Όταν οι σφαγείς ζητούν έλεος…
ΚΑΘΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΝΣΤΟΛΟΣ, ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ.
«Ελεος! Μη μας παραδώσετε στα χέρια του Ερντογάν»
Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζητούν άσυλο στη χώρα μας μιλούν αποκλειστικά στη «δημοκρατία» μέσα από τα κρατητήρια
Συνέντευξη στον
Νίκο Σταυρουλάκη
Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί G.B., A.G., A.Y., F.C., S.O., U.U., B.K. και M.F. που προσγειώθηκαν το βράδυ του τουρκικού πραξικοπήματος με ελικόπτερο τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, επικαλούμενοι βλάβη στον κινητήρα, ζητώντας στη συνέχεια πολιτικό άσυλο…στη χώρα μας, εδώ και 15 ημέρες κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, περιμένοντας την εξέλιξη των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος περί ασύλου.
Οι «οκτώ», που θέλουν να τηρήσουν ανωνυμία έως την ολοκλήρωση της υπόθεσης, μίλησαν -για πρώτη φορά- στη «δημοκρατία», παρουσία της δικηγόρου εκπροσώπου τους Σταυρούλας Τομαρά, εξηγώντας τους λόγους της ενέργειάς τους και απευθύνοντας έκκληση στην ελληνική Πολιτεία να επιδείξει «έλεος» ανθρωπισμού και προσωπικά από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα το αίτημά τους να γίνει δεκτό, καθώς ισχυρίζονται ότι κινδυνεύει η ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους.
Οι ελληνικές Αρχές δεν επέτρεψαν τη φωτογράφισή τους. Εμπειροι στρατιωτικοί, οι οκτώ Τούρκοι «ελικοπτεράδες» (έξι χειριστές και δύο μηχανικοί, ένας εκ των οποίων, ο M.F., έχει καταγωγή από τους παππούδες του από τη Θεσσαλονίκη), με πολλές ώρες πτήσης σε ασκήσεις, επιχειρήσεις και εκπαίδευση στο ΝΑΤΟ, σε ΗΠΑ, Βέλγιο, Κόσοβο και Αφγανιστάν, αναμένουν να ξεκινήσει η διαδικασία των συνεντεύξεων, ελπίζοντας στην καλύτερη έκβαση.
Ηδη το επίσημο έγγραφο με το τουρκικό αίτημα έκδοσης είναι εις γνώσιν του ΥΠΕΞ, όπως έγινε γνωστό ευρύτερα από δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο. Οι ίδιοι δεν γνώριζαν οτιδήποτε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Εως αυτήν την ώρα δεν τους έχει γνωστοποιηθεί επίσημα το περιεχόμενο του εντάλματος, ωστόσο η Αγκυρα υποστηρίζει ότι οι «οκτώ» συμμετείχαν στο πραξικόπημα και στην απόπειρα κατά του Ερντογάν.
Σήμερα φοράτε πολιτικά ρούχα… Γιατί δεν φοράτε τις στολές σας. Πού βρήκατε ρουχισμό;
Μας έστειλαν οι οικογένειές μας δέματα στο αστυνομικό τμήμα με ρούχα και λίγα χρήματα (100 ευρώ) για να μπορούμε να αγοράζουμε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης. Μας έστειλαν και τέσσερις νυχοκόπτες (χαμογελούν)…
Τι ακριβώς συνέβη τη νύχτα του πραξικοπήματος;
Ορισμένοι ήμασταν σε υπηρεσία, άλλοι κληθήκαμε να μπούμε στη βάση με την αιτιολογία ότι υπάρχει «κρίσιμη έκτακτη περίσταση», πιθανόν τρομοκρατική ενέργεια. Στη συνέχεια μας ανακοινώθηκε ότι θα πετάξουμε προς μία τοποθεσία στο κέντρο της ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης (πέρα από το Ταξίμ), από την οποία θα κάναμε διακομιδή τραυματιών μέχρι ένα ασφαλέστερο σημείο. Σηκώθηκαν τρία ελικόπτερα, αλλά, όταν πήγαμε να προσγειωθούμε, δεχθήκαμε πυρά πολιτών (άτομα ντυμένα με πολιτικά). Ολα τα ελικόπτερα χτυπήθηκαν. Το δικό μας λιγότερο. Κινδύνεψε η ζωή μας.
Γιατί επιλέξατε να κατευθυνθείτε στην Ελλάδα και όχι κάπου αλλού, για παράδειγμα στη γειτονική Βουλγαρία, αφού και η Βουλγαρία είναι δίπλα και μέλος του ΝΑΤΟ…
Εκείνες τις ώρες έπρεπε να σταθμίσουμε τα δεδομένα. Η τελευταία οδηγία που είχαμε από τον διοικητή ήταν «να μη γυρίσουμε πίσω, γιατί η βάση δεν ήταν ασφαλής», χωρίς άλλες εξηγήσεις. Μετά την επικοινωνία αυτή ο διοικητής εξαφανίστηκε! Δεν απάντησε ξανά στις κλήσεις μας, που είναι καταγεγραμμένες στα κινητά μας. Επιχειρήσαμε πολλές φορές, μάταια… Αρκετά αργότερα μάθαμε από το ίντερνετ ότι γίνεται πραξικόπημα κατά του προέδρου Ερντογάν. Μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε πού είναι ο διοικητής. Είχαμε δύο επιλογές. Να απογειωθούμε και να πετάξουμε ή προς Ελλάδα ή προς Βουλγαρία. Γνωρίζαμε όμως ότι η Βουλγαρία επαναπροωθεί στην Τουρκία τους Τούρκους πολίτες που ζητούν άσυλο στο έδαφός της. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο, ακόμα και φουλαρισμένο, δεν μπορεί να πετάξει πάνω από 300 χιλιόμετρα απόσταση… Ηδη είχαμε καταναλώσει καύσιμα με την προσγείωση στην Κωνσταντινούπολη. Με τα καύσιμα που διαθέταμε και με το φορτίο των οκτώ ατόμων έπρεπε να κατευθυνθούμε κάπου σύντομα και κοντά, σε μια γειτονική χώρα. Επιλέξαμε να πετάξουμε στην Ελλάδα γιατί είναι γειτονική χώρα και ανήκει στο ΝΑΤΟ. Πήραμε το ρίσκο να έρθουμε εδώ. Αισθανθήκαμε ότι εδώ θα είμαστε πιο ασφαλείς. Εκτιμήσαμε επίσης ότι θα μπορούσαμε πιο εύκολα να φθάσουμε στην Ελλάδα πετώντας χαμηλά, μέχρι να εκπέμψουμε σήμα κινδύνου (mayday) για βλάβη στον κινητήρα. Εκτιμήσαμε ότι εκπέμποντας σήμα mayday δεν θα διατρέχαμε κίνδυνο να δεχθούμε πυρά και θα μας επέτρεπαν τελικά να προσγειωθούμε, καθώς δεν είχαμε υποβάλει σχέδιο πτήσης. Η πτήση από το σημείο που βρισκόμασταν μέχρι το ελληνικό έδαφος ήταν μόνο πέντε λεπτά.
Σας κατηγορούν ότι αποπειραθήκατε να δολοφονήσετε τον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα…
Το ελικόπτερο δεν είχε οπλισμό και δεν ήταν θωρακισμένο. Και επίσης η απόσταση από τη βάση μας, στη Σαμάνδρα, 30 χιλιόμετρα ΒΑ. από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ως το σημείο στη Μαρμαρίδα όπου ήταν ο Τ. Ερντογάν είναι μεγάλη και δεν θα μπορούσε να καλυφθεί ακόμα και εάν το ελικόπτερο ήταν φουλαρισμένο. Αν είχαμε μπροστά μας έναν χάρτη της Τουρκίας θα μπορούσαμε να σας δείξουμε για ποιες αποστάσεις μιλάμε… Επομένως δεν ευσταθεί η κατηγορία ότι υπήρχε «αποστολή θανάτου» για τον πρόεδρο Ερντογάν. Η μονάδα που πέταξε κατά του Ερντογάν, οι γνωστοί «bordo bereli» (σ.σ.: οι «βυσσινιοί μπερέδες» είναι επίλεκτες δυνάμεις του τουρκικού στρατού), ξεκίνησε από την Αγκυρα, γιατί μόνο στην Αγκυρα έχουν βάση…
Εφόσον ισχυρίζεστε ότι έχετε αδιάσειστα στοιχεία και θεωρείτε τους εαυτούς σας «καθαρούς», ως προς την κατηγορία εμπλοκής στο πραξικόπημα, γιατί δεν επιθυμείτε να γυρίσετε στην πατρίδα και να αποδείξετε ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρα σας την αθωότητά σας και ζητάτε άσυλο στην Ελλάδα;
Γιατί φοβόμαστε για τη ζωή μας και για τη ζωή των οικογενειών μας. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχουν συμβεί πάρα πολλά, που αποδεικνύουν ότι δεν θα είμαστε ασφαλείς στην Τουρκία. Θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα έχουμε δίκαιη δίκη, αλλά υπάρχει και το θέμα επαναφοράς της θανατικής ποινής. Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα φέρει την πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής στην τουρκική εθνοσυνέλευση, αφού μας παραδώσει η Ελλάδα, ώστε να εφαρμοστεί πρώτα σε εμάς. Πιστεύουμε ότι δεν την έχει εισαγάγει ακόμα, γιατί περιμένει τη δική μας έκδοση.
Ποια είναι η σχέση σας με τον Γκιουλέν;
Δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με τον Φ. Γκιουλέν. Εχουμε κοσμική αντίληψη, ιδεολογία και νοοτροπία.
Πώς κρίνετε τις συνθήκες κράτησής σας;
Ικανοποιητικές, όπως περιμέναμε… Είμαστε ευχαριστημένοι. Ευχαριστούμε τους Ελληνες για τη στάση τους…
Τι επιθυμία έχετε από την ελληνική Πολιτεία;
Ως άνθρωποι που απειλείται η ζωή μας, αν μας εκδώσει στην Τουρκία, ζητούμε από τον Ελληνα πρωθυπουργό να κάνει δεκτό το αίτημα ασύλου μας.
Σκοπεύετε να φέρετε τις οικογένειές σας εδώ στην Ελλάδα, αν σας δοθεί άσυλο;
Εφόσον μας δοθεί άσυλο θα ακολουθήσουμε ό,τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για την οικογενειακή επανένωση.
«Oι οικογένειες μας βρίσκονται σε κίνδυνο»
Ποια είναι η κατάσταση με τις οικογένειές σας;
Ούτε οι οικογένειές μας είναι ασφαλείς. Οι γυναίκες μας μένουν μαζί μας στις στρατιωτικές κατοικίες και τις έδιωξαν όλες. Σε όλων τα σπίτια μπήκαν το βράδυ του πραξικοπήματος αστυνομικοί και τα έψαξαν χωρίς εντάλματα. Τέσσερις από τις συζύγους μας έχουν χάσει τη δουλειά τους. Την επομένη του πραξικοπήματος άγνωστοι εμφανίστηκαν στον χώρο εργασίας της μίας από τις συζύγους μας και είπαν στον εργοδότη της ότι στο αυτοκίνητο του ενός από εμάς βρέθηκαν βόμβες και πυρομαχικά. Αυτό είναι ψέμα. Και οι άλλες τρεις πιστεύουν βάσιμα ότι τον επόμενο μήνα θα απολυθούν.
Α.Υ.: Ηρθαν στο σπίτι μου, όπου ήταν η γυναίκα μου, για έρευνα. Στο σπίτι υπήρχαν στον υπολογιστή τρία στικάκια. Εκείνοι άφησαν επίτηδες ένα τέταρτο, που περιείχε μάλλον κάποιο ενοχοποιητικό περιεχόμενο. Ευτυχώς, ένας γείτονας που ήταν παρών τους είπε ότι όταν ήρθαν δεν υπήρχε τέταρτο στικάκι και τους κάλεσε να το πάρουν πίσω.
A.G.: Μπήκαν στο σπίτι μου χωρίς ένταλμα, εν τη απουσία της γυναίκας μου και φεύγοντας άφησαν πάνω στο τραπέζι τέσσερα χαρτιά, στα οποία ήταν γραμμένο στα τουρκικά και τα αγγλικά «είμαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης»! Το έβγαλε η γυναίκα μου φωτογραφία…
Ως στρατιωτικοί γνωρίζετε το «βάθος» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σκεφτήκατε ποτέ ότι με την ενέργεια αυτή θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μείζον θέμα στις διμερείς σχέσεις; Σταθμίσατε αυτόν τον παράγοντα;
Κινδύνεψε η ζωή μας και ακόμα και η ζωή των οικογενειών μας… Δεν σκεφτήκαμε ότι θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί είδαμε την Ελλάδα ως σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ. Εκείνες τις ώρες είδαμε την Ελλάδα περισσότερο ως σύμμαχο χώρα, παρά ως εχθρική χώρα, παρά τη γενικότερη εντύπωση. Ηταν πολύ δύσκολη η απόφαση. Απειλούνταν η ζωή μας…
Δεν μεταφέραμε πράκτορα της CIA
Υπήρξε -όπως έγραψε ο ισλαμόφιλος δημοσιογράφος Abdurrahmen Dilipak- ένατος επιβάτης στο ελικόπτερο, όταν προσγειωθήκατε στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος ήταν πράκτορας της CIA, που διέφυγε στην Ελλάδα;
Ηταν δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο, γραμμένο από έναν Τούρκο ισλαμιστή αρθρογράφο που το αναπαρήγαγαν και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, ότι δηλαδή μεταφέραμε ακόμα ένα πρόσωπο, το οποίο, όπως έγραψε, ήταν πράκτορας της CIA, αλλά αυτό δεν ισχύει! Αυτό το μάθαμε εκ των υστέρων στην Ελλάδα. Δεν μεταφέραμε ποτέ ένατο άτομο με το ελικόπτερο και δεν αποβιβάστηκε ποτέ ένατο άτομο στην Αλεξανδρούπολη.
Γιατί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο ο αρθρογράφος;
Είναι κατασκευασμένο ψέμα για να μας ενοχοποιήσει!
7B112655-6402-417D-996A-DC00AB36A4BF965EFB8F-77C3-4895-90B5-19E9B00E83A3