Προκόπης Παυλόπουλος: Η Ευρώπη οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν να παραμένουν οι μετανάστες στις χώρες τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img_7842-5ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας ξαναβλέπω.  Και λέω σας ξαναβλέπω, γιατί υπενθυμίζω την πολύ στενή συνεργασία που είχαμε όταν ήμουν Υπουργός Εσωτερικών και όταν διαμορφωνόταν η Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Μετανάστευση. Και μιλώ για το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο που υπογράφηκε επί γαλλικής προεδρίας στο Παρίσι το 2008. Θέλω να επισημάνω ότι και τότε η συμβολή σας υπήρξε κορυφαία. Υπό τη διπλή σας ιδιότητα, και του επίτιμου Προέδρου του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και του Προέδρου του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ευρώπης. Και νομίζω πως στην  σημερινή συγκυρία επίσης, η δική σας συμβολή και συμβουλή γενικότερα προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και προς την Ελλάδα, είναι εξαιρετικά σημαντική. Διότι  έχουμε δύο ζητήματα να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο, το προσφυγικό. Που την αιτία του την ξέρουμε, είναι ο πόλεμος που πρέπει να τελειώσει, να αποκατασταθούν οι συνθήκες επανόδου των ανθρώπων αυτών στις εστίες τους. Ως τότε η Ευρώπη θα κάνει το καθήκον της και χαίρομαι γιατί πλέον η ευρωπαϊκή πολιτική αποκτά μια σταθερή βάση προς την κατεύθυνση αυτή. Εκεί όμως που η συμβολή σας μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική, είναι στο άλλο,  το αμιγώς μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο το έχουμε αφήσει λίγο πίσω στην Ευρώπη είναι αλήθεια. Θυμίζω ότι ο πέμπτος πυλώνας του Συμφώνου για την  Μετανάστευση και το Άσυλο, που είναι βασικός πυλώνας, προβλέπει πως πρέπει να υπάρχει συνέργεια της Ευρώπης με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών,  ώστε να υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης στις χώρες αυτές και να μείνουν οι μελλοντικοί μετανάστες στις εστίες τους.  Τέτοιου είδους συνέργειες δεν έχουν δημιουργηθεί.

Δυστυχώς ο πέμπτος αυτός πυλώνας έχει μείνει ατροφικός. Υπενθυμίζω ότι ο πυλώνας αυτός αφορά κυρίως την Αφρική. Ρητώς περιγράφει το Σύμφωνο για την  Μετανάστευση και το Άσυλο ότι αφορά κυρίως τις χώρες της Αφρικής. Και το επόμενο μεγάλο κύμα μεταναστευτικής ροής θα προέλθει, όπως είναι γνωστό, από την Αφρική. Το αντιμετωπίζουμε και τώρα.

 Είναι ανάγκη λοιπόν, στον τομέα αυτόν  η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Εταίροι μας και εμείς βεβαίως να κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα  εν τη γενέσει του και όχι να προσπαθούμε μετά να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο ήταν ορατό εδώ και πολύ καιρό. Η εμπειρία σας στον τομέα αυτόν, ιδίως στα θέματα της σύμπραξης με τις χώρες αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης και επομένως εξάγουν πληθυσμό  ακριβώς επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να τον θρέψουν, αυτή η συμβολή σας για την ενεργοποίηση του πέμπτου πυλώνα του Συμφώνου για την  Μετανάστευση και το Άσυλο είναι εξαιρετικά σημαντική. Και χαίρομαι ξανά που έχουμε αυτή τη συζήτηση και θα έχουμε και αυτή τη συνεργασία.

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (από μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε χαίρομαι πάρα πολύ που σας ξανασυναντώ. Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά που θυμάμαι την συνεργασία μας την εποχή που είσαστε Υπουργός Εσωτερικών. Η δουλειά που κάναμε τότε, η συνεργασία μας, έθεσε τις βάσεις πνευματικές και διοικητικές θα έλεγα. Δημιούργησε μία υποδομή για πράγματα τα οποία ήταν απαραίτητα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Δυστυχώς η κρίση ήταν αιφνίδια και εκτεταμένη.  Μας κατέλαβε σε πολύ μεγάλο βαθμό εξ΄ απήνης.

Και όπως είπατε πάλι, η μεγαλύτερη κρίση, το μεγαλύτερο πρόβλημα μελλοντικώς, θα είναι από την Αφρική, γιατί σε 15 χρόνια η Αφρική θα έχει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Δηλαδή ένα τέταρτο όλου του πληθυσμού του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ένα τρομακτικό όγκο νεολαίας στην Αφρική που πρέπει να κάνει κάτι.

Δεν υπάρχει για μένα καμία πιθανότητα ότι το κάτι είναι να έρθουνε όλοι στην Ευρώπη. Επομένως πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό που είπατε. Και νομίζω ότι σιγά-σιγά οι αρχές στην Ευρώπη αρχίζουν και το καταλαβαίνουν. Αλλά όπως καταλαβαίνετε θέλει πολύ χρόνο, πάρα πολλά λεφτά και να έχουμε μία ιδέα το πώς θα το κάνουμε.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Γι αυτό είπα κ. Πρόεδρε ότι τότε το είχαμε προβλέψει, όσοι εργασθήκαμε για να θεσμοθετηθεί το Σύμφωνο αυτό. Ήταν λάθος ότι αφέθηκε όλος αυτός ο χρόνος χωρίς να υπάρξει ενεργοποίηση αυτού του πυλώνα, ιδίως για την Αφρική. Και να σας πω τούτο:  Ξέρω ότι χρειάζονται πολλά χρήματα. Αν αναλογισθεί κανείς όμως πόσα χρήματα καταναλώνουμε όταν προκύπτει το πρόβλημα εδώ, θα αντιληφθούμε ότι τα ίδια χρήματα  θα ήταν υπεραρκετά αν δινόντουσαν στις χώρες αυτές  για να αποκτήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που έπρεπε να αποκτήσουν για να συγκρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους.

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ :  Βεβαίως και πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα και ως προς την ανθρωπιστική του διάσταση και ως προς την αναπτυξιακή του διάσταση και βεβαίως πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, διότι δεν είναι μόνο ότι πρέπει να γνωρίζουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε και στην υλοποίηση, στην εκτέλεση αυτών που πρέπει να γίνουν. Δυστυχώς το πρόβλημά μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς στην υλοποίηση βρίσκεται. Και αυτός είναι ο χώρος στον οποίο πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ πολύ.

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ : Και εγώ, πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ