Ανασυντάσσεται η Αλ Κάιντα στο Χαλέπι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

χαλεπι προελαση συριακων δυναμεων

Όλα τα μάτια έχουν στραφεί στο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία, όπου αναμένεται να δοθεί η «μητέρα των μαχών».

Οι φιλότουρκοι – μισθοφόροι της Άγκυρας και της Σαουδικής Αραβίας τζιχαντιστές συγκεντρώνουν δυνάμεις στον τομέα της πόλης που κατέχουν, η Τουρκία καταγγέλλεται ότι έχει στείλει 100 κομάντος και πράκτορες της ΜΙΤ στην πόλη στο πλευρό των «δικών» της τζιχαντιστών, πολλοί εκ των οποίων είναι Τούρκοι «εθελοντές», οι Κούρδοι οχυρώνονται στη συνοικία του Χαλεπιού που ελέγχουν ενώ δέχονται συνεχείς βομβαρδισμούς από τους τουρκόφιλους, ενώ στον τομέα της πόλης που ελέγχει η κυβέρνηση υπάρχουν αναφορές ότι συγκεντρώνονται και κυβερνητικά στρατεύματα.

aleppo_city

Χάρτης της πόλης του Χαλεπιού και των προαστίων της. Με κόκκινο χρώμα οι συνοικίες της πόλης που ελέγχει η κυβέρνηση, με πράσινο οι συνοικίες που ελέγχουν οι «μετριοπαθείς» μισθοφόροι της Άγκυρας και η Αλ Κάιντα (επίσης υποστηριζόμενη από την Τουρκία) και με κίτρινο χρώμα η κουρδική συνοικία Σεΐχ Μακσούντ που ελέγχεται από τις Μονάδες Προστασίες του Λαού (YPG) των Κούρδων.

Οι συγκρούσεις στο Χαλέπι επικεντρώνονται γύρω από μια σειρά κοινότητες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου στα νότια της πόλης.

Τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό γύρω από τον καταυλισμό Χανταράτ στα βόρεια και γύρω από τις κοινότητες Τελάτ αλ Έις, Ζιτάν, Ζίρμπα και Χαν Τουμάν στα νότια.

Οι τουρκόφιλοι ισλαμιστές υποστηρίζουν ότι ο στρατός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς και ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν την περιοχή.Ο στρατός από την πλευρά του κατηγορεί τους τουρκόφιλους ότι συμμετέχουν στις επιθέσεις που εξαπολύει το Μέτωπο Αλ Νούσρα, ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, η οποία όπως και το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαιρεθεί από την εκεχειρία.

Το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας ανέφερε τη Δευτέρα ότι περίπου 9.500 τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Χαλέπι και προετοιμάζονται για μια μεγάλη επιχείρηση, στόχος της οποίας είναι να αποκόψουν τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη με τη Δαμασκό.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, περίπου 8.000 άνδρες της Αλ Νούσρα έχουν αναπτυχθεί στα νοτιοδυτικά του Χαλεπιού και άλλοι 1.500 στα βόρεια της πόλης», είπε ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι. «Έχουμε αξιόπιστες αναφορές που δείχνουν ότι προετοιμάζεται μια μεγάλη επίθεση» από το Μέτωπο Αλ Νούσρα, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ Αλ Χαλάκι φέρεται να δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, σχεδιάζει μια επιχείρηση για την ανακατάληψη του Χαλεπιού, όμως η Μόσχα τη Δευτέρα υπογράμμισε πως δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Ίσως, φυσικά, να υπάρχει κάποιο άλλο…

Ο Ρουντσκόι είπε ότι «όλες οι ενέργειες του συριακού στρατού και της ρωσικής αεροπορίας έχουν ως στόχο να αποκρούσουν» το Μέτωπο Αλ Νούσρα.

«Οι τρομοκράτες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στη Σεΐχ Μακσούντ και το Αλ Ζάγκρα, στα περίχωρα του Χαλεπιού», συνέχισε, εξηγώντας ότι αν πετύχουν το στόχο τους οι βόρειες περιοχές της Συρίας θα αποκλειστούν και πάλι.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στο καθεστώς ανέφεραν πάντως ότι παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτών και εξοπλισμού του συριακού στρατού και των συμμάχων του γύρω από το Χαλέπι.

Το τηλεοπτικό κανάλι al-Mayadeen μετέδωσε μάλιστα ότι εθεάθησαν άρματα μάχης και εκτοξευτήρες ρουκετών να κατευθύνονται προς την πόλη αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ