Bloomberg: Η διαμάχη για την Ελλάδα συνεχίζεται

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bloomberg_logoΓια άλλη μία φορά η ευρωζώνη και το ΔΝΤ βρίσκονται σε διαμάχη για το πώς θα βάλουν την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της χωρίς όμως να διαλύσουν την οικονομία της χώρας γράφει το Bloomberg. Οι δανειστές της χώρας έφθασαν σε μία συμφωνία την Τετάρτη για να διατηρήσουν το υπάρχον πρόγραμμα, το τρίτο από το 2010, ενώ έβαλαν στην άκρη το ακανθώδες ζήτημα του πως θα μειωθεί το χρέος.
Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει ότι η Ελλάδα μετά την απόφαση ισορροπεί ανάμεσα στην ανακούφιση και τις απαιτήσεις για πληρωμές και τονίζει ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούρια. Η Ελλάδα συντάραξε τις διεθνείς αγορές πέρσι όταν οι εκλογές ανέδειξαν μία κυβέρνηση που υποστήριξε ότι θα σκίσει τις συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Κάτω από την απειλή της εξόδου από το ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έλαβε μέτρα με τα οποία ήταν αντίθετος, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης των συντάξεων και την αύξηση των φόρων.
Το Bloomberg γράφει για την επόμενη μέρα, μετά τη συμφωνία. Η αποδέσμευση των 10,3 δισ. ευρώ σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει προγραμματισμένες αποπληρωμές δανείων που λήγουν τον Ιούλιο. Το ΔΝΤ θα σταθμίσει εάν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, όπως η Γερμανία κυρίως έχει απαιτήσει. Αυτό το ντιμπέιτ αναγείρει τα ζητήματα που προκαλούν διαμάχη. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έγραψε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα παραμένει γενναιόδωρο και η χώρα δεν μπορεί να το συντηρήσει, ακόμη και μετά από δύο μεταρρυθμίσεις. Αν και το ΔΝΤ επέμεινε για άμεση ανακούφιση του χρέους, αυτό δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές καθώς τα προγράμματα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας δεν είναι δημοφιλή στη Γερμανία.
Η καρδιά της διαμάχης σύμφωνα με το Bloomberg είναι ότι από τη μία πλευρά οι δανειστές της Ελλάδας, με ηγέτη τη Γερμανία, θέλουν η Ελλάδα να επιτύχει μεγάλα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει χαρακτηρίσει ως μη ρεαλιστικό αυτό το στόχο και τόνισε ότι είναι στο επίπεδο του φανταστικού να υποστηρίζει κάποιος ότι μπορεί η Ελλάδα να διατηρήσει τέτοια πλεονάσματα για μία δεκαετία και πρότεινε να δοθεί μία περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα μέχρι το 2040.
Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες οι διεθνείς αγορές αξιολόγησαν θετικά τη συμφωνία για την Ελλάδα και η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 7% για πρώτη φορά από το Νοέμβριο.
Στο ερώτημα για το εάν η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την έξοδο από το ευρώ, το Bloomberg γράφει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και επισημαίνει ότι πρόσφατη δημοσκόπηση στην Ελλάδα έδειξε ότι το 54% των πολιτών έχουν θετική άποψη για το ευρώ ένα ποσοστό που βρισκόταν στο 66% τον περασμένο Οκτώβριο.
Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ