Ο νέος εκβιασμός ΔΝΤ και Σόιμπλε δοκιμάζει τα όρια της κυβέρνησης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Μαγια
 
Πόσο …Κατρούγκαλος, πρέπει να είναι ο υπουργός Εργασίας όταν δεν αντιλαμβάνεται ότι, η ρύθμιση που εξαιρούσε από το νέο ασφαλιστικό τις συντάξεις όσων βουλευτών είχαν εκλεγεί πριν το 2012, προκαλεί και αναγκάζει σύμπασα την κοινωνία να απονείμει το παράσημο της ανοιχτής παλάμης στην κυβέρνηση; Όταν χαρακτηρίζει «υποβολιμαίο πολιτικό θόρυβο» τον σάλο που δημιουργήθηκε και ταυτόχρονα «λογικότατο αίτημα» αυτό που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή, να μην υπάρξουν οι συγκεκριμένες εξαιρέσεις;
Και δεν είναι ο μόνος. Ούτε είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί μεγαλοφώνως, για το πολιτικό ποιόν και την πολιτική επάρκεια κάμποσων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Μ΄ αυτά και με τ΄ άλλα φτάσαμε αίφνης στο σημείο που η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο από τον νέο εκβιασμό ΔΝΤ και Σόιμπλε, για «εφεδρικό» πακέτο μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
Κατά τις πληροφορίες, ανάμεσα στα διάφορα σενάρια υπέρβασης που εξετάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εκείνο της ψηφισης από τη Βουλή όχι των προληπτικών μέτρων, αλλά ενός ειδικού Μηχανισμού Δέσμευσης, στα πρότυπα του ήδη υπάρχοντος Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο οποίος θα εξουσιοδοτηθεί να ενεργοποιήσει τα έκτακτα μέτρα στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή, του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση ζητά να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να δοθεί σήμα σε πολίτες κι επενδυτές ότι «υπάρχει ορίζοντας εξόδου απ’ την κρίση».
Η κυβέρνηση, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουν ήδη διαμηνύσει στους εκπροσώπους των δανειστών αλλά και σε Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, πως οι νέες απαιτήσεις προκαλούν δυσβάσταχτη πολιτική πίεση στην Αθήνα, εξ ου και η πυροσβεστική παρέμβαση που επιχείρησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας, πως «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει ότι τα προληπτικά μέτρα αποτελούν 4ο Μνημόνιο».
Πάντως, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις όχι απλώς δεν μείωσαν τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, αλλά φέρνουν και επιπλέον μέτρα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που θα ληφθούν αυτόματα σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να μαζέψουν τα 5,4 δισ. ευρώ!…
Τι τελικά θα συμβεί, πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντισταθεί στις βάρβαρες ορέξεις των δανειστών θα το διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, δηλώσεις σαν αυτή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά το τέλος του Eurogroup, πως η Ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη δυνατότητα προληπτικής νομοθέτησης, μόνο θυμηδία προκαλούν…
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ