«Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό για δύο βασικά θέματα, για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. Μετά από την αλλαγή κλίματος που έχουμε πλέον στην Ευρώπη, είναι καιρός να εφαρμόσουμε τις εντολές του ελληνικού λαού, που πήραμε πριν από τις εκλογές, για τη δημιουργία κατ’ αρχήν ενός σταθερού εκλογικού συστήματος, που θα προβλέπει μία…αναλογικότερη εκλογή. Νομίζω ότι σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι.
Μπορούμε να εφαρμόσουμε αποφάσεις, που έχουμε πάρει από κοινού, πριν γίνουμε κυβερνητικοί εταίροι, όπως είναι το θέμα της ψήφου στα 17, η ψήφος των ομογενών και η εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, η οποία μας στήριξε σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Επίσης, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε αυτό που ζητάει ο ελληνικός λαός, συνταγματική αναθεώρηση, σε ένα Σύνταγμα, το οποίο, κατ’ αρχήν, θα προβλέπει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ελληνικό λαό. Όταν εκλέγονται από τον ελληνικό λαό οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι βουλευτές, η κυβέρνηση, ήρθε πλέον η ώρα της εκλογής και του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ανώτατου άρχοντα, από τον ελληνικό λαό.
Πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα – και πιστεύω ότι θα έχουμε όλο το χρόνο να κάνουμε διάλογο και με τα κόμματα, αλλά και με τους πολίτες – όπως η κατάργηση του νόμου «Περί Ευθύνης Υπουργών», ενός νόμου που δυστυχώς κάλυψε ένα πολιτικό σύστημα με ποινικές ευθύνες πολιτικών. Έχουμε καταθέσει 18 προτάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, η διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα βοηθήσει στις επενδύσεις, όπως και ενός σταθερού εκλογικού συστήματος. Υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να επανεξετάσουμε. Εμείς, για παράδειγμα, πιστεύουμε στην εκλογή για τη Δικαιοσύνη μέσα από τους δικαστικούς λειτουργούς και στην παραμονή βεβαίως οργάνων όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται και αναθεωρήσεις που έχουν να κάνουν με τη θέσπιση της προστασίας της εθνικής ταυτότητας, την αλλαγή της εφαρμογής του Συντάγματος και ιδιαίτερα στο άρθρο 28 παρ. 2 σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα καταλήξουμε σε μια κοινή κυβερνητική πρόταση, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε που συγκλίνουν οι θέσεις μας και έχω την ελπίδα ότι και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, πέραν του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως που έχει κάνει δηλώσεις μέχρι τώρα, μπορούμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη και να υλοποιήσουμε αυτά που επιθυμεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Το πλαφόν του 3% είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε θέσει οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και θεωρούμε ότι για γνωστούς λόγους πρέπει να παραμείνει το 3%. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτό το όριο του 3%, το οποίο θα επιτρέψει πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή να έχουν και την έγκριση ενός αρκετά μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Τώρα, όσον αναφορά το bonus, δεν μπορεί να παραμείνει με κανέναν τρόπο στους 50 βουλευτές. Θα το δούμε, θα ακούσουμε και τις απόψεις των άλλων κομμάτων. Πιστεύω ότι το bonus πρέπει να μειωθεί αρκετά, δηλαδή να μην προσβάλει την αναλογικότητα της ψήφου, αλλά να δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών».