6 δισ. "ανάσα" με την συμφωνία και τα μέτρα για το χρέος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

money_rain_big-thumb-490x382Πάνω από 6 δισ. εκτιμάται ότι θα δώσει μόνο η Ε.Ε. (μέσω του ESM) στην Ελλάδα με το κλείδωμα της αξιολόγησης.

Ωστόσο αυτό που επείγει στην παρούσα φάση είναι η διαμόρφωση του μηχανισμού για την λήψη μέτρων αυτόματα στην περίπτωση που το πρόγραμμα εξοκείλει. Σύμφωνα πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι ο επόμενος έλεγχος θα γίνει σε ένα έτος, όταν θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eurostat. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ένα χρόνο χωρίς την υποχρέωση να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα.
Όσον αφορά τις συζητήσεις για τον μηχανισμό, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στους εταίρους της να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, αλλά μόνο στην περίπτωση που η οικονομία δεν ανταποκριθεί θετικά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή της συμφωνίας. Τα μέτρα θα είναι έως 3,6 δισ. και θα πρέπει να εφαρμοστούν αν το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ.
Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε ως βάση να χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Eurostat και όχι του ΔΝΤ, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα ενεργοποιεί (δηλαδή θα ελέγχει) τον μηχανισμό.
Ο χρόνος διάρκειας αυτής της συζήτησης είναι έως την Μεγάλη Τετάρτη, ενώ σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια ήδη έρχονται στην Αθήνα. Η Αθήνα σκοπεύει να αξιοποιήσει την ιταλική εμπειρία, καθώς εκεί εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματων μέτρων.
Χρέος: Μέτρα σε τρεις φάσεις
Ουσιαστικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι και το χρέος. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί (παρά την αρνητική στάση της Γερμανίας) αποδέχθηκαν ότι η συζήτηση θα ανοίξει τώρα και ότι η προεργασία θα γίνει ταυτόχρονα με την συζήτηση για τον μηχανισμό. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένας προσδιορισμός των ρυθμίσεων για το χρέος ανά περιόδους: δηλαδή μέτρα που θα ληφθούν τώρα, μέτρα που θα ληφθούν το 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και μέτρα για το 2022 που αρχίζουν οι υπέρογκες πληρωμές δόσεων.
Οι δόσεις
Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της αξιολόγησης υπογραμμίζεται ότι θα σημάνει το «ξεκλείδωμα» πρώτης δόσης, η οποία θα είναι ίσως και πάνω από 6 δισ. Κανονικά η δόση ήταν 5,4 δισ. Επισημαίνεται ότι στα 6 δισ. δεν υπολογίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο, εφόσον αποφασίσει να συμμετέχει οικονομικά, επίσης θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη του δόση.
Αυτό σημαίνει βαθιά ανάσα για την οικονομία, καθώς θα πληρωθούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις του προσεχούς τριμήνου που είναι αυξημένες, ενώ θα πληρωθεί και μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα για τόκους και κεφάλαια πρέπει να πληρώσει τον Μάιο 460 εκατ., τον Ιούνιο 706 εκατ., τον Ιούλιο 3,666 δισ, τον Αύγουστο 680 εκατ., τον Σεπτέμβριο 684 εκατ., τον Οκτώβριο 360 εκατ., το Νοέμβριο 492 εκατ. και τον Δεκέμβριο 676 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ