Αίσθηση έχει προκαλέσει εδώ και λίγες μέρες το άρθρο της Τουρκάλας δημοσιογράφου Μελίς Αλπχάν με τίτλο «Γιατί να μας κλέβουν στα Αλάτσατα; Ηλίθιοι είμαστε;» το οποιο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χουριγέτ.
Στο κείμενό της η δημοσιογράφος σχολιάζει τις δηλώσει του Μεχμέτ Ισλέρ, προέδρου της Ένωσης Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ο οποίος ήταν αγανακτισμένος αναφορικά με τον ισχυρισμό που υπάρχει πως τα ελληνικά νησιά είναι πιο φθηνά από τα παράλια της Τουρκίας για διακοπές.
Προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά βρήκε και πολλούς σύμφωνους . Ακολουθεί το εν λόγω άρθρο:
« Σύμφωνα με τον Ισλέρ, οι ξενοδόχοι μας χρησιμοποιούν το ακριβότερο νερό, χρυσοπληρώνουν το αποχετευτικό σύστημα, πληρώνουν φόρους, αγοράζουν το ψάρι με απόδειξη, πληρώνουν την ασφάλεια των εργαζομένων. Περιμένετε έρχεται και το καλύτερο: «Όλα αυτά επειδή εμείς είμαστε πατριώτες!
Στα ελληνικά νησιά τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνεται»» σχολιάζει η δημοσιογράφος και στη συνέχεια παραθέτει οικονομικά στοιχεία γιατί τα ελληνικά νησία είναι φθηνότερα για τους Τούρκους πολίτες ως τουριστικός προορισμός.
«Έχοντας πάει μέχρι το Μοσχονήσι, τη Μυτιλήνη, έχοντας περάσει από Τσεσμέ απέναντι στην Χίο, από το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) στην Κω, τη Λήμνο και την Κάλυμνο, έχω μια άλλη γνώμη για την οικονομία των διακοπών.
Σίγουρα υπάρχουν και πιο ακριβή προορισμοί στην Ελλάδα όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη αλλά ακόμα και εκεί είναι πιο φτηνά από τα Αλάτσατα!» γράφει η Αλπχάν
«Και φυσικά η σχέση κόστους-ποιότητας είναι αδιαμφισβήτητη. Πέρα από αυτό, στα ελληνικά νησιά δεν είμαστε καταδικασμένοι σε ακριβά εστιατόρια. Από την άλλη στα Αλάτσατα όχι μόνο στα εστιατόρια αλλά και με το σάντουιτς μας κατακλέβουν. Στην Μυτιλήνη και τη Θάσο οι τιμές στα εστιατόρια πέφτουν στο ¼ των τιμών του Τσεσμέ και οι διπλάσιες μερίδες τους αρκούν να χορτάσουν όχι 2 αλλά 4 άτομα.
Ας κάνουμε έναν υπολογισμό.
Στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι τριπλάσιο από αυτό στην Τουρκία. Στην Θάσο τρώμε καλαμάρι με 10 Ευρώ (30 τούρκικες λίρες). Στο Αλάτσατα το καλαμάρι πουλιέται 45 με 70 λίρες. Δηλαδή, όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα τους είναι τριπλάσιο από το δικό μας το ίδιο πιάτο σερβίρεται στο 1/3 της τιμής του δικού μας.
Δεν θέλω να σταθώ στο αλκοόλ αλλά στην πατρίδα μας είναι η πιο μεγάλη κομπίνα. Στην Τουρκία η μπίρα που πουλιέται 5 λίρες στην κάβα ενώ το ρεστοράν μας την πουλάει για 15-20 λίρες. Στα Ελληνικά νησιά η μπίρα στο παντοπωλείο πουλιέται 3 ευρώ στο ρεστοράν την πίνουμε με 3.5 ευρώ» σχολιάζει στο άρθρο της.
Ενώ από τα βέλη της δεν ξεφεύγει και ο τρόπος οργάνωσης της παραλίας στην Τουρκία λέγοντας πως στην Ελλάδα πληρώνεις μια τιμή και μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλες τις εγκαταστάσεις της παραλίας, κάτι που δεν συμβαίνει στην Τουρκία.
« Κανείς ευτυχέστερος από εμάς όταν βρισκόμαστε στα ελληνικά νησιά» καταλήγει στο κείμενό της και καλεί τους Τούρκους να σκεφτούν καλά τους προορισμούς διακοπών τους.