Φτιάχνοντας τσουρέκι με την Αγιορείτικη συνταγή

n-TSOUREKI-large570Συνταγή Τσουρεκιού
Υλικά για την μαγιά:
1 κιλό νερό χλιαρό
1 κιλό αλεύρι δυνατό
480 γρ. μαγιά νωπή.
 
Για τη ζύμη:
4 κιλά αλεύρι
20 αυγά
30 γρ. αλάτι
1600 γρ. ζάχαρη
30 γρ.μαχλέπι
15 γρ. κακουλέ
10 γρ. μαστίχα
ξύσμα πορτοκαλιού
Για τη γέμιση:
Kάστανα βρασμένα και λιωμένα σε λίγο νερό
Μέσα σε χλιαρό νερό διαλύουµε νωπή μαγιά και κατόπιν ρίχνουµε το αλεύρι.
Ζυµώνουµε όλα τα υλικά μαζί, τη ζάχαρη τα 20 αυγά και το αλάτι, το βούτυρο λιωμένο, τη μαστίχα, το κακουλέ και το µαχλέπι.
Φτιάχνουµε μια μπάλα µε τη ζύµη και τη βάζουµε σε μια λεκανίτσα, τη σκεπάζουµε με μια πετσέτα και την αφήνουµε σε ζεστό περιβάλλον για 2 – 3 ώρες, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν τη μεταφέρουμε και τη ζυµώνουµε λίγο με τα χέρια, ώστε να φύγει όλος ο αέρας.
Η μπάλα χωρίζεται σε ίσα μέρη και πλάθουμε φιτίλια  που τα πλέκουµε σε πλεξούδα και τα βάζουµε σε μια λαµαρίνα φούρνου.
Μετά από μια ώρα -όσο χρειάζονται για να φουσκώσουν- τ’αλείφουμε με µε προσοχή γιατί αν τρυπηθεί το τσουρέκι θα φύγει ο αέρας, θα «κάτσει».
Το βάζουμε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170° C για περίπου 40 λεπτά. Όταν το βγάλουμε το από το φούρνο το ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα το κόβουμε στη μέση, βάζουμε τη γέμιση και το περιχύνουμε με λευκή σοκολάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ