«Σε διαπραγματεύσεις» με την Αγκυρα η Frontex για τη διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την παρενόχληση ελικοπτέρου
[wpvideo GCSLDnmJ]
σσΟ: Να διαπραγματευτεί και με τους Ελληναράδες δουλέμπορους που “αντιδρούν”. Μια διμερή σχέση σωστή είχαμε με τους γείτονες και πάνε να μας τη χαλάσουν μ’ αυτή την Frontex.
Τουρκική παρενόχληση σε ελικόπτερο της Frontex πάνω από το Αιγαίο (14/9/2009)
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Frontex βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές, με στόχο τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου επιχειρησιακής συνεργασίας σχετικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δήλωσε ο Ρικάρντο Μόσκα εκ μέρους της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι σημειώθηκε παρενόχληση ελικοπτέρου της Frontex από τουρκικό ραντάρ.
«H Frontex συντονίζει την κοινή επιχείρηση ‘Ποσειδώνας 2009’ που προώθησε η Ελλάδα και η οποία έχει ως στόχο τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης στην ανατολική Μεσόγειο. Το ελικόπτερο το οποίο αναπτύχθηκε σε αυτή την κοινή επιχείρηση περιπολεί κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο» αναφέρει γραπτή δήλωση του Ρικάρντο Μόσκα, υπεύθυνου Τύπου για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Το επιχειρησιακό σχέδιο και οι οδηγίες που δόθηκαν στο πλήρωμα του ελικοπτέρου διασφαλίζουν ότι οι περιπολίες διεξάγονται αποκλειστικά στον ελληνικό εναέριο χώρο» αναφέρει η δήλωση.
Ο Ρ.Μόσκα αναφέρει ότι, σύμφωνα με την Frontex, ο έλεγχος του τουρκικού εναερίου χώρου επιχείρησε να αποκαταστήσει ραδιοφωνική σύνδεση με το συγκεκριμένο ελικόπτερο ώστε να αναγνωριστεί. Η επικοινωνία αυτή δεν κατέστη δυνατή λόγω της διαφορετικής χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά. «Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει ακόμη να υπογραμμιστεί ότι τα εναέρια μέσα που αναπτύσσονται στη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων δεν παραβίασαν ποτέ τον τουρκικό εναέριο χώρο και δεν απειλήθηκαν ποτέ από τις τουρκικές Αρχές.
» Η Frontex βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές για μια διευθέτηση που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου επιχειρησιακής συνεργασίας αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων. Η υπηρεσία ενημέρωσε ακόμη του Τούρκους ομολόγους για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης Ποσειδώνας 2009» αναφέρει ο Ρ.Μόσκα.
Αντιδράσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών
Στο θέμα της τουρκικής παρενόχλησης αναφέρθηκαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης.
O κ. Παπαστάμκος κατήγγειλε στην Ολομέλεια τις τουρκικές παρενοχλήσεις ευρωπαϊκών πτητικών μέσων της Frontex και ζήτησε άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Στ.Λαμπρινίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία, εκτός από χώρα προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών είναι και προς ένταξη υποψήφια χώρα.
Έχει επομένως ένα διπλό επίπεδο υποχρέωσης σεβασμού των αρχών, των πολιτικών και των επιχειρησιακών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο κ. Λαμπρινίδης.
Κι όμως, σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα ελικόπτερα της Frontex παρενοχλήθηκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο από τουρκικά ραντάρ καθώς επιτελούσαν το έργο τους, κατά τη διάρκεια δηλαδή επιχειρήσεων επιτήρησης συνόρων. Κατά χτεσινή μάλιστα παρενόχληση το ελικόπτερο της Frontex απειλήθηκε με αναχαίτιση από τουρκικά μαχητικά, ανέφερε ο Στ. Λαμπρινίδης ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ σε αυτές τις προκλήσεις.

Για τη μεταναστευτική πολιτική

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης μίας συνεκτικής Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, ενίσχυσης της Frontex και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, πρωτίστως δε με την Τουρκία και την Λιβύη, χώρες κλειδιά στις εξωτερικές μεταναστευτικές πιέσεις προς την ΕΕ.
Ο κ.Παπαστάμκος ζήτησε την αποτελεσματική λειτουργία του πλαισίου επανεισδοχής και επανεγκατάστασης μέσω ευρωπαϊκής δημοσιονομικής στήριξης.
Σύμφωνα με τον Στ.Λαμπρινίδη, το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει μια ουσιαστική Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη μετανάστευση, ωστόσο, όπως τόνισε, σήμερα μόνο η Frontex υπάρχει.
O κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι το Συμβούλιο αρνείται να υιοθετήσει την «υποχρεωτική αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά στην υποδοχή μεταναστών που φτάνουν στις χώρες του Νότου και αρκείται ως τώρα σε εκκλήσεις «προαιρετικής αλληλεγγύης» που τελικά στην πράξη μένουν στα χαρτιά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/09/frontex_15.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗ