Οδοιπορικό Ελευθερίας. 20 Χρόνια από τη δολοφονία των Ηρωoμαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμoύ Σολωμού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΜΟΤΟΡΕΣ
Οδοιπορικό Ελευθερίας. 20 Χρόνια από τη δολοφονία των Ηρωoμαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμoύ Σολωμού.

Βελιγράδι Ανταπόκριση Αθηνά Κρικέλη
[email protected]

Φορώντας στα γιλέκα τους ο καθένας και από ένα κατεχόμενο χωριό της Κύπρου, 42 μοτοσυκλετιστές διασχίζουν την Ευρώπη με μια αντικατοχική φωνή για λευτεριά στην Κύπρο.

Αφορμή η συμπλήρωση 20 χρόνων από την αντικατοχική πορεία του 1996 που ξεκίνησε από το Βερολίνο για να φτάσει στην Λευκωσία, και την στιγνή δολοφονία δύο Ελληνοκυπρίων του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από τους Τούρκους. Ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανείς.

Σήμερα ενάντια στους καιρούς αλλά και στην ηττοφέρουσα διάθεση των κυβερνώντων, μια χούφτα “μοτόρες” (μοτοσυκέτες- στην κυπριακή διάλεκτο) βάλαν το χέρι βαθειά στη τσέπη, φόρεσαν τα κράνη τους και ξεκίνησαν να κάνουν την δουλειά των διπλωματών. Μόνοι τους χωρίς κομματικές ή άλλες επιρροές.

Από το Αμβούργο στο Βερολίνο στην Πράγα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Σόφια, Ελλάδα, με στάσεις παντού.
Προκαλεί τα βλέμματα η πορεία από όπου κι αν περνά, και όταν σταματά στα κεντρικά σημεία των πόλεων, αρχίζει η διαφώτιση, τουρίστες και ντόπιοι πλησιάζουν να μάθουν ποιοι είναι! Γιατί φορούν μπλουζάκια “road to freedom”. Ποιό δρόμο ποια ελευθερία, θέλουν απαντήσεις στα ερωτήματα.

Σαρανταδύο άνθρωποι μιλούν απ την καρδιά τους για την παράνομη εισβολή και κατοχή στον τόπο τους.

Η πορεία αύριο Τετάρτη φτάνει στον Προμαχώνα, και η διάθεση όλων αλλάζει! Τα πρόσωπα φωτίζουν και όλοι περιμένουν πώς και πως να πατήσουν γή ελληνική.
“ε να φιλήσω το χώμα μόλις μπούμε” ακούς αριστερά και δεξιά!

1642 χιλιόμετρα μέχρι στιγμής και έπεται το οδοιπορικό στην Ελλάδα.
Ο καθένας φορά γιλέκο που στο πίσω μέρος φέρει το όνομα ενός κατεχόμενου χωριού.
“Οι μοτοσυκλετιστές, δεν έχουν όνομα, όσο διαρκεί η πορεία. Κουβαλούν ο καθένας στην πλάτη του μεγάλο βάρος. την γή που γέννησε τόσους συμπολίτες τους και ξεκλίρισε η τουρκική εισβολή. Σαρανταδύο άνθρωποι είναι ο καθένας ξεχωριστά μια τεράστια φωνή για να ακουστούν ξανά οι σβησμένοι ήχοι των χωριών που σίγησαν!
Γιλέκα ελπίδας να μεταμορφωθούν σύντομα σε ζωντανούς ελεύθερους τόπους!

Η Πρωτοβουλία Μνήμης ιδρύθηκε το 2008 και είναι μια υπερκομματική ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι αποσκοπούν στη διατήρηση της μνήμης των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού, αλλά και την προώθηση των αρχών και αξιών για τα οποία εκείνοι έπεσαν, δηλαδή της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

“Ξεκινήσαμε στις 16 Ιουλίου από την Πύλη του Βραδεμβούργου διαφωτίζοντας τους περαστικούς για το Κυπριακό πρόβλημα και τη θυσία των ηρώων μας. Η διαφώτιση συνεχίστηκε στην Πράγα στις 17 Ιουλίου, στη Βουδαπέστη στις 18 Ιουλίου, στο Βελιγράδι στις 19 Ιουλίου και θα συνεχιστεί στη Σόφια στις 20 Ιουλίου. Κατά το μεσημέρι της 20ης Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, θα εισέλθουμε στον ελλαδικό χώρο από τον Προμαχώνα. Μεγάλη τιμή αποτελεί το γεγονός ότι μαζί μας βρίσκονται η κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, και η αδελφή του, Άντρη, οι οποίες δίνουν ώθηση στην προσπάθειά μας”.

ΥΓ. Βρισκόμαστε μαζί την πορεία (Ellopia Films USA) από το ξεκίνημά της καταγράφοντας κάθε λεπτό και στιγμή, συναίσθημα και γεγονός.
Μελανό σημείο η απάθεια και αδιαφορία του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών. Μια τουρκική επίπληξη ίσως να τους έκανε να μην πράξουν το αυτονότητο.
Ας υποθέσουμε πως για τους δικούς του λόγους το ΥΠΕΞ γύρισε την πλάτη στην πορεία. Δεν βρέθηκε ούτε ένας υπάλληλος εκπρόσωπος να έρθει και να καλοσωρίσει τους συμπατριώτες του? Eτσι ανθρώπινα απλά χωρίς ταμπέλες.. Τι φοβάστε ωρέ?

Τελικά είμαστε αυτό που μας κυβερνά! Και σε τελική…δεν χρειαζόμαστε τους Τούρκους να μας ξεκάνουν…τα καταφέρνουμε και μόνοι μας!!!

Λογαριάσετε λάθος όμως…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Επιμνημόσυνος δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη στο Σιδηρόκαστρο στις 11:00.
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αντισμηνάρχου Στέργιου Συμεωνίδη στις Σέρρες στις 13:00.
Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Παύλου Μελά στον Λευκό Πύργο στις 18:15.
Δημοσιογραφική διάσκεψη στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Νικηφόρου Φωκά 1, έναντι Λευκού Πύργου) στις 18:30
Εκδήλωση στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης (έναντι Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά) στις 19:30.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 (Βόλος)

Επιμνημόσυνος δέηση και κατάθεση στεφάνου στην παραλία του Βόλου 20:00.
Εκδήλωση στο ξενοδοχείο Xenia (Πορταριά) στις 22:00.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 (Αθήνα)

Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Δημοσιογραφική διάσκεψη στην αίθουσα της Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Οδός Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος, έναντι Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής) στις 19:00.
Εκδήλωση στην αίθουσα της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (Οδός Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος, έναντι Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής) στις 19:30.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 (Αθήνα)

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 11:30.

Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ Σολωμού
Νικόλας Ιωαννίδης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 00357 99 308 305 –
Email: [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ