Το κουστούμι του μεταρρυθμιστή φόρεσε εκτός των συνόρων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική «Washington Post», επιχειρώντας να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού εν μέσω κρίσης λόγω της αδιάλλακτης στάσης του ΔΝΤ στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πρόθεση της ΝΔ να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, αποφεύγοντας να πάρει θέση για τις παράλογες αιτιάσεις του Ταμείου. «Εάν υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα βρεθεί ξανά στην ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα σταματήσει η φυγή νέων ανθρώπων από την Ελλάδα, που σήμερα αναζητούν εργασία στο εξωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας το μήνυμά του στους δανειστές.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμησή του πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα αντέξει υπό το βάρος των νέων μέτρων που φέρνει η συμφωνία, προεξοφλώντας πολιτικές εξελίξεις, ενώ επέμεινε και στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές. «Μπορεί να διαλυθούν ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε και επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές, ενώ τόνισε πως ο ίδιος και το κόμμα του είναι έτοιμοι για να σχηματίσουν μια «πολύ καλύτερη κυβέρνηση».
«Η Ελλάδα, πάνω απ’ όλα, δικαιούται μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλμβάνοντας ότι το κόστος παραμονής της παρούσας κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από αυτό της απομάκρυνσής της. «Η οικονομία είναι και πάλι σε ύφεση» τόνισε, θίγοντας το θέμα των capital controls.
Σφοδρή αντίδραση Μαξίμου
Η συνέντευξη και το περιεχόμενο των όσων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για θατσερισμό και ψεύδη εντός και εκτός των συνόρων.
«Ο κ. Μητσοτάκης θεωρώντας προφανώς ότι οι Έλληνες είτε δεν καταλαβαίνουν αγγλικά είτε δεν παρακολουθούν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην Washington Post θέσεις τις οποίες δεν τολμά να εκφράσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό, αλλά τις οποίες με ζήλο εφάρμοσε ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της κυβέρνησης.
«Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι συμφωνεί με ένα «σημαντικό ποσοστό των εργασιακών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα». Δηλαδή, συμφωνεί με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση των μισθών, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την πλήρη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δικαιωμάτων. Συμφωνεί, δηλαδή, με την κατάργηση όσων αποτελούν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Βεβαίως, δε μας εκπλήσσει αφού αυτές τις πολιτικές εφάρμοσε στη δημόσια διοίκηση ως υπουργός: απολύσεις, περικοπές και ξανά απολύσεις. Σήμερα, όμως πάει και ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας με βεβαιότητα ότι θα προχωρούσε επιθετικά και σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις» προσθέτουν.
«Και ασφαλώς δεν περιορίζεται σε αυτό αλλά με θράσος ψεύδεται ωσάν να απευθύνεται σε αδαείς λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση λόγω της σημερινής διακυβέρνησης – όταν πια έχει γραφτεί στα βιβλία οικονομικής ιστορίας η καταστροφή εθνικού πλούτου που υπέστη η Ελλάδα επί ημερών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» συμπληρώνουν σε υψηλούς τόνους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
«Για μια ακόμη φορά σε τόσο σύντομο διάστημα επιβεβαιώνεται ότι η πομπώδης δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα λέει τα ίδια εντός και εκτός Ελλάδας είναι κενή περιεχομένου. Πρώτα, ζητούσε την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δήλωνε τη στήριξή του σε αυτόν και την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Τώρα, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τα δήθεν αντικοινωνικά μέτρα, και στις ΗΠΑ σπεύδει να υιοθετήσει τις πλέον ακραίες θατσερικές θέσεις» καταλήγουν.