Η νέα μέθοδος (που ίσως αντικαταστήσει τα αντιβιοτικά) με την ονομασία ROBUST χρησιμοποιεί τροποποιημένους μικροοργανισμούς, οι οποίοι κρατούν υπό έλεγχο τα ύποπτα για μόλυνση μικρόβια, χωρίς έτσι να χρειάζονται μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science».
Τα βιοκαύσιμα αποτελούν μια εναλλακτική ενεργειακή πηγή, πιο φιλική στο περιβάλλον σε σχέση με τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό άεριο, άνθρακα κ.α.).
Όμως η μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων συνεχίζει να είναι δύσκολη, μεταξύ άλλων επειδή στους σχετικούς βιοαντιδραστήρες μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται άλλα μικρόβια ανταγωνιστικά προς αυτά που παράγουν τα βιοκαύσιμα.
Οι ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά τροποποιημένα στελέχη μικροοργανισμών (τόσο βακτηρίων όσο και ζυμομυκήτων), που αντέχουν σε τυχόν μόλυνση από άλλα μικρόβια, χωρίς να χάνουν την ικανότητα παραγωγής βιοκαυσίμων.
Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βελτιστοποιηθεί η τεχνική, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι η νέα μέθοδος μελλοντικά θα αξιοποιηθεί σε διάφορα είδη βιοκαυσίμων.
O Γρηγόρης Στεφανόπουλος, απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1973), είναι φέτος πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών και θεωρείται ένας από τους πρωτόπόρους ερευνητές διεθνώς στο πεδίο των βιοκαυσίμων.