Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν γιατροί κατά των αποσπάσεών τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Βροχή» προσφυγών στο ΣτΕ για υπαγωγή στοιχείων ΔΕΚΟ στο ΤΑΙΠΕΔΣτο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν γιατροί κατά των αποσπάσεών τους
Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση που επιτρέπει την απόσπαση γιατρών και οδοντιάτρων χωρίς τη συναίνεσή τους, ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Υγείας, δυο διοικητές φορέων υγείας (νοσοκομείων, κέντρων υγείας, κ.λπ.) μπορούν με κοινή απόφασή τους να μεταθέσουν για έξι μήνες σε κάθε σημείο της Ελληνικής επικράτειας γιατρούς και οδοντιάτρους, χωρίς προηγουμένως να τους ρωτήσουν εάν συναινούν ή όχι.
Ακόμα, σε περίπτωση διαφωνίας των δύο διοικητικών των μονάδων υγείας για την απόσπαση γιατρού από τον ένα φορέα υγείας στον άλλο, τότε τον τελικό λόγο έχει ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η υπουργική απόφαση καταστρατηγεί τις συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 103 για τις μεταθέσεις, όπως και την αρχή του ορθολογικού προγραμματισμού και στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών υγείας που κατοχυρώνει το άρθρο 21 του Συντάγματος.
Γιατροί και οδοντίατροι τονίζουν ότι πλήττονται άμεσα και δυσμενώς από την εν λόγω απόφαση καθώς «επηρεάζεται δυσμενώς η υπηρεσιακή και εργασιακή ασφάλεια, δυνάμενοι να αποσπασθούν, παρά την θέλησή τους, οποτεδήποτε από οποιοδήποτε φορέα σε οποιοδήποτε φορέα και μάλιστα οπουδήποτε ανά τη επικράτεια, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα εγγυήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ