Κατακεραύνωσε τον Αναστασιάδη η Sunday Express για την υποστήριξη της τουρκικής γλώσσας

image«Τρόμος αν η τουρκική υιοθετηθεί ως ‘επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης’ κανένας ψηφοφόρος δεν έχει ακόμα υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας», έγραψε σε τίτλο του ειδησεογραφικού της η Κυριακάτικη Εξπρές στο Λονδίνο στις 17 Απριλίου 2016, τονίζοντας ότι το ένα τρίτο των Βρετανών θα ψηφίσει αποχώρηση από την ΕΕ αν επιτραπεί στην Τουρκία να γίνει μέλος και συνέχισε:

«Ούτε ένας ψηφοφόρος από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνολικά έχουν ένα πληθυσμό των 508 εκατομμυρίων δεν έχει ακόμα ψηφίσει υπέρ της τουρκικής ένταξης.

Και όμως 375 βουλευτές έναντι 133 υποστήριξαν την πρωτοβουλία του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε από τον Ολλανδό Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να προσθέσει στις 24 επίσημες γλώσσες της ΄Ενωσης την τουρκική για να προωθήσει προσπάθειες συμφωνίας επανένωσης της νήσου.

Η κίνηση αυτή που αναμένεται να προσθέσει άλλα £25 εκατομμύρια λίρες στον προϋπολογισμό της Ένωσης έχει εξοργίσει κριτές που το βράδυ του Σαββάτου είπαν ότι αυτό αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι η τουρκική ένταξη είναι ‘εγγυημένη’. Είπαν, ότι παρόλο που θα πρέπει να επικυρώσει την απόφαση η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, ενδείξεις λένε ότι πίεση τόσο από την Κύπρο όσο και από την Τουρκία θα διασφαλίσουν την έγκρισή της, έγραψε η εφημερίδα.

Η εφημερίδα επικαλείται και δήλωση του πρώην σκιώδους υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας κ. Ντέιβις Ντέιβις, τον οποίο προβάλει κιόλας σε χαρακτηριστική φωτογραφία σε έντρομη στάση με τα δύο χέρια να κρατά το πρόσωπό του, ο οποίος είπε :

«Υποστηρίζοντας την ένταξη της Τουρκίας, μιας χώρας με πορώδη σύνορα με το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βοηθά καθόλου την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας. Ο μόνος τρόπος να προστατεύουμε τους εαυτούς μας από τις χιλιάδες των τρομοκρατών που υποστηρίζουν οι ISIS και που η Europol μας λέγει ότι αλωνίζουν ελεύθεροι μέσα στην δίχως σύνορα Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να ψηφίσουμε να φύγουμε από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου».

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι υφιστάμενες 24 γλώσσες της ΕΕ είναι γλώσσες χωρών που είναι πλήρη μέλη ενώ η Τουρκία δεν είναι και το 2015 η Ευρωπαϊκή Κομισιόν εξέδωσε έκθεση για την Τουρκία, στην οποία εξέφρασε τις ανησυχίες της για το μητρώο της έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στέρηση ελευθερίας έκφρασης και της κατάστασης της κυβερνητικής διοίκησης.

Η εφημερίδα αναφέρει περαιτέρω προειδοποιήσεις πολιτικών ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας ο οποίος από 50 εκατομμύρια που ήταν το 1985 αυξήθηκε στα 77 το 2015 και η πρόβλεψη είναι ότι το 2018 θα ξεπεράσει τη Γερμανία ως η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη σε ψήφους, και αυτό θα αποδυναμώσει την βρετανική επιρροή.

Η εφημερίδα επέκρινε και την πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων όπου επιβραβεύθηκε, έγραψε, η Τουρκία με μια μπονάνζα από £5 δισεκατομμύρια λίρες και διαβεβαιώσεις ότι κάτοχοι τουρκικών διαβατηρίων θα απολαμβάνουν ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρώπη αργότερα εντός του τρέχοντος έτους …

http://www.express.co.uk/news/world/661689/Turkey-EU-member-language

Εμείς όμως, είχαμε με προηγούμενο δημοσίευμα μας (3.3.2016 στη Σημερινή) φανερώσει από πού ξετρύπωσε η ‘πρόταση’ Αναστασιάδη. Την οποία όφειλε να αποσύρει και ο Ολλανδός Πρόεδρος της ΕΕ να μην δεχθεί καν να προχωρήσει, εφόσον αυτή ήταν πρόταση της ΕΕ ημερ. 14.4.2004, που θα εφαρμοζόταν αν και εφόσον γινόταν δεκτό το απορριφθέν Σχέδιο Ανάν. Γιατί λοιπόν το τρέξιμο Αναστασιάδη, υπέρ της τουρκικής γλώσσας, μετά από τόσα χρόνια από την συντριπτική απόρριψη εκείνου του εκτρώματος/σχεδίου; Με αποτέλεσμα η Κύπρος, μια χώρα υπό ημι-κατοχή από την ίδιαν την Τουρκία να διασύρεται και να εξευτελίζεται ως κατευναστής του βιαστή της…

David Lidington Υφυπουργός Ευρώπης: Η βρετανική πολιτική έναντι της τουρκικής ένταξης
Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και οι λοιποί ‘πολιτικοί’ της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλουν να έχουν το θάρρος και τόλμη να υποστηρίζουν τα συμφέροντα της πατρίδας τους και όχι ότι τους συμβουλεύουν ή υποκινούν ξένοι. Ένα τρανταχτό παράδειγμα του πόσο άστατοι και ευέλικτοι είναι οι ξένοι πολιτικοί όταν τους συμφέρει, για τα δικά τους συμφέροντα, η δήλωση του Βρετανού Υφυπουργού Ευρώπης κ. Ντέιβιντ Λίντινγτον, ο οποίος μέρες μετά την ‘πρόταση Αναστασιάδη’ για την τουρκική γλώσσα, στις 12 Απριλίου 2016 απαντώντας σε ερώτηση από το Βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων του βουλευτή Martin Vickers (Συντηρητικού), κατά πόσο η κυβερνητική πολιτική συνεχίζει να υποστηρίζει την τουρκική ένταξη, καθώς πολλοί στην περιφέρειά του ανησυχούν με την προοπτική αυτή, ο κ. Lidington απάντησε:

«Όπως είπε ο Πρωθυπουργός (Κάμερον) τις προάλλες στη Βουλή, η τουρκική ένταξη στην ΕΕ δεν είναι στα χαρτιά για πολλά χρόνια ακόμα. Και αυτό δεν είναι επειδή δεν υπήρξε ακόμα λύση του Κυπριακού για να αποσύρει η Κύπρος τα βέτο της για ένα αριθμό κεφαλαίων. Αυτή (τουρκική ένταξη) δεν είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε κατά την διάρκεια της ζωής αυτής της Βουλής, ή της επόμενης και πιθανόν ούτε και της Βουλής μετά την επόμενη».

Κατά τα άλλα οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της τουρκικής ένταξης που πίεζαν διαχρονικά τις κυπριακές κυβερνήσεις να ανοίγουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας ήσαν οι του βρετανικού Φόρειν ΄Οφις, όπως ο ίδιος, ο Ντέιβιντ Λίτινγτον!

https://hansard.digiminster.com/Commons/2016-04-12/debates/16041234000022/TopicalQuestions
[if !supportLists]· [endif]Martin Vickers (Cleethorpes) (Con)
T8. Many of my constituents have expressed concern about the possible admission of Turkey to the EU. Is it still the Government’s policy to support Turkish admission? Bearing in mind public hostility, are they prepared to reconsider their position?
[if !supportLists]· [endif]Mr Lidington
As the Prime Minister said the other day in the House, Turkish membership of the EU is not on the cards for many years indeed. That is not least because there would have to be a Cyprus settlement before Cyprus lifted its block on a whole number of the negotiating chapters. That is not something that we are likely to face in the lifetime of this Parliament or the next, and possibly not in the one after that.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο 18.4.2016
ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η τουρκική γλώσσα, η εισδοχή της Κύπρου και το σχέδιο Ανάν
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/312912/i-tourkiki-glossa-i-eisdoxi-tis-kyprou-kai-to-sxedio-anan
Σύνδεσμος για την ευρωπαϊκή οδηγία για την τουρκική γλώσσα 14.4.2004 αν και εφόσον γινόταν δεκτό το Σχέδιο Ανάν.
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-8439-2004-INIT/el/pdf

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ