ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΝΤ!
Κάλεσμα στους Ευρωπαίους δανειστές να μειώσουν το ελληνικό χρέος απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με νέα έκθεσή του, αλλιώς προειδοποιεί ότι θα γιγαντωθεί με άλματα τα επόμενα έτη!
Εκ των προτέρων και «άνευ όρων» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζητά το ΔΝΤ, στην τελευταία παρέμβασή του στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA- Debt Sustainability Analysis), η πρώτη από το περασμένο καλοκαίρι, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σημαντικές παραχωρήσεις από την Ευρώπη για τα νέα δάνεια της, μέσω της παράτασης των ημερομηνιών λήξης, τις αναβολές πληρωμών και το «κλείδωμα» των επιτοκίων.
Αυτό θα “στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές σχετικά με τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων» για να παραδώσει σε όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης », αναφέρει το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το ΔΝΤ πιέζει και για πιο φιλόδοξα μέτρα όπως η αναδιάρθρωση του ενός τρίτου όλων των επίσημων δανείων, στο τέλος κάθε έτους από τώρα μέχρι το 2018!
Όμως η πρόταση που προκαλεί «εγκεφαλικά» στο Βερολίνο, είναι η πρόταση για το «κλείδωμα» των επιτοκίων στο 1,5% για τα ελληνικά δάνεια από κεφάλαια διάσωσης της ευρωζώνης.
Ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο θα αντικαθιστούσε τα σημερινά κυμαινόμενα επιτόκια της Ευρώπης, θα είχε ως αποτέλεσμα να απαιτήσει δέσμευση από τα κράτη μέλη να αποζημιώσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS) για τις ζημίες που σχετίζονται με σταθερό επιτόκιο για τα ελληνικά δάνεια!
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, προτείνει μέτρα που ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να περάσουν «ούτε με σφαίρες» από την Γερμανική βουλή και αναλυτές εκτιμούν πως η πρόταση γίνεται στο πλαίσιο άσκησης πιέσεων στους Ευρωπαίους δανειστές και πως πρόκειται στην ουσία για ένα διαπραγματευτικό τρικ.
Όπως γράφει και το Βρετανικό μέσο, «αυτή θα ήταν σαφώς εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση, μεταξύ των κρατών μελών, της Ευρωζώνης, λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών, πολιτικών και νομικών σε τέτοιες δεσμεύσεις, εντός ευρώ».
Με μία σειρά υπολογισμών το Ταμείο, τονίζει πως, χωρίς τα μέτρα αυτά, το «βουνό» του ελληνικού χρέους, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 180% ΑΕΠ, θα αυξηθεί με άλματα μέχρι το 2060 σε 250%!
Στο ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα, του ποσού που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για την κάλυψη των υποχρεώσεων κάλυψης του χρέους, θα γιγαντωθεί κατά 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, δηλαδή, το ΔΝΤ, προειδοποιεί πως, αν δεν παρθούν γενναία μέτρα, το χρέος θα εκτιναχθεί τρεις φορές πάνω από το ανώτατο όριο, του 20% που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους!