Βαριές καμπάνες σε χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες  – Πρόστιμο 250.000 ευρώ για κάθε έναν που αρνούνται 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 img 3494Οι ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να μοιραστούν το βάρος των προσφυγικών ροών θα υποστούν χρέωση περίπου 250.000 ευρώ ανά μετανάστη, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν για αλλαγές στο σύστημα ασύλου της ΕΕ, γράφουν σήμερα οι Financial Times. 

Η τιμωρητική ρήτρα πληρωμής είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της πρότασης της Κομισιόν για αλλαγές στη νομοθεσία ασύλου που παρουσιάζονται αύριο, Τετάρτη. 

Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από ρήτρα που επιτρέπει στις χώρες που ανησυχούν για τις προσφυγικές ροές να καταβάλλουν ένα πρόστιμο – που τίθεται ενσυνείδητα σε υψηλά επίπεδα- εάν θέλουν να αποφύγουν την υποχρέωση να αναλάβουν πρόσφυγες για μια προσωρινή περίοδο.
Σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν την πρόταση της Κομισιόν, η χρέωση τίθεται στα 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα που αναζητά άσυλο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Δευτέρας. Όμως σημειώνουν ότι το πρόστιμο ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί στις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα τις επόμενες μέρες.
Χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία θα καλωσορίσουν τις εναλλακτικές στην υποχρεωτική ανάληψη προσφύγων αλλά αναμένεται να αντισταθούν στα υψηλά πρόστιμα. Η Πολωνία θα χρειαστεί να πληρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ για να αποφύγει την υφιστάμενη υποχρέωσή της να υποδεχτεί 6.200 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Αυτές οι πληρωμές έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τα κίνητρα για την υποδοχή των συμφωνημένων αριθμών προσφύγων, που έχουν αποτύχει και αποδείχθηκαν αδύνατον να υλοποιηθούν αν και έγιναν νόμος της Ε.Ε. Η πρόταση της Κομισιόν στηρίζει τον έκτακτο σχεδιασμό της Ε.Ε. για επανεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, ο οποίος έχει εφαρμοστεί μόλις στο 1% του στόχου του από πέρυσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ