ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ κ.Λαγκάρντ; «Το ΔΝΤ έκανε λάθη στο ζήτημα της Ελλάδας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

λαγκαρντΗ διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνώρισε στο πλαίσιο δηλώσεών της στο πρακτορείο Bloomberg πως κατά την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έγιναν δύο λάθη.

«Αναγνωρίσαμε ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι (το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ) υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίπτωση ορισμένων μέτρων που προτείναμε.
Υπερεκτιμήσαμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να αναλάβει την ιδιοκτησία των μέτρων που χρειάζονταν, γιατί κινηθήκαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα λεγόταν «δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν ήταν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι». Ετσι, πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε», εξήγησε η κυρία Λαγκάρντ.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν περιμένει ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ΕΕ, σημείωσε: «Ναι, έτσι πιστεύω. Δεν έχουμε ξεφύγει από την ελληνική υπόθεση ακόμα. Νομίζω ότι οι σημερινές συγκυρίες,με το προσφυγικό και τους μετανάστες, θα ενδυναμώσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην ΕΕ».
Σε ερώτηση για το πότε οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για την ίδια απάντησε: «η δουλειά μας είναι να δανείζουμε χρήματα απ’ όλη την διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων χωρών με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμα και από φτωχές χώρες της Ευρωζώνης σε μια χώρα που πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και η οποία είχε αλλοιώσει τα οικονομικά της στοιχεία.
Όποιος αντιπροσωπεύει τη διεθνή κοινότητα πρέπει να πει: «Αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει». Αυτό είναι μια διαρκής διαδικασία. Το βλέπω σαν καθήκον εδώ στο ΔΝΤ να μην είμαι αυτάρεσκη, να υπολογίζω την ακρίβεια των αριθμών, την πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, να μετρώ το πιθανό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων και να επαναγκαταστήσω την αξιοπιστία και την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται και να περιμένει ότι τα πράγματα θα λυθούν από μόνα τους. Οι Ελληνες ηγέτες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη ‘ιδιοκτησία’ στην επανίδρυση της χώρας τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ