Η περίεργη εκτέλεση του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα για κατασκοπεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image.jpegΗ περίεργη εκτέλεση του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα για κατασκοπεία
Οι πυρηνικοί επιστήμονες του Ιράν αντιμετωπίζουν ένα τρίπτυχο κινδύνων πια μετά και από την εκτέλεση του Shahram Amiri για «κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ». Από τη μία η CIA μπορεί να τους εκτελέσει για να καθυστερήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μπορεί όμως και ένας ιός όπως ο Stuxnet να προκαλέσει ατύχημα και να σκοτωθεί ο επιστήμονας, αλλά τώρα μπορεί να εκτελεστεί και από το ίδιο το Ιράν αφού παγιδευτεί από τις ΗΠΑ.
Η περίπτωση του 39χρονου Shahram Amiri φαίνεται να έχει δύο νικητές, τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ιράν που μπορούν να χρησιμοποιούν την περίπτωσή του η καθεμία για εσωτερικούς λόγους και ο χαμένος να είναι ο ίδιος ο επιστήμονας, εκτελεσμένος. Με την κατηγορία ότι έδωσε στον εχθρό (τις ΗΠΑ) ζωτικές πληροφορίες σχετικά με τη χώρα. Όταν δούμε την υπόθεσή του, βλέπουμε μία σειρά «περίεργων» γεγονότων ξεκινώντας με την εξαφάνισή του το 2009 όταν πήγε για προσκύνημα στη Μέκκα. Με χρονολογική σειρά:
• Μάιος ή Ιούνιος 2009. Ο Shahram Amiri εξαφανίζεται αφού πηγαίνει για προσκύνημα στη Μέκκα.
• Ιούνιος 2010. Κυκλοφορούν βίντεο που φαίνεται να έχουν τραβηχτεί στις ΗΠΑ και δείχνουν κάποιον που του μοιάζει να λέει ότι έπεσε θύμα απαγωγής και εκβιάστηκε να συνεργαστεί με τη CIA.
• 13 Ιουλίου 2010. Εμφανίζεται στην Ουάσιγκτον, στην πρεσβεία του Πακιστάν που εκπροσωπεί τα ιρανικά συμφέροντα στις ΗΠΑ, ζητώντας να επιστρέψει στο Ιράν.
• 15 Ιουλίου 2010. Επανεμφανίζεται στο Ιράν και τον καλωσορίζουν ως ήρωα οι ιρανοί αξιωματούχοι και τα μέλη της οικογενείας του.
• Μάιος 2011. Συλλαμβάνεται και δικάζεται για προδοσία.
• Αύγουστος 2016. Η οικογένεια του Shahram Amiri ανακοινώνει ότι εκτελέστηκε, προφανώς κρεμάστηκε διότι το πτώμα του που τους παραδώθηκε έχει σημάδια στο λαιμό.
Είτε πραγματικά το έσκασε στις ΗΠΑ, είτε οι ΗΠΑ τον απήγαγαν, κάτι βλακώδες έκαναν και τελικά έχασε τη ζωή του. Αν τον απήγαγαν, έπρεπε να γνωρίζουν ότι αν δεν δεχόταν να γίνει πράκτοράς τους, οι Ιρανοί μόλις τον είχαν στα χέρια τους, πιθανότατα θα τον εκτελούσαν «για κάθε ενδεχόμενο» ή στην καλύτερη περίπτωση να του έριχναν ισόβια. Εδώ οι Ιρανοί συμπεριφέρονται καουμπόικα «Αν αμφιβάλεις, πυροβολείς. Οι ερωτήσεις μετά». Για το βαθύ κράτος στο Ιράν το θέμα ήταν απλό: «Βρέθηκε στις ΗΠΑ, άρα μολύνθηκε. Τέλος».
Αν ο ίδιος το έσκασε και πήγε στις ΗΠΑ, τότε με κάποιον τρόπο τον αποξένωσαν ή απογοήτευσαν ή τρόμαξαν και θεώρησε ασφαλέστερο (!!!) να γυρίσει στο Ιράν. Πάντως, όσο καιρό ήταν εκτός Ιράν (και υπήρχαν ακόμη κυρώσεις κατά του Ιράν), από τις ΗΠΑ «διέρρεε» ότι τους έδωσε πολύτιμες πληροφορίες. Ο ίδιος γιατί επέστρεψε, πίστευε ότι θα είχε κάποια άλλη αντιμετώπιση από το ιρανικό καθεστώς;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ