ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ….

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα σοβαρό θέμα (σε αντίθεση με τις γελοιότητες που ασχολούμαστε) από την Ομάδα Παυσανίας. Εύγε παλικάρια.

CE91CEA010

!!!!ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!!
Ο Λακωνικός Νότος ισοφαρίζει την κληρονομιά της Δωρικής λιτότητας με τους αμύθητους θησαυρούς της γης.
Η γεωλογική ζωντάνια των Βοιών αποκαλύπτεται, αναπάντεχα ξαφνιαστικη, με ένα ακόμη σπάνιο φυσικό μνημείο. Το απολιθωμένο φοινικόδασος της παράλιας ζώνης του Άγιου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Ατλάντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο δίκτυο γεωπαρκων της Ευρώπης.
Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγια Μαρίνα , Κόρακας και Σπίθα οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος κρατούν φυλαγμένα τα μυστικά και τους κώδικες της εποχής τους….
CE91CEA05
CE91CEA04
CE91CEA03
CE91CEA02
CE91CEA01
Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Ευάγγελου Βελιτζελου, διευθυντή του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας του Ε.Κ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις απολιθωματοφορες θέσεις του Αγίου Νικολάου τα ευρήματα είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας.
Γεωλογικές ταραχές, σεισμοί και ηφαιστειακή δραστηριότητα οδήγησαν στην απολίθωση της παλαιοχλωριδας της περιοχής, εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή μας.
Η οργανική ύλη δένδρων, φυτών, αλλά και μαλακίων αντικαταστάθηκε μόριο προς μόριο από διαλύματα πυριτίου και ασβεστίου σε μια υπομονετική διαδικασία που συντελέστηκε κάτω από τη θάλασσα.
CE91CEA09
CE91CEA08
CE91CEA07
CE91CEA06
Ριζικοί κόμβοι και κορμοί που φτάνουν σε διάμετρο το 1 μέτρο και πλήθος απολιθωμένων πλασμάτων, σώζονται σήμερα σε μεγάλη έκταση της παραλίας του Αγίου Νικολάου και αποτελούν ένα γεωλογικό μουσείο ανυπολόγιστης άξιας που κατακτά τη θέση του ανάμεσα στα διατηρητέα μνημεία της φύσης.
Ο Δήμος Βοιών έχει ήδη δρομολογήσει την προστασία και αξιοποίηση του σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τους φορείς της πολιτείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ