Νέα δικαστική εξέλιξη με τον Βγενόπουλο να «αθωώνεται» από συγκεκριμένους εισαγγελείς μετά από αυτομήνυση, υπήρξε απ’ ό,τι φαίνεται αυτές τις μέρες.
Το νέο πραξικόπημα απεκάλυψε ο ίδιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει στη 10η ανακρίτρια, παρουσία κύπριων ανακριτών, για υπόθεση που αφορούσε υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας και τα ενημερωτικά δελτία των ελληνικών ομολόγων την περίοδο 2009-2010.
Η έρευνα αυτή γίνεται από την κυπριακή Δικαιοσύνη αλλά ο Βγενόπουλος επιχείρησε με νομικές προσφυγές να μην καταθέσει στις κυπριακές Αρχές. Με απόφαση όμως του Αρείου Πάγου δόθηκε η άδεια να καταθέσει στους κύπριους ανακριτές. Μετά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο ο Βγενόπουλος άφησε να εννοηθεί πως και η υπόθεση αυτή αρχειοθετήθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Έχουμε ζητήσει υποθέσεις, που είναι αρμοδιότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης, να κριθούν εδώ. Μας φαίνεται πολύ περίεργο ότι η Κύπρος θέλει να κάνει τις δικές της διαδικασίες, αλλά συμπτωματικά πληροφορήθηκα ότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί στην Ελλάδα».
Όπως προκύπτει, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης, έγινε μετά από αυτομήνυση του Βγενόπουλου μέσω της MIG. Δηλαδή αυτό που έγινε ήταν ότι ενώ ο Βγενόπουλος υποστήριζε πως ήταν αθώος, ταυτόχρονα επιχειρούσε μέσα από προσφυγές να μην καταθέσει για αυτή του την αθωότητα στις κυπριακές Αρχές. Όταν όμως διαφάνηκε πως δεν πρόκειται να αποφύγει την ανάκριση, τότε η MIG κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά με αντικείμενο όσα ακριβώς ερευνούσε η κυπριακή Δικαιοσύνη.
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το koutipandoras.gr στις 27 Απριλίου σημειώνοντας πως σκοπός της μήνυσης ήταν να δημιουργήσει δεδικασμένο στην Ελλάδα ώστε να χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο. Σημείωνε μάλιστα το ρεπορτάζ πως η υπόθεση είχε ανατεθεί στην αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνά Θεοδωροπούλου η οποία είχε χειριστεί και άλλη υπόθεση Βγενόπουλου με προκλητικό τρόπο. Η αρχειοθέτηση της δικογραφίας αυτής από την Αθηνά Θεοδωροπούλου έγινε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βγενόπουλου, στις 21 Ιουνίου, δηλαδή τη μέρα που θα κατέθετε στους κύπριους Ανακριτές. Πρόκειται μάλλον για προβολή από το παρελθόν, αφού η εισαγγελέας Τσατάνη είχε αρχειοθετήσει υπόθεση Βγενόπουλου πάλι την ημέρα που θα ανακρινόταν από Κύπριους.
Ποιά είναι η αντεισαγγελέας Θεοδωροπούλου
Η αντεισαγγελέας Αθηνά Θεοδωροπούλου, είχε ζητήσει να ασκηθεί δίωξη κατά κύπριου δικηγόρου τον οποίο είχε μηνύσει ο Βγενόπουλος παρότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε αποφανθεί πως δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του. Συγκεκριμένα ο Βγενόπουλος είχε μηνύσει τον δικηγόρο Α. Γλυκή για ψευδομαρτυρία για όσα είχε καταθέσει σε κυπριακό δικαστήριο και αφορούσαν τη δραστηριότητα του Βγενόπουλου στην Λαϊκή Τράπεζα. Η μήνυση εξετάστηκε από τον αντεισαγγελέα Χαράλαμπο Μαστοραντωνάκη, ο οποίος στις 24 Ιουλίου 2015, με διάταξη 25 σελίδων απεφάνθη πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του δικηγόρου Γλυκή. Η αντεισαγγελέας Εφετών Θεοδωροπούλου όμως, παρέβλεψε τη διάταξη και έστειλε την υπόθεση σε ανακρίτρια.
Παρά τα δημοσιεύματα και τον εντοπισμό των αλλεπάλληλων συμπτώσεων, η αντεισαγγελέας Θεοδωροπούλου χειρίστηκε την αυτομήνυση Βγενόπουλου και προχώρησε σε αρχειοθέτηση την ημέρα που θα ανακρινότα από τους κύπριους ανακριτές.
Με μια διαδικασία καρμπόν, που θέτει το ερώτημα για το τι συμβάινει στην Εισαγγελία Εφετών, μετά από άλλη αυτομήνυση Βγενόπουλου-MIG, η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, ανέλαβε με παράνομο τρόπο τη δικογραφία Βγενόπουλου για τα θαλασσοδάνεια της Λαϊκής και αρχειοθέτησε την υπόθεση και πάλι πριν βρεθεί ο Βγενόπουλος απέναντι στις κυπριακές ανακριτικές Αρχές.
Συμπτώσεις και παραθεσμική λειτουργία
Είναι πλέον ξεκάθαρο, πως κάποιοι στην Εισαγγελία Εφετών, έχουν αναλάβει τον ρόλο του αντιπερισπασμού και του καθαρίσματος του Βγενόπουλου, προκειμένου να μην βρεθεί απέναντι στις κυπριακές Αρχές. Το θέμα δεν είναι οι «αθωωτικές» τους υπέρ Βγενόπουλου αποφάσεις (θα μπορούσε κάλλιστα να πει κάποιος ότι δεν υπάρχουν στοιχεία) αλλά οι διαδικασίες που ακολουθούν και οι οποίες καταμαρτυρούν παραθεσμική λειτουργία. Κύριος στόχος τους είναι να «ελληνοποιήσουν» τις κυπριακές έρευνες για τον Βγενόπουλο. Όπως και στην περίπτωση Τσατάνη, η αντεισαγγελέας Θεοδωροπούλου, φαίνεται να κινήθηκε με διαδικασίες εξπρές, αρχειοθετώντας μια βαριά δικογραφία σε περίπου τρεις μήνες. Συμπτωματικά η αρχειοθέτηση αυτή, πρόλαβε την ανάκριση Βγενόπουλου από τους Κύπριους και πάλι, όπως συνέβη και με την αρχειοθέτηση από την Τσατάνη.
Είναι επίσης σημαντικό πως όταν ξεκίνησαν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής από την πλευρά των κυπριακών Αρχών, τα αιτήματα αυτά, αντί να εξεταστούν από τον εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής, καθότι τυπικά που αφορούσαν κοινοτική χώρα, με ευθύνη του εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου, εισάγονταν σε δικαστικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση μηνών στην υλοποίησή τους. Στο μεσοδιάστημα δόθηκε η δυνατότητα και μεθοδεύτηκε απ’ ό,τι φαίνεται το άνοιγμα δικογραφιών με αυτομηνύσεις, ώστε να μην καταθέσει ο Βγενόπουλος στις κυπριακές Αρχές.
Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον, το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει πώς εξελίχθηκε η νέα έρευνα,πόσοι κατέθεσαν και αν η αντεισαγγελέας κάλεσε μάρτυρες κατηγορίας ή ζήτησε δικαστική συνδρομή από την Κύπρο για όσα ερεύνησε. Αν αποκαλυφθεί πως πρόκειται για μια δικογραφία με μοναδικό σκοπό να αφοπλίσει την ουσιαστική έρευνα των κυπριακών Αρχών υπέρ του Βγενόπουλου, τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να πάρει μέτρα για την απελευθέρωση της Εισαγγελίας Εφετών από μια εγκληματική ομάδα που χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη.