Κοινή δήλωση Σουλτς, Τουσκ, Ρούττε και Γιούνκερ για το Brexit

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ee-brexit-1000Ο Πρόεδρος κ. Schulz, ο Πρόεδρος κ. Tusk και ο Πρωθυπουργός κ. Rutte συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker. Συζήτησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, ο βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση αλλά τη σεβόμαστε.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι όσον αφορά την απάντησή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα προασπίσουμε τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ένωση των 27 κρατών μελών θα συνεχίσει. Η Ένωση αποτελεί το πλαίσιο για το κοινό πολιτικό μας μέλλον. Μας ενώνουν η ιστορία, η γεωγραφία και κοινά συμφέροντα και σε αυτή τη βάση θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις για την παραγωγή ανάπτυξης, την αύξηση της ευημερίας και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος για τους πολίτες μας. Στην προσπάθεια αυτή τα θεσμικά όργανα θα αναλάβουν πλήρως τον ρόλο τους.

Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτήν την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα. Έχουμε κανόνες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με συντεταγμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε ταχύτατα τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό. Σύμφωνα με τις Συνθήκες, που έχει κυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, το δίκαιο της ΕΕ ισχύει πλήρως έναντι και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι ότου πάψει να είναι μέλος.

Όπως συμφωνήθηκε, η «Νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα ισχύσει πλέον και καταργείται. Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον. Επ’ αυτού αναμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του. Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα αμφότερων των πλευρών και να χαρακτηρίζεται από ισορροπία όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ