ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΩΡΑ ΚΥΠΡΟΥ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ – Πορεία μνήμης για τους ήρωες της Κύπρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΩΡΑ ΚΥΠΡΟΥ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ανταπόκριση Αθηνά Κρικέλη
[email protected]

Στην πόλη του Βερολίνου βρέθηκαν στις 16 Ιουλίου 2016 οι μοτοσυκλετιστές της Πορείας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού, σημαδοτώντας την έναρξη της πορείας Ελευθερίας , Ride for Freedom.
50 εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ Σολωμού, έστειλαν τις μηχανές ένα μήνα πριν στο Αμβουργο με σκοπό η παραλαβή τους (Ιουλίου 15 από το Τελωνείο) να σημάνει και την έναρξη της πορείας.
Πρόκειται για μια ηχηρή ειρηνική διαμαρτυρία, για το κατοχικό στάτους που επικρατεί στην Κύπρο από τους Τουρκους εισβολείς. Αποτελεί όμως και ένα ισχυρό μνημόσυνο για την δολοφονία των Ισαάκ και Σολωμού το 1996 ένα ηχηρό κατηγορώ για τους δολοφόνους που ποτέ δεν οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη.
Φέτος στην πορεία συμβολικά συμμετέχουν η κόρη και αδελφή του δολοφονηθέντος Ισαάκ, του ελληνοκύπριου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πράσινη γραμμή, ενώπιον των Ειρηνευτικών Δυνάμεων του ΟΗΕ.
Η πορεία ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί από το Βερολίνο. Συνεχίζει στην Πράγα, Βουδαπεστη, Βελιγράδι, Σόφια, Προμαχώνα Σιδηρόκαστρο, Σερρες, Θεσσαλονίκη, Βεργίνα, Βόλος, Θερμοπύλες, Αθήνα, Τύμβος Μακεδονίτισας Οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, Οδόφραγμα Λήδρας, Λευκωσία. Στις ευρωπαϊκές πόλεις έχουν προγραμματιστεί συνεντεύξεις τύπου για ενημέρωση των τοπικών ξένων ΜΜΕ.

Επιλέχθηκε η πύλη του Βρανδεμβούργου ώς εναρκτήριο σημείο, όπως είχε γίνει και το 1996, όπου η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών οργάνωσε αντικατοχική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια.

Η πύλη του Βρανδεμβούργου αποτελεί το σημαντικότερο σύμβολο του Βερολίνου Προκειται για ενα θαυμάσιο νεοκλασικό οικοδόμημα που βασίστηκε στα Προπύλαια των Αθηνών, και την είσοδο της Ακρόπολης.

Ομογενείς, ελληνες φοιτητές αλλά και τουρίστες που βρίσκονταν στο κέντρο του Βερολίνου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους μοτοσυκλετιστές και να προμηθευτούν το ενημερωτικό φυλλάδιο που ετοίμασαν σχετικα με το Κυπριακο και τις δολοφονιες των Ισαακ και Σολωμου.
Η πορεία μνήμης αποτελεί μια εν κινήσει επαγρύπνηση, ένα ηχηρό μήνυμα από την μόνη υπό κατοχή πόλη της Ευρώπης την Λευκωσία. Ενα μήνυμα όμως αισιοδοξίας, με ακμαίο ηθικό νέων ανθρώπων που ακόμα πιστεύουν πως η θυσία των Ισαάκ και Σολωμού θα δικαιωθεί. Μαζί της θα δικαιωθεί και το νησί των Αγίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ