Επιστήμονες απέδειξαν πως τα σκυλιά κατανοούν τους ανθρώπους καλύτερα από όσο πιστεύαμε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

imageΈχετε αναρωτηθεί ποτέ αν ο σκύλος σας καταλαβαίνει τις λέξεις «σε αγαπάω» που ακούει από εσάς; Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Eotvos Lorand στην Ουγγαρία έχουν συναρπαστικά νέα για τους λάτρεις των σκύλων.
Οι επιστήμονες στη Βουδαπέστη χρησιμοποίησαν τη Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (ΛΑΜΣ, fMRI) για να ελέγξουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 13 σκύλων όταν ακούνε λέξεις.
Τα τετράποδα έπρεπε να βρίσκονται εντελώς ακίνητα μερικές φορές ως και 8 λεπτά ώστε να λειτουργήσει το πείραμα. Πως κατάφεραν οι υπεύθυνοι κάτι τέτοιο; Οι ίδιοι είπαν πως το σημαντικότερο ήταν τα σκυλιά να τους εμπιστευτούν.
Αποδείχθηκε πως όχι μόνο μπορούν να κατανοήσουν την έννοια και τον τόνο της ανθρώπινης ομιλίας αλλά επεξεργάζονται την γλώσσα με τον ίδιο τρόπο που την επεξεργάζονται και οι άνθρωποι.
Τα σκυλιά χρησιμοποιούν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου για να επεξεργαστούν τα λόγια και το αριστερό για να αναλύσουν τον τονισμό. Οι ερευνητές κατανόησαν τα παραπάνω ευρήματα όταν είπαν φράσεις ουδέτερου περιεχομένου σε τόνο επαίνου και το αντίστροφο. Η εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων έδειξε πως αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα στις ευδιάκριτες λέξεις και τον ήχο.
Κάποιοι ίσως να το γνωρίζατε και ορισμένοι ίσως ακόμη να το αμφισβητείτε αλλά η επιστήμη αποδεικνύει πως είναι αλήθεια. Πλέον κανείς δεν θα πρέπει να θεωρείται ανόητος αν μιλά σε ένα σκύλο.
Επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (ΛΑΜΣ, fMRI) για να ελέγξουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 13 σκύλων όταν ακούνε λέξεις.
 
Τα τετράποδα έπρεπε να μείνουν ακίνητα μερικές φορές για πάνω από 8 λεπτά ώστε να λειτουργήσει το πείραμα.
 
Χάρης στα έξυπνα σκυλιά σαν τον Μπάρακ που απεικονίζεται, πλέον ξέρουμε περισσότερα πράγματα σχετικά με τα τετράποδα.
 
«Το τι και πως λέμε κάτι στα σκυλιά μετράει για αυτά»
 
Ο έλεγχος έδειξε πως μπορούν να αναλύσουν τις λέξεις και τον τόνο της φωνής.
Η χρήση λέξεων ίσως είναι ανθρώπινη εφεύρεση αλλά πλέον βλέπουμε πως οι νευρικές συνδέσεις χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία τους δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο προσόν.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ