Μαθήματα “δημοσιογραφίας” παρέδωσε η ΝΕΤ στο βραδυνό της δελτίο. Με έναν ορυμαγδό ασχετολογίας και ψευδών στοιχείων προσπάθησε να ακυρώσει τα αποτελέσματα ομάδας επιστημόνων του πανεπιστημίου Yale για τις επιπτώσεις της καισαρικής σε μητέρα και έμβρυο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Yale βοήθησαν τους επιστήμονες να τεκμηριώσουν την έλλειψη σύνδεσης μητέρας και εμβρύου που παρατηρείται σε περιπτώσεις μη φυσιολογικού τοκετού. Η επιστημονική τεκμηρίωση ήρθε από τις μετρήσεις της ορμόνης oxytocin που εκκρίνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν οι συσπάσεις της μήτρας είναι αυξημένες, δηλαδή στη φυσική γέννα. Η έρευνα επεκτάθηκε και στην περίοδο της λοχείας καταδεικνύοντας συνολικά συμπεράσματα για τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες της καισαρικής.
Η ΝΕΤ, προστατεύοντας μια από τις Ιερές Αγελάδες του συστήματος, τη βιομηχανία τοκετών, προσπάθησε να αναιρέσει τα αποτελέσματα της έρευνας προβάλλοντας 2 γιατρούς, ξέρετε αυτούς που “συνεργάζονται” με τα ιδιωτικά μαιευτήρια, που είπαν τα εξής φαιδρά:
- Μα και στην περίπτωση καισαρικής, εκλύεται αυτή η ορμόνη. (Βεβαίως κύριε, αυτό λέει και το Yale, με τη διαφορά ότι οι ποσότητες είναι πολλαπλάσιες στο φυσιολογικό τοκετό)
- Μα παίζει ρόλο και η περίοδος της λοχείας για τους δεσμούς μητέρας βρέφους. (βεβαίως δόκτωρα, γι’ αυτό και η έρευνα έγινε ΔΕΚΑ ημέρες μετά τη γέννα και επεκτάθηκε σε όλη την περίοδο της λοχείας για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα)
Το ρεπορτάζ έκλεισε με την παρατήρηση ότι “στη δύση παρατηρείται αύξηση των καισαρικών τομών, το ίδιο και στην Ελλάδα”. Κύριοι οφείλατε να γνωρίζετε ότι εδώ και τρία έτη στις περισσότερες δυτικές χώρες τα ποσοστά όχι μόνο έχουν σταθεροποιηθεί αλλά μειώνονται, ενώ στην Ελλάδα η βιομηχανία των καισαρικών καλπάζει φτάνοντας και το 300% κατ’ αναλογία λ.χ με τη Βρετανία. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ενημέρωση που λαμβάνουν οι γυναίκες στο εξωτερικό σχετικά με τους κινδύνους στην καισαρική, στο ότι οι ασφαλιστικές ΔΕΝ καλύπτουν το κόστος της, αλλά και στο εξής σημαντικό στοιχείο: Στις περισσότερες χώρες της Δύσης, για να γίνει μια καισαρική χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 2 επιστημόνων. Εδώ στην Ελλάδα, αρκεί μια δικαιολογία τύπου “αχ κάτι δε μου αρέσει…” από τον “έμπιστο” γυναικολόγο, για να πάρουν φωτιά τα νυστέρια.
Κύριοι της κρατικής τηλεόρασης, ας συμβάλλουμε όλοι για να σταματήσουν να οδηγούνται βρέφη και μητέρες στο βωμό του κέρδους.