Τα 3 πράγματα που δεν πρέπει να αγγίζετε ποτέ μέσα σε ένα αεροπλάνο

ipad-aeroplano

Αρκετές είναι οι εστίες μικροβίων που υπάρχουν μέσα σε ένα αεροπλάνο, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των αεροπορικών εταιρειών να κρατούν το στόλο τους πεντακάθαρο και εναρμονισμένο με τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζουν.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από μικροβιολόγους που είχαν προσληφθεί για τον σκοπό αυτό από την Travelmath, μεγάλες πηγές βακτηρίων πηγάζουν από τα τραπεζάκια που ανοίγουν στο πίσω μέρος κάθε καθίσματος και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για διαφορετικούς σκοπούς. Στη μελέτη, οι μικροβιολόγοι ανίχνευσαν κατά μέσο όρο 2.155 μονάδες βακτηρίων που είχαν σχηματίσει μάλιστα ένα είδος αποικίας-όπως χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς- σε αυτά τα τραπεζάκια αμέσως μετά την περισυλλογή δίσκων φαγητού από αυτά.

Σας παραθέτουμε τρία ακόμη βασικά μέρη του αεροπλάνου στα οποία τα μικρόβια που εμφανίζονται είναι εξίσου πολλά:

Το πρώτος μέρος, σαφώς δεν θα πρέπει και να εκπλήσσει ιδιαίτερα κανέναν. Αυτά είναι τα μπάνια και οι τουαλέτες. «Με περίπου μία τουαλέτα να αναλογεί σε 50 περίπου επιβάτες, είναι ένα μέρος στο οποίο αφήνεται γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων ακόμη και σαν το E. coli,» έγραψε το Drexel Medicine, στην ιστοσελίδα του.

Οι επαγγελματίες στον χώρο της υγιεινής συμβουλεύουν τους επιβάτες να μην χρησιμοποιούν τίποτα μέσα στην τουαλέτα ενός αεροπλάνου με γυμνά χέρια. Προτρέπουν μάλιστα να χρησιμοποιούν χειροπετσέτες όταν θέλουν να αγγίξουν το καπάκι ή το κάθισμα αλλά και την βρύση της τουαλέτας προκειμένου να πλύνουν τα χέρια τους.

Άλλη περιοχή που θα πρέπει να αποφεύγετε να έρθετε σε επαφή είναι οι θήκες που έχει κάθε κάθισμα στο πίσω μέρους του. Εκεί θα συναντήσουμε τις περισσότερες φορές ενός ταξιδιού αποθηκευμένα περιοδικά. Όπως η ίδια ιστοσελίδα συμπεραίνει σ” αυτές τις θήκες μέσα μπορεί να έχουν αποθηκευθεί έστω για μικρό χρονικό διάστημα από χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα μέχρι και βρώμικες παιδικές πάνες. Έτσι αποτελεί μεγάλη εστία μικροβίων και καλό θα είναι να αποφέυγετε να την χρησιμοποιήσετε έστω για μικρό χρονικό διάστημα.

Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται και από μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Auburn, που διαπίστωσε ότι τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στις θήκες που έχει κάθε κάθισμα έως και μία εβδομάδα.

Έτσι, λοιπόν οδηγούμαστε και στο τρίτο μέρος που θα πεπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε κατά την διάρκεια της πτήσης μας. Κι αυτό είναι τα περιοδικά που τις περισσότερες φορές εμπεριέχονται μέσα σ αυτές τις θήκες. Ενώ ένα περιοδικό μπορεί να είναι δελεαστικό να το πάρουμε στα χέρια μας προκειμένου να το ξεφυλλίσουμε αλλά και να περάσει έτσι ευχάριστα η ώρα της πτήση μας, σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι ακόμη μπορέι να έχουν πιάσει στα χέρια τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο το συγκεκριμένο περιοδικό.

Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι τα περιοδικά αυτά μπορεί και να έχουν καθαριστεί μία φορά κάθε τρίμηνο, δηλαδή μόνο όταν αντικαθίστανται. Η εναλλακτική λύση που είναι ενδεδειγμένη σε αυτήν την περίπτωση και σαφώς προτιμάται είναι ο καθένας να έχει μαζί του το δικό του υλικό προς ανάγνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ