Γιούνκερ: Δεν χρειάζονται προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα

jean-claude-juncker11423753682Η Κομισιόν δεν προωθεί το σχέδιο για έκτακτα μέτρα και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του τονίζει πως δεν χρειάζονται. 
Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr, o κ. Γιούνκερ δηλώνει: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ακόμα μια συνέντευξη-ποταμό, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης (contingency measures) και ότι αυτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν. Θα την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.
Παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί, ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία.
Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Γιούνκερ λέει ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, λέει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά» και διαμηνύει ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.
Αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για automatic reprofiling θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.
Παραδέχεται πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.
«Φωνάζει» δώστε χρόνο και χώρο στην Ελλάδα και ανεβάζει το προσφυγικό ως μείζον πρόβλημα.
Τέλος, του έγιναν δύο ερωτήσεις πριν απαντήσει ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα ενώ προσθέτει ότι τα WikiLeaks δεν ενόχλησαν τα Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα.
Ολόκληρη η συνέντευξη στο euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ