Προκόπης Παυλόπουλος: Η στάση της Τουρκίας αποτελεί ύβρι στον ίδιο τον πολιτισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π ΣΛΟΒΑΚΟΣ ΥΠΕΞ LAJCAK M

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπιος Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα, 18.4.2016, στο Προεδρικό Μέγαρο την Γαλλική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία, την οποία συνόδευε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ.Christophe Chantepy. H Αντιπροσωπεία απετελείτο από τους βουλευτές:

1. κ. Christian Assaf, Βουλευτής, Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, Σοσιαλιστικό Κόμμα, επικεφαλής της Επιτροπής,
2. κα Marietta Karamanli, Βουλευτής, Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, Σοσιαλιστικό Κόμμα,
3. κ. Erwann Binet, Βουλευτής, Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, Σοσιαλιστικό Κόμμα,
4. κα Marie-Anne Chapdelaine, Βουλευτής, Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, Σοσιαλιστικό Κόμμα
5. κ. Jean-Marc Germain, Βουλευτής, Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Σοσιαλιστικό Κόμμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς για την παρουσία σας στην Αθήνα και την επίσκεψή σας εδώ, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Γιατί πρέπει να επισημάνω πως επιτελείτε μια πολύ σημαντική αποστολή στο Γαλλικό Κοινοβούλιο. Είστε μέλη του Κοινοβουλίου, τα οποία έχουν την ευθύνη αποτίμησης της επάρκειας των ευρωπαϊκών μηχανισμών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Χώρα σε ό,τι αφορά την οικονομική και κοινωνική μας ζωή, η Ελλάδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και το έχει πράξει ήδη, απέναντι στους πρόσφυγες. Συμπεριφέρθηκε, συμπεριφέρεται και θα συμπεριφερθεί όπως ταιριάζει στον Άνθρωπο, δηλαδή με όρους Ανθρωπισμού, με όρους Πολιτισμού, με όρους Δημοκρατίας, με βάση όχι μόνο τις δικές της αρχές και αξίες, αλλά και τις αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.
Η αποστολή σας πρέπει να επικεντρωθεί, κατά την εκτίμησή μου, πολύ περισσότερο στην εφαρμογή της Συμφωνίας η οποία έχει συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος. Και, στον τομέα αυτό, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
1.Είναι ανάγκη να αντιληφθεί η Τουρκία ότι πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις στο ακέραιο και, κυρίως, να κάνει τα πάντα ώστε να πάψει να υπάρχει αυτή η ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, αποτελούν ένα σοβαρότατο πλήγμα για τον ίδιο τον Πολιτισμό, για την ίδια την Δημοκρατία.
2. Σε ό,τι αφορά τις δικές μας κοινές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις επισημαίνω τρεις: Πρώτον, ότι θα πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα της μετεγκατάστασης, γιατί είναι απογοητευτικό το ότι μέχρι σήμερα η μετεγκατάσταση δεν έχει λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, εντελώς επιφανειακή είναι η εφαρμογή. Δεύτερον, είναι ανάγκη να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, τροποποίηση της Συμφωνίας του ‘Δουβλίνο ΙΙ’. Γιατί το ‘Δουβλίνο ΙΙ’ δεν ανταποκρίνεται, πλέον, στα πράγματα. Και, τρίτον, είναι ανάγκη να οργανώσουμε, επίσης το συντομότερο δυνατό, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή- Συνοριοφυλακή, την μετατροπή δηλαδή του FRONTEX σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή-Συνοριοφυλακή. Πάντοτε βέβαια με την απαραίτητη διευκρίνιση πως κάθε κράτος-μέλος διαχειρίζεται τα σύνορά του κυριάρχως, δηλαδή είναι εκείνο που καθορίζει τα σύνορά του, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως, είναι εκείνο που ελέγχει το εάν και κατά πόσον γίνεται σεβαστή η κυριαρχία του.
Σ’αυτά τα τρία σημεία, νομίζω, ότι η συμβολή σας μπορεί να είναι πάρα πολύ σημαντική. Η Γαλλία το έχει αποδείξει και με την ευαισθησία που έχει επιδείξει απέναντι στην Ελλάδα σε πολλά θέματα και, ιδίως, στο Προσφυγικό. Και γι’αυτόν τον λόγο θέλω να σας ευχαριστήσω εκ νέου για την παρουσία σας εδώ. Και είμαι βέβαιος ότι την αποστολή σας θα την εκτελέσετε στο ακέραιο.
CHR.CHANTEPY (Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα): Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, θα μου επιτρέψετε να πω δύο λόγια συντομότατα. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμότατα που επιτρέψατε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, που διοργανώθηκε σε λίγες μόνο μέρες και βρίσκεται εδώ μαζί μας ένα μέρος μόνο της αποστολής του Γαλλικού Κοινοβουλίου για να δει, να διαπιστώσει από κοντά τις εξελίξεις που αφορούν το ζήτημα των προσφύγων. Ένα ζήτημα το οποίο είναι πραγματικά προτεραιότητα, όπως τονίσατε και εσείς, για την Ελλάδα, για τη Γαλλία και για όλη την Ευρώπη.
Αυτές τις τρεις ημέρες της επίσκεψής μας εδώ, θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πυκνές συναντήσεις, ένα πυκνό πρόγραμμα, θα γίνει και μία επιτόπια διαπίστωση των εξελίξεων. Θα υπάρξει επίσης μια επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα. Και είμαι βέβαιος ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου μας θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους και τις προτάσεις τους στη Γαλλία. Θα ήθελα τώρα να δώσω το λόγο στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας κ. Assaf.
CHR.ASSAF (επικεφαλής της Επιτροπής): Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, εξ ονόματος της Αντιπροσωπείας μου θα ήθελα να σας πω πόσο μεγάλη τιμή αισθανόμαστε που μας προσκαλέσατε εδώ σήμερα το πρωί.
Όπως και εσείς περιγράψατε άριστα, κύριε Πρόεδρε, πράγματι η αποστολή μας δεν είναι καθόλου αποστολή ελέγχου ή αποστολή αξιολόγησης για να δούμε ποια είναι τα μέτρα, τα οποία επέλεξε η Ελληνική Κυβέρνηση κυριάρχως. Αλλά, περισσότερο, να διαπιστώσουμε πώς και εάν λειτουργούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ στη χώρα σας. Ασφαλώς, τα ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν αφορούν τόσο το Δουβλίνο, την αναθεώρηση του ‘Δουβλίνο ΙΙ’ όσο και τις μετεγκαταστάσεις, καθώς επίσης και τη Συνθήκη Σένγκεν.
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας πω ότι όλα τα μέλη της αποστολής και εγώ προσωπικά είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για τους στενότατους δεσμούς. Θα έλεγα μάλιστα για τους αδελφικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες μας, την Ελλάδα και την Γαλλία. Όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ποτέ δεν σκέφτηκαν, δεν σκέφτονται και δεν πρόκειται ποτέ να σκεφτούν ότι μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα.
Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, να σας παρουσιάσω – αν τολμώ να το κάνω βεβαίως – την κυρία Καραμανλή, τον κ. Erwann Binet, τον κ. Jean-Marc Germain και την κυρία Marie-Anne Chapdelaine.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ