝΟ αυτό υπάρχει.
Αρα, αυτό το «8% αύξηση του δείκτη σχετικής φτώχειας το 2015», που βρήκαν οι συνάδελφοι ∆ΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Απλά, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ έβαλαν ψεύτικους τίτλους στα δηµοσιεύµατά τους. Ασχετα, αν αυτόν διάβασαν όλοι οι Ελληνες και τώρα νοµίζουν ως αληθινό κάτι που είναι παντελώς ψεύτικο! Τώρα, πάµε να δούµε τι είναι αυτό το 8%…
Το 8% που επικαλούνται τα δηµοσιεύµατα το βρίσκουµε στην ενότητα που έχει να κάνει µε την «επίδραση των δηµοσιονοµικών µέτρων στο διαθέσιµο εισόδηµα των νοικοκυριών». Στη σελίδα 165, λοιπόν, υπάρχει ένας πίνακας, που δείχνει το πόσο επηρέασαν το δείκτη σχετικής φτώχειας τα µέτρα που ελήφθησαν το 2015. ∆ηλαδή, ο πίνακας καταγράφει τα ευρήµατα µιας έρευνας, που έγινε ΜΟΝΟ στο κοµµάτι του πληθυσµού, που βρίσκεται κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας. Μόνο στους αδύναµους συµπολίτες µας. Οχι σ’ ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσµό.Αλλά προσέξτε τι ∆ΕΝ υπολογίζει….

Οπως, αναφέρει Η Ι∆ΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ µόλις λίγες αράδες παραπάνω, «Στο 2015 (βλ. ∆ιάγραµµα ΣΤ) δεν έχουν συµπεριληφθεί τα µέτρα που προβλέπονται στο νοµοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς στην πλειοψηφία τους αφορούν παροχές σε είδος»!
ΣΟΚαριστικό; Μα, για τους αδύναµους συµπολίτες µας, αυτούς δηλαδή που διαβιούν κάτω από το όριο της (απόλυτης ή σχετικής) φτώχειας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέστρωσε και υλοποίησε εξαρχής µια δέσµη µέτρων στήριξης του εισοδήµατος αυτών των ανθρώπων, που αποτέλεσε το περιεχόµενο του νοµοσχεδίου για την αντιµετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Και άλλαξε το µοντέλο προς όφελός τους! Αντί να τους δίνει κάποια εφάπαξ χρηµατικά ποσά (που ο συγκεκριµένος πίνακας υπολόγισε στο 2014 του Σαµαρά), προτίµησε να τους εξασφαλίσει µόνιµες παροχές, όπως στέγαση, σίτιση και ρεύµα (που ο εν λόγω πίνακας ∆ΕΝ υπολόγισε στο 2015 του Τσίπρα)!
Και όλα αυτά, παρότι η ίδια έκθεση (στην υποσηµείωση 17) αναφέρει πως… «Από τα µέτρα για την αντιµετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ωφελήθηκε σηµαντικός αριθµός νοικοκυριών, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας». Ωστόσο, σ’ αυτόν τον υπολογισµό στον πίνακα της σελίδας 165 της έκθεσης (και στη σύγκριση που γίνεται) ∆ΕΝ συµπεριελήφθησαν αυτά τα µέτρα, που ανακούφισαν τους πολίτες!
Επίσης, είναι χρήσιµο να αναφερθεί ότι αυτό το µέγεθος (το πόσο δηλαδή επηρέασαν τα δηµοσιονοµικά µέτρα το διαθέσιµο εισόδηµα των νοικοκυριών) µετριέται για πρώτη φορά από την Τράπεζα της Ελλάδας. Στην περσινή έκθεση δεν υπήρχε αντίστοιχη έρευνα!
Και έτσι βγαίνει το «8% αύξηση», που –επαναλαµβάνουµε- ούτως ή άλλως ∆ΕΝ έχει καµία σχέση µε το δείκτη σχετικής φτώχειας, που µετράει η ΕΛΣΤΑΤ. Βγαίνει, επειδή, στο 2014 µετράει ΟΛΑ όσα έκανε ο Σαµαράς για αυτούς τους ανθρώπους αλλά στο 2015 ∆ΕΝ µετράει τίποτα από αυτά που έκανε ο Τσίπρας για αυτούς τους ανθρώπους! Και τα παίρνουν αυτά οι «συνάδελφοι»… και τα ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ!!! Και βγαίνουν δηµόσια (οι αθεόφοβα άσχετοι και πειθήνιοι παπαγάλοι) και γράφουν ότι αυξήθηκε η σχετική φτώχεια στην Ελλάδα 8%!!!
Αλλά, εντάξει. Ας µην εκνευριζόµαστε. Τα ίδια κάνουν συνέχεια…
 
Σε επικοινωνία µας µε την Τράπεζα της Ελλάδας, αφού µας επιβεβαίωσαν ότι όντως αυτό το µέγεθος µετριέται για πρώτη φορά, µας απάντησαν ότι τα µέτρα για την αντιµετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ∆ΕΝ τα συµπεριέλαβαν στην έρευνά τους, γιατί αφορούν σε ανθρώπους που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ το νέο-εµφανιζόµενο εύρηµα έχει να κάνει ΜΟΝΟ µε όσους διαβιούν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας! Βέβαια, όπως επισηµάναµε ευγενικά στο συνοµιλητή µας, όταν κάποιος διαβιεί κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας ∆ΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να µην βρίσκεται κάτω από το όριο της σχετικής! Η ακραία φτώχεια είναι µια υποκατηγορία της φτώχειας (απόλυτης ή σχετικής). ∆εν αναφέρεται σε διαφορετικούς ανθρώπους! Στους ίδιους αναφέρεται! Επιπλέον, όταν η Ι∆ΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ εξηγεί το λόγο για τον οποίο ∆ΕΝ συµπεριελήφθησαν τα µέτρα για την αντιµετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στον υπολογισµό των ερευνητών, ΑΝΑΦΕΡΕΙ κάτι άλλο τελείως διαφορετικό! ∆εν λέει ότι πρόκειται για άλλη κατηγορία ωφελουµένων (αφού για την ίδια πρόκειται) αλλά λέει ότι ∆ΕΝ τα συµπεριέλαβε επειδή αφορούσαν παροχές σε είδος και όχι χρηµατικές καταβολές! Ωστόσο, άσχετα από το λόγο για τον οποίο δεν συµπεριελήφθησαν τα µέτρα του Τσίπρα, η ουσία της απάντησης παρέµεινε η ίδια, αυτή που επιβεβαιώνει δηλαδή απολύτως το ρεπορτάζ µας! Οτι ναι, το 2014 υπολόγισαν το κοινωνικό µέρισµα, που έδωσε ο Σαµαράς, αλλά το 2015 ∆ΕΝ υπολόγισαν ΤΙΠΟΤΑ από όσα προσέφερε ο Τσίπρας σε σίτιση, στέγαση και ρεύµα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ