Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα περιστατικά βίας στην Ειδομένη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

uploads2534_570ba3f66Τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν χθες 10 Απριλίου στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ κοντά στην Ειδομένη και τα γεμάτα ένταση στιγμιότυπα που έχουμε δει όλοι με τη χρήση δακρυγόνων προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Την ίδια ανησυχία θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το πώς ανταποκρίνεται η Ευρώπη στην κατάσταση προσφύγων και μεταναστών.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές να υπάρχει ένταση στα σύνορα διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, από τη μια μεριά μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και από την άλλη των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο και χρήζουν βοήθειας. Υπάρχουν τραυματισμοί και υλικές ζημιές αλλά βάλλεται επίσης και η αντίληψη της κοινής γνώμης όσον αφορά τους πρόσφυγες καθώς και η εικόνα της Ευρώπης. Όλοι βγαίνουν χαμένοι.

Τις τελευταίες μέρες η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης έχει επικεντρωθεί στον τρόπο που εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου και στην Τουρκία. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εξακολουθούν να επηρεάζονται από την κατάσταση, ιδίως τις 46.000 περίπου που βρίσκονται στην ενδοχώρα, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα πριν να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Στην Ειδομένη, περίπου 11.000 άνθρωποι κοιμούνται εδώ και αρκετές βδομάδες στην ύπαιθρο σε άσχημες συνθήκες, ενώ η απόγνωση και η απελπισία που νιώθουν συνεχώς αυξάνονται.

Η Υ.Α. είναι έτοιμη να υποστηρίξει την εθελοντική μεταφορά των ανθρώπων στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που θα ετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση, που θα παρέχουν μεταξύ άλλων τις απαραίτητες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης. Αυτό αποτελεί ζήτημα έκτακτης ανάγκης. Στο μεταξύ, στην Ειδομένη, η Υ.Α. σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ελληνικές ΜΚΟ και άλλους εταίρους της παρέχουν φαγητό, ιατρική βοήθεια, στήριξη στους ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες, πρόληψη και βοήθεια στα θύματα/ανταπόκριση στα περιστατικά σεξουαλικής βίας και βίας βάσει του φύλου.

Μια πιο ευρεία λύση – κυρίως η μετεγκατάσταση (relocation) όσων μπορεί να πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη – έχει συμφωνηθεί εδώ και πολλούς μήνες. Πρέπει όμως να υπάρξει περαιτέρω δράση.

Η χρήση βίας είναι λάθος αντιμετώπιση όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Η Υ.Α. ελπίζει ότι η Ευρώπη θα λάβει πλέον τα αναγκαία μέτρα και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις κυβερνήσεις περαιτέρω ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πρόσφυγες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ