Λάβρος ο έντιμος Παπαγγελόπουλος κατα της Διαπλοκης-Ανακοίνωσε κέντρο καταγγελιών κατά της διαφθοράς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

papaggelopoulosΤης Άννας Κανδύλη

Αίσθηση προκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προλογίζοντας σήμερα την ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, για την αποτίμηση του έργου των ελεγκτικών αρχών και των δικαστικών αρχών για την πάταξη της διαφθοράς τους τελευταίους 15 μήνες.

Αφού αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι «όταν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις, οι δικαστικές αρχές έχουν αποτελέσματα», ο κ.Παπαγγελόπουλος μίλησε για την προσπάθεια κατά της διαπλοκής, λέγοντας πως «υπάρχουν μάχες που έχουν κερδηθεί κι άλλες που μένει να κερδηθούν».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε σε «ξίφη και πιστόλια» που, όπως είπε, χρησιμοποιούν κάποιοι που εκπροσωπούν τη διαπλοκή και ξιφουλκούν κατά των θεσμών.

«Τα ξίφη τους όμως είναι ρυπαρά και στομωμένα. Είναι επικίνδυνα για τους ίδιους. Κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν από τη σκουριά. Όσο για τα πιστόλια εκείνων που χρησιμοποιούν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, αυτοί κινδυνεύουν από την αφλογιστία τους. Οι οπλοφόροι συνήθως αυτοτραυματίζονται και τελικώς σκοτώνονται».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των αρμοδίων υπουργών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά κυρίως τις προσπάθειες της δικαιοσύνης που αγωνίζονται στον τομέα αυτόν και πρόθεση της είναι η επιτυχής κατάληξης της όλης προσπάθειας.

H πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, απέδωσε στη διαφθορά, κατά κύριο λόγο, την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές κάνουν το καθήκον τους και προσπαθούν να συμβάλλουν καθοριστικά για την πάταξη της διαφθοράς.

120 δισ. ευρώ το κόστος της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις συνέπειες της διαφθοράς αναφέρθηκε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, που διαλύουν, όπως είπε, τις κρατικές και κοινωνικές δομές. Σημείωσε δε, ότι το κόστος της διαφθοράς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζει τα 120 δισ. ευρώ.

Για τη συνεισφορά του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην πρόληψη, αλλά και την πάταξη της διαφθοράς, μίλησε η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Δέσποινα Καββαδία- Κωνσταντάρα, τονίζοντας ότι ο προληπτικός έλεγχος προλαμβάνει πολλά. Για αυτό το λόγο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ενδεχόμενη κατάργηση αυτών των ελέγχων, κάτι που ζητά το Δ.Ν.Τ να γίνει έως το 2019.

Δύσκολη μάχη

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα κατά της διαφθοράς, Γιώργο Βασιλειάδη, η διαφθορά αποτελεί μια από τις σοβαρότερες παθογένειες του Δυτικού κόσμου με τρομερές επιπτώσεις στη δημοκρατία και τη θέση του πολίτη σε αυτήν. «Ιδιαίτερα σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο διογκώνεται», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο έργο της Γραμματείας τους τελευταίους 15 μήνες είπε πως: «Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κληθήκαμε να δώσουμε μάχες σε όλα τα μέτωπα, ακόμη και σε αυτό της ύπαρξης μας, η οποία δεν ήταν, ούτε δεδομένη, ούτε αυτονόητη. Κληθήκαμε να κατανοήσουμε σε βάθος το φαινόμενο της διαφθοράς».

Με έμφαση, δε τόνισε ότι σε καμία περίπτωση, «δεν απαγορεύσαμε, ούτε υπαγόρευσαμε στη Δικαιοσύνη ελέγχους. Το μόνο που καταστήσαμε σαφές είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια και απόδοσης δικαιοσύνης. Η μόνη εντολή που δόθηκε είναι να προχωρούν τις υποθέσεις διαφθοράς μέχρι τέλους, όποιον κι αν αφορούν, χωρίς παρεμβάσεις».

Αναφερόμενος στη λίστα Μπόγιαρνς είπε πως: «αυτό ήταν μόνο η αρχή, μπροστά στο δάσος που απλώνεται μπροστά μας, αφού πια η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί αποζημιώσεις από τις ξένες τράπεζες».

Προανήγγειλε μάλιστα και τη δημιουργία ενός κέντρου καταγγελιών για θέματα διαφθοράς, στο οποίο θα προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ