Προκόπης Παυλόπουλος: Η Ευρώπη Του Δικαίου να αντιταχθεί στην Ευρώπη των κερδοσκόπων πριν καταρρεύσει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ELGS) ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Καλησπέρα σας.
Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ που είστε εδώ.
Εύχομαι ιδίως όσοι εξ΄ υμών που προέρχεστε από άλλες Χώρες, να απολαύσατε και την παραμονή σας στην Ελλάδα. Και σας διαβεβαιώνω ότι παρά την κρίση η Ελλάδα συνεχίζει αταλάντευτη τον Ευρωπαϊκό της δρόμο. Παρά τις θυσίες τις οποίες έχει υποστεί ο Ελληνικός Λαός, θα τον συνεχίσει τον δρόμο αυτό και όχι μόνο η Ελλάδα θα προοδεύσει αλλά στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα συμβάλει ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την κρίση που και εκείνη έχει μπροστά της. Γιατί και η ΕΕ διέρχεται, όπως είναι γνωστό, μια βαθιά κρίση για την οποία θα σας πω λίγα λόγια στη συνέχεια.
 
Με την ευκαιρία όμως πρέπει να τονίσω τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και των συναφών φορέων που συνεργάζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση με αυτόν -όπως είναι ιδίως η Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου και η Σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης- γιατί με τη δραστηριότητά του συμβάλει στο να ενισχυθούν οι ρίζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω θεσμικών διαύλων. Δηλαδή δημιουργώντας θεσμικούς διαύλους, ήτοι διαύλους που προκύπτουν από κανόνες δικαίου, συμβάλει τα μέγιστα στην σταδιακή Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, στην ενοποίηση της ΕΕ, όπως επίσης και στην προσέγγιση των χωρών εκείνων της Ευρώπης που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε και αυτές να αποτελέσουν μέλη της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας στο μέλλον.
 
Δυστυχώς έχουμε υποτιμήσει στην Ευρώπη τη σημασία των θεσμών, της ενίσχυσης των θεσμών, έτσι ώστε να αποκτήσει βαθιές ρίζες η ΕΕ. Δώσαμε μεγαλύτερη σημασία στην οικονομική ανάπτυξη, στη νομισματική ένωση αλλά αυτό είχε ως συνέπεια και η Ένωση αυτή να μην προχωρήσει όσο θα΄ πρεπε, αλλά και το δημοκρατικό κενό της ΕΕ να παραμένει μεγάλο. Άρα είναι μια ευκαιρία να εξάρουμε πόσο σημαντικό είναι οι κανόνες δικαίου, οι θεσμοί γενικότερα, το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, να πρωταγωνιστήσει στην όλη πορεία, όπως είπα πριν, και της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης αλλά και της ένταξης των λοιπών χωρών της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από την κατάλληλη προετοιμασία.
 
Η ενίσχυση του θεσμικού πυλώνα της Ευρώπης θα βοηθήσει ώστε να αντιμετωπίσει δύο τεράστια ζητήματα που έχουν προκύψει, τον τελευταίο ιδίως καιρό, τα τελευταία χρόνια και τα οποία συνιστούν υπαρξιακούς, κυριολεκτικά, κινδύνους για την ίδια την ΕΕ. Ο πρώτος κίνδυνος είναι η υπονόμευση της ίδιας την Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οικονομική κρίση, η οποία έχει την εξής διττή επίπτωση, τουλάχιστον. Πρώτον: Η κρίση αυτή έχει μετατρέψει ένα ζήτημα ελλείμματος σε ζήτημα δημόσιου χρέους στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί, μεταξύ άλλων, και τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό των κρατών μελών και να διευρύνει τις ανισότητες, πράγμα το οποίο είναι εντελώς αντίθετο και με τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και, βεβαίως, με την όλη νοοτροπία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Επίσης, αυτή η κρίση, ακριβώς εξαιτίας των δεδομένων που σας ανέφερα, έχει υποσκάψει το Κοινωνικό Κράτος στην Ευρώπη Και μην ξεχνάμε ότι το Κοινωνικό Κράτος για την Ευρώπη, το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου, είναι πραγματικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού είναι μία από τις βάσεις πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δημιουργηθεί αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Και ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος που υπονομεύει την υπόσταση της ΕΕ είναι η κρίση Ανθρωπισμού που έχει προκληθεί εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος. Το προσφυγικό ζήτημα δοκιμάζει την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν έχει δείξει τα αντανακλαστικά Ανθρωπισμού τα οποία είναι απαραίτητα σε αυτή την περίπτωση και που αποτελούν την ίδια τη βάση του Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη είναι μια Ένωση με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Όταν δημιουργούνται προβλήματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προσφύγων πολέμου -ο οποίος εν πολλοίς οφείλεται σε λάθη και της ίδιας της ΕΕ- από εκεί και πέρα η ΕΕ δεν φαίνεται αντάξια του προορισμού της και των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει. Όπως επίσης δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του ζητήματος η Ευρώπη αφού, λόγω αυτών των φοβικών νοοτροπιών ορισμένων κρατών-μελών –ευτυχώς λίγων– βλέπουμε στην Ευρώπη να αναπτύσσονται ακραίες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες αφυπνίζουν τους χειρότερους εφιάλτες που μας άφησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Και είναι ακριβώς ο Θεσμικός μας Πολιτισμός, η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που μπορεί να ξαναεμπνεύσει στην Ευρώπη την δύναμη να αντιμετωπίσουμε και το Προσφυγικό ζήτημα με όρους που της ταιριάζουν. Δηλαδή με όρους οι οποίοι όχι μόνο δεν υπονομεύουν τις ρίζες της αλλά ενισχύουν τη σταδιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Καταλήγω λοιπόν επαναλαμβάνοντας την σημασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε μέσω των θεσμικών διαύλων και της υπεράσπισης της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την πορεία της Ευρώπης προς την ενοποίηση και ολοκλήρωσή της, όπως επίσης να μπορέσουμε να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.
 
Και πάλι σας ευχαριστώ και καλώς ήλθατε.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ