Η μεγαλύτερη Σκοπευτής όλων των εποχών με 309 φασίστες #Κορακακη #Korakaki #Rio2016 #Olympics  #Gold #shootingsport

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“-Και πόσους ανθρώπους έχεις σκοτώσει;
-Οχι Ανθρώπους…φασιστες 309” ( Αληθινός διάλογος μεταξύ Παβλισενκο και Ελινορ Ρουσβελτ)

του Παντελή Καρύκα

Ελεύθερος σκοπευτής με αγγελικό πρόσωπο



Η Λουντμίλα Παβλισένκο γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1916. Ήταν Ουκρανή και όλα έδειχναν πως θα ζούσε μια ζωή όπως όλα τα κοριτσια της ηλικίας της. Η μοίρα όμως είχε αποφασίσει διαφορετικά για αυτήν. Έμελλε να αναδειχθεί ως η κορυφαία Σοβιετική γυναίκα ελεύθερη σκοπευτής με 309 επιτυχίες.
Η Παβλισένκο είχε μάθει από μικρή ηλικία να σκοπεύει, όντας μέλος του σκοπευτικού ομίλου του Κιέβου. Τον Ιούνιο του 1941, όταν επιτέθηκαν οι Γερμανοί, αυτή σπούδαζε ιστορία στο πανεπιστήμιο του Κιέβου. Αμέσως έσπευσε να καταταγεί και τοποθετήθηκε στην 25η Μεραρχία Τυφεκιοφόρων και σταδιακά εξελίχθηκε στην καλύτερη από τις 2.000 περίπου γυναίκες σκοπευτές του Ερυθρού στρατού, εκ των οποίων επέζησαν μόνο οι 500.
Οπλισμένη με τυφέκιο Mosin-Nagant, εφοδιασμένο με σκοπευτική διόπτρα Ρ.Ε. 4, πολέμησε στην Οδησσό, αρχικά, όπου σκότωσε 187 Γερμανούς και Ρουμάνους. Κατόπιν έδρασε στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Για τη δράση της προήχθη σε υπολοχαγό, έχοντας φτάσει τις 257 επιτυχίες. Τον Ιούνιο του 1942 τραυματίστηκε βαριά από εχθρικό βλήμα όλμου και αποσύρθηκε από τον πόλεμο. Μέχρι τότε είχε φτάσει τις 309 επιτυχίες, έχοντας σκοτώσει και 36 Γερμανούς ελεύθερους σκοπευτές.
Μετά την απόσυρσή της από τον αγώνα στάλθηκε στις ΗΠΑ και στον Καναδά – όντας η πρώτη Σοβιετική πολίτης που επισκέφτηκε την Αμερική – σε εθιμοτυπική επίσκεψη. Εκεί συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Ρούσβελτ και την σύζυγό του στον Λευκό Οίκο.
Αποστρατεύτηκε με το πέρας του πολέμου, με τον βαθμό του ταγματάρχη. Επέστρεψε στις σπουδές της και έλαβε πτυχίο ιστορικού. Εργάστηκε ως ιστορικός στη διεύθυνση ιστορίας του Σοβιετικού ναυτικού. Πέθανε το 1974.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ