Μικρότερα πρόστιμα και περισσότερες δόσεις για τα αυθαίρετα

 
a111Με στόχο να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα με την ένταξη στο σύστημα όσο το δυνατόν περισσότερων αυθαίρετων κατασκευών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να φέρει νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει πιο ελκυστικά κίνητρα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Μεταξύ των σχεδιαζόμενων διατάξεων περιλαμβάνονται η δήλωση των εξ αδιαιρέτου αυθαίρετων κατοικιών, μικρότερα πρόστιμα με αύξηση των δόσεων με στόχο την οικειοθελή δήλωση αλλά και την αποπληρωμή των οφειλών και η δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, θα οριστούν τα αρκετά μειωμένα πρόστιμα αυθαιρέτων οικιών για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως μακροχρόνια άνεργοι, άτομα στα όρια της φτώχειας, πολύτεκνοι, και ταυτόχρονο «ψαλίδισμα» του αναγκαίου παραβόλου δήλωσης του αυθαιρέτου στο πρόγραμμα τακτοποίησης που τώρα ξεκινά στα 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τις 2.000 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αύξηση των δόσεων με στόχο να δοθεί κίνητρο ώστε να δηλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αυθαίρετα για να υπάρξει –ίσως για πρώτη φορά- αληθινή καταγραφή και αποτύπωσή τους σε «κενό» χρόνο, μιας και λόγω της κρίσης δεν υπάρχει ανέγερση νέων αυθαιρέτων. Επιπλέον, υπουργείο προσπαθεί με την αύξηση των δόσεων, από 60 που είναι σήμερα, και τη μείωση των προστίμων να δώσει ώθηση στο «πάγωμα» που φαίνεται να επικρατεί στην αποπληρωμή των οφειλών όσων έχουν ήδη δηλώσει τα αυθαίρετά τους και έχουν μπει στο πρόγραμμα τακτοποίησης.
Μέσα σε αυτούς που θα δικαιούνται μείωση προστίμων είναι, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», και όσοι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει το αυθαίρετο ακίνητό τους ως το μόνο στην κατοχή τους ακίνητο βάσει της δήλωσης του Ε9, με το υπουργείο να εξετάζει όμως σε αυτή την περίπτωση ένα πλαφόν στα τετραγωνικά μέτρα αυτού του οικήματος, ώστε να μη συμπεριληφθούν μεγαλοϊδιοκτήτες σε αυτή την κατηγορία.
Για τα αυθαίρετα που θα νομιμοποιούνται θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της στατικής επάρκειας, ενώ νομιμοποιήσεις με τον υφιστάμενο νόμο γίνονται έως τις 8 Οκτωβρίου. Για τα αυθαίρετα που θα νομιμοποιούνται θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της στατικής επάρκειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ