Στην ουρά με εκείνους που ελπίζουν ότι μετά την αξιολόγηση και την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στους προμηθευτές τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο στοιχίζεται και η διοίκηση της ΔΕΗ.
Το πρόβλημα των ανεξόφλητων οφειλών και των ρευματοκλοπών παραμένει κυρίαρχο για την Επιχείρηση, καθώς οι απλήρωτοι λογαριασμοί φτάνουν κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, με τον πρόεδρο του ομίλου Μ. Παναγιωτάκη να δηλώνει χθες αισιόδοξος ότι το Δημόσιο θα καταφέρει να πληρώσει πλέον έστω και μέρος από τα 261 εκατ. ευρώ που οφείλει στη ΔΕΗ.
Ο ίδιος, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, είπε ότι καρπούς έχει αρχίσει να αποδίδει και το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ, καθώς μέχρι σήμερα περίπου 145.000 πελάτες έχουν διακανονίσει την αποπληρωμή λογαριασμών άνω των 430 εκατ. ευρώ.
Προανήγγειλε ωστόσο νέο γύρο αποκοπών ρεύματος σε όσους δεν μπήκαν στις ρυθμίσεις ή δεν ανταποκρίνονται σε αυτές, λέγοντας ότι η ΔΕΗ θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες να αυξήσει τις εισπράξεις χρεών και παράλληλα κάλεσε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ να εντείνουν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ρευματοκλοπών.
Για τη ΔΕΗ αποτελεί θετική απόφαση και το «απαγορευτικό» που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αλλαγή προμηθευτή από καταναλωτές της ΔΕΗ που δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους. Στην πραγματικότητα είναι μια απόφαση που επεδίωκε καιρό τώρα να πετύχει η ΔΕΗ, καθώς τα μερίδιά της υποχωρούν και πολλοί πελάτες αλλάζουν πάροχο αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς. Το μερίδιο που κατείχαν όλοι μαζί οι ιδιώτες πάροχοι, από 7,22% τον Μάρτιο, εκτινάχθηκε στο 8,62% τον Απρίλιο.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 8,8% και διαμορφώθηκαν στα 1,412 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της συνολικής μείωσης στη ζήτηση ενέργειας κατά 10%, ενώ η κερδοφορία του ομίλου ανέκαμψε στα 85,6 εκατ. ευρώ, έναντι 55,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015.