Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν γιος του Παναγή Μεταξά και της Ελένης Τριγώνη από το Αγρίνιο και γεννήθηκε στην Ιθάκη, όπου ο πατέρας του ήταν έπαρχος.
Ήταν γόνος του οικονομικά ξεπεσμένου Κεφαλληνιακού κλάδου των Αντζουλακάτων της παλαιάς Βυζαντινής οικογένειας των Μεταξάδων, ενώ η οικογένειά του διατηρούσε τον τίτλο του Κόμη.[i] Είχε δύο αδέρφια, τον Κωνσταντίνο, ο οποίος σπούδασε νομικά, αλλά σχετικά νέος οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο γι’ αυτό και ο Ιωάννης Μεταξάς του είχε ιδιαίτερη αδυναμία και τη Μαριάνθη. Τα παιδικά του χρόνια ήταν ευτυχισμένα παρ’ ολες τις οικονομικές δυσκολίες της οικογενείας του. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 1879, όταν ο πατέρας του έχασε την πολιτική θέση που κατείχε και αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Κεφαλονιά.[1] Εκεί ο Μεταξάς γράφτηκε στο γυμνάσιο της πόλης απ’ όπου και αποφοίτησε με επιτυχία. Από τότε είχε φανεί η ιδιαίτερη κλίση που είχε στα μαθηματικά.
Το 1936, κατόπιν διαφόρων συγκυριών, διορίστηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στη θέση του αποβιώσαντος Δεμερτζή και στη συνέχεια πρωτοστάτησε στην επιβολή του δικτατορικού “καθεστώτος της 4ης Αυγούστου”, κυβερνώντας έως το θάνατό του το 1941. Έμεινε στην ιστορία για την αρνητική απάντηση που έδωσε στο Ιταλικό φασιστικό τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και για την ταχεία πολεμική προπαρασκευή της Ελλάδας ενόψει του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. Ως στρατιωτικός είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους Βαλκανικούς πολέμους και στον λεγόμενο Εθνικό διχασμό.“ Στο ημερολόγιό του ο Ιωάννης Μεταξάς περιγράφει και όλες τις άλλες διπλωματικές ενέργειες και συνομιλίες του με τον Ιταλό πρέσβη (παράλληλα και στο βιβλίο του Γκράτσι) που μεσολάβησαν μέχρι την πρωινή επίσκεψη της 28ης, προκειμένου να διατηρήσει ένα ήπιο κλίμα με τους Ιταλούς και να μην τους προκαλέσει, ακόμα και να τους παραπλανήσει, ενώ συγχρόνως πυρετωδώς προετοίμαζε το έθνος.Η «γραμμή Μεταξά», που αναφέρεται σε όλα τα στρατιωτικά συγγράμματα του κόσμου με τα 21 μόνιμα οχυρά της σε μήκος 200 χιλιομέτρων συνόρων από το Μπέλες μέχρι τον Νέστο και τα εκατοντάδες ημιμόνιμα, δεν κατασκευάστηκε σε μία νύχτα. Καιρός να πούμε την αλήθεια στον δοξασμένο ελληνικό λαό και να μην τον υποτιμάμε με ψέματα για έργα που εκείνος κατασκεύασε.Οσο για την απόφαση του Ιωάννη Μεταξά, για την στάση της Ελλάδος κατά των δύο δυνάμεων του Αξονα, ούτε αυτή του την υπαγόρευσε ο ελληνικός λαός, όπως μερικοί ισχυρίζονται. Την απόφαση αυτή, που ήταν καθαρά προσωπική του και με ευθύνη απέναντι στην ιστορία της Ελλάδος, στις παραδόσεις της και στον όρκο του του αξιωματικού, την πήρε μόνος του 18 μήνες προ του τορπιλλισμού της «Ελλης».Στο ημερολόγιό του ο Ιωάννης Μεταξάς γράφει: «12 – 19 Μαρτίου 1939… Τι εβδομάδα! – Τώρα όμως θα κινηθή ο Μουσολίνι; Μπορεί να μην κινηθή; Και τι έχουμε να υποστούμε εμείς; Ανησυχίες μου φοβερές απόψε. 18 Μαρτίου. Φοβερά απόφασίς μου εν περιπτώσει Ιταλικής απειλής. 20 Μαρτίου. Ησυχωτέρα κατάστασις. – Αλλά υπερήφανος δι’ απόφασίν μου»”Οι νίκες απέδειξαν την σωστή στρατηγική και τη σταθερή απόφασή του να πολεμήσει με κάθε τρόπο τον Αξονα. Στις 4 Ιανουαρίου 1941, σημειώνει και πάλι στο ημερολόγιό του: «Πολεμικόν Συμβούλιον… να υποταχθώμεν εις Χίτλερ; – Καλλίτερα να πεθάνωμεν… Συνεννόησις δις με Πάλαιρετ. 2α … Αμφιβάλλει διά στάση Σέρβων… Στου Θεού το χέρι! Ολα γυρίζουν στο κεφάλι μου αλλά ατάραχος! Από Αγγλους εγκατάλειψις, από Γερμανούς επίθεσις. Ο χειμώνας απειλητικός. Θάρρος, θάρρος ας πέσωμεν σαν άνδρες». 25 μέρες αργότερα πεθαίνει.”Ἄν σέ αὐτήν τήν Ἑλληνοπρεπῆ στάση του,προσθέσουμε τήν κοινωνική ἀσφάλιση,τό ὀκτάωρο,τίς ἄδειες μετ’ ἀποδοχῶν κ.λ.π. καί ΚΥΡΙΩΣ τήν ἄρνηση ἀποπληρωμῆς τοῦ χρέους, ἀρνούμενος νά ἐξαθλιώση τόν Ἑλληνικό λαό καί νά παραδώση Ἐθνική Κυριαρχία….. μᾶλλον θά παρανοήσουμε.
Διότι οἱ ἰδεολογικοί του ἀντίπαλοι-αὐτοί πού ἔχουν ρίξει τόνους λάσπης ἐναντίον του-εἶναι αὐτοί πού “ἐκπαίδευσαν” καταλλήλως τόν Ἑλληνικό λαό νά ἀντιδρᾶ ὥς λοβοτομημένος, εἶναι αὐτοί πού ἐξαθλίωσαν τήν οἰκονομία μας καί πού ἐπανέφεραν τόν ἐργασιακό μεσαίωνα….. αὐτοί οἱ ὁλίγιστοι,ἄθλιοι, “προοδευτικοί”, ρεπουσοτατσόπουλοι καί σία.Ἡ ἴδια ἄθλια φάρα,στοχοποίησε καί λοιδώρησε μέχρι ἀηδίας τό “Πατρίς-Θρησκεία-Οἰκογένεια”,διότι γνώριζε καλλίτερα ἀπό ὅλους ὅτι αὐτά τά τρία ΕΝΩΜΕΝΑ , κάνουν τόν λαό μας ΑΤΡΩΤΟ.Ἄς καταλάβουμε ἐπιτέλους ὅτι ἡ Ὕβρις πού διαπράξαμε,ἔφερε τήν Νέμεση καί ἡ λῦση εἶναι μονόδρομος:Ἐπιστροφή στίς ρῖζες μας,στίς πατροπαράδοτες ἀξίες μας,στό φιλότιμό μας καί στό σεβασμό στά Ἱερά καί τά Ὅσια μας.
Σέ τελική ἀνάλυση ἀδέλφια,καλλίτερα φτωχότεροι ἀλλά ἀξιοπρεπεῖς ὥς Ἕλληνες…… ἤ ὅπως εἶπε ὁ Μεταξᾶς:
“ΝΑ ΥΠΟΤΑΧΘΩΜΕΝ ΕΙΣ ΧΙΤΛΕΡ;;;— ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩΜΕΝ….”