Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια που εξαντλεί όλο το θεσμικό του κύρος και προσωπικότητα κρατώντας ψηλά τις μνήμες τους Εθνους για τις αλησμόνητες Πατρίδες
Σε κάθε ευκαιρία στο εσωτερικό της Ελλαδας και στο εξωτερικό απαιτεί τα δίκαιο του Ελληνισμού, όπως η αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει ότι η Ελλαδα είναι παρούσα και δεν ξεχνάει την Ιστορία του Εθνους. Οπως για παράδειγμα είχε δηλώσει και κατά την επίσκεψη του στην επίσης μαρτυρική Κύπρο όπου μίλησε για “ιερό εθνικό χρέος (…) προς τη μαρτυρική Κυπριακή Δημοκρατία”.
Ετσι η επισκεψη του στη Παναγιά Σουμελά στις 15 Αυγούστου, στη γιορτή της Παναγίας, δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά βαρύνουσας σημασίας και συμβολική προς πάσα κατεύθυνση.
Ομως ο Προεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μείνει μόνον σε αυτή την επίσκεψη, αλλά θα επισκεφθει και την Παναγιά της Προσφυγιάς στην Νεα Μηχανιώνα!
Η Παναγιά οδηγήτρια και προστάτιδα
Ποια ειναι Παναγία της Νέας Μηχανιώνας;
Λέγεται ότι στη χερσόνησο της Κυζίκου υπήρχαν δυο εικόνες με τη προσωνυμία Φανερωμένη. Αυτή που ανήκε στην Μηχανιώνα ήταν η Παναγία η Μεγάλη.
Το ημερολόγιο γράφει 29 Αυγούστου 1922 και φορτωμένοι με ό,τι υπάρχοντα έχουν καταφέρει να περισώσουν οι κάτοικοι από τη Μηχανιώνα της Κυζίκου μπαίνουν σε ένα ατμόπλοιο και παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς.
Μια πρόσφυγας που εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη είναι η κυρά Κατίγκω Μαούτσα ή Λαζαράκαινα. Προτού φύγει όμως από το σπίτι της θα προσπαθήσει να φέρει στη νέα πατρίδα και κάτι ιερό: μαζί με τα εγγόνια της θα φτιάξει μια υφασμάτινη θήκη στην οποία θα βάλει την εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης. Η εικόνα θα μπει σε ένα ντέγκι (μεγάλο δέμα) με ρούχα και κάπως έτσι θα διασωθεί και θα έρθει στην Ελλάδα.
Η γιορτή της Μηχανιώτισσας θεωρείται τόσο σημαντική όσο οι γιορτές της Παναγίας της Τήνου και της Παναγίας Σουμελά.