Η Άγκυρα εντείνει τις ενέργειες για την έκδοση του Γκιουλέν #Turkey

 
Davutoğlu -Erdoğan - GeneralΗ Άγκυρα εντείνει τις ενέργειες για την έκδοση του Γκιουλέν
Την ώρα που στην Τουρκία συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις, Τούρκοι υπουργοί μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για να πείσουν τους Αμερικανούς να εκδώσουν τον ιμάμη Φ. Γκιουλέν στην Τουρκία.

Εννιά μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη του αντισμηνάρχου Χακάν Καρακούς, γαμπρού του πρώην αρχηγού της Αεροπορίας στρατηγού Αλί Οζτούρκ, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος. Επίσης συνελήφθη στη Τραπεζούντα το φερόμενο ως δεξί χέρι του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιμάμης Νταβούτ Χαντζί, ο οποίος ασχολούνταν με τα οικονομικά της οργάνωσης του Γκιουλέν και εισήλθε στην Τουρκία δυο ημέρες πριν την απόπειρα της 15ης Ιουλίου.
Την ίδια ώρα η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στους δρόμους. Η πανηγυρική ατμόσφαιρα για τη νίκη της δημοκρατίας και στήριξης της κυβέρνησης που συντηρεί ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνηση Γιλντιρίμ παίρνει τη μορφή καθημερινών βραδύνων συγκεντρώσεων σε πλατείες πολλών πόλεων της χώρας και με δωρεάν χρήση των δημόσιων μεταφορών μέσων. Χθες βράδυ ο πρόεδρος Εντογάν σε λόγο του που μεταδιδόταν από γιγαντοοθόνες στημένες στις πλατείες, ευχαρίστησε και πάλι το λαό για τη συμβολή του στη νίκη της δημοκρατίας, χαρακτήρισε καρκινικά κύτταρα τους κινηματίες που πρέπει να εξολοθρευτούν και έθεσε εθνικούς στόχους ανάπτυξης και μεγάλων έργων το 2023, 2053, και 2071.
Περισσότερες από 13.000 συλλήψεις
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ προαναγγέλει μέσω συνεντεύξεων ενίσχυση της αστυνομίας, ριζική αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων και βαθιές τομές στη Παιδεία και δικαστικό σώμα με μεγάλες εκκαθαρίσεις. Σε 123 στρατηγούς και σε άλλα 5.863 άτομα έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες. Πάνω από 13.000 κρατούνται από τις αρχές και ανακρίνονται. Από αυτούς 1329 αστυνομικοί, 8.831 στρατιωτικοί και 2.100 δικαστικοί και εισαγγελείς.
Το αίτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, για το οποίο η τουρκική ηγεσία διακινδυνεύει ακόμη και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, παραμένει περίπλοκο, καθώς οι Αμερικανοί επιμένουν να ζητούν απτές αποδείξεις πριν εκδώσουν τον μουσουλμάνο ιμάμη που η Τουρκική πλευρά θεωρεί πιο επικίνδυνο ακόμη και από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αυτή την εβδομάδα Τούρκοι υπουργοί αναχωρούν για τις ΗΠΑ για να έχουν κατ ιδίαν συναντήσεις με την αμερικανική ηγεσία κομίζοντας, όπως λένε, αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Γκιουλέν.
Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ