Η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικού κυττάρου της κοινωνίας μας. Ο ρόλος της οικογένειας για την υγιή και ασφαλή ανάπτυξη των παιδιών αλλά και της κοινωνικής συνοχής ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Ακόμη περισσότερο αναδεικνύεται η αξία του θεσμού σε περιόδους οικονομικής κρίσης με υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλά εισοδήματα για τους εργαζόμενους γονείς.
Εκτός από την κοινωνική συνοχή, η ισχυροποίηση της οικογένειας έχει θετική επίδραση και στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως επισημαίνει η φετινή ανακοίνωση του ΟΗΕ για την Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας, οι οικογενειακές πολιτικές που στηρίζουν στην παροχή κοινωνικής μέριμνας για τα μέλη της, η εργασιακή – οικογενειακή ισορροπία, η δυνατότητα παροχής υγιεινής και υγείας στα μέλη της, εκπαίδευσης και ευημερίας συμβάλλουν ουσιαστικά και στους στόχους για ανάπτυξη. Τέτοιες πολιτικές για την οικογένεια, λέει ο ΟΗΕ κρύβουν μια σημαντική δυναμική στην κατεύθυνση της επίτευξης των εθνικών στόχων ανάπτυξης. Βλ: www.un.org ( International Day of Families, 15 May – Home › 2016 International Day of Families )
Στην σημερινή Ελλάδα βιώνουμε πολιτικές που δυστυχώς δεν στηρίζουν πλέον την οικογένεια, έχουν ολοκληρώσει την κατάργηση των δημογραφικών πολιτικών (όσων λίγων ίσχυαν) και τελικά την πλήρη αδιαφορία για τις πολύτεκνες οικογένειες. Οι περισσότερες βασικές νομοθεσίες αδιαφορούν για το κόστος απόκτησης και ανατροφής παιδιών και αφετέρου θεωρούν ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει το πολύ τρία παιδιά, αφού δεν λαμβάνεται σχεδόν ποτέ μέριμνα για οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
Στο τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν ακολουθήσαμε τη διεθνή τάση «περισσότερα παιδιά, μεγαλύτερη σύνταξη», και το χειρότερο, δεν υπήρξε καμία σκέψη ή πρόθεση προς αυτή την προφανή κοινή λογική.
Δυστυχώς, οι αντι-οικογενειακές και αντι-πολυτεκνικές πολιτικές των τελευταίων ετών οδηγούν την Ελλάδα στην δημογραφική κατάρρευση και την πολύτεκνη οικογένεια στον αφανισμό. Η πρόσφατη έκθεση γήρανσης της Eurostat αναφέρει ότι το 2060 η Ελλάδα θα έχει χάσει το 23% του πληθυσμού της. Ποιοι από την πολιτική ηγεσία μας ανησύχησαν γι` αυτό;
Η στήριξη της οικογένειας δεν είναι δαπάνη, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας. Η ειδική μέριμνα της φροντίδας για την πολύτεκνη οικογένεια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, πρέπει να γίνει πράξη, αλλιώς δεν θα υπάρξει αύριο στην πατρίδα μας.
Χρόνια πολλά σε όλες τις οικογένειες και στους ηρωικούς πολύτεκνους γονείς.
Ενισχύστε με την υπογραφή σας την προσπάθεια της ΑΣΠΕ στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, για τη στήριξη του Γάμου και της Οικογένειας ( http://www.mumdadandkids.eu/el ).
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ