Ο Ερντογάν κορόιδεψε τον πλανητάρχη… Φανταστείτε τι θα κάνει στον ηλίθιο πρόεδρο της Κύπρου…
Του Πανίκου Παναγιώτου
Στις 25 Μαρτίου 2012, στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που έγινε στη Σεούλ, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν πρωθυπουργός.
Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός ηγέτης εμφανίστηκε περιχαρής, εξαίροντας τις «ηγετικές ικανότητες τού εξαίρετου εταίρου και εξαίρετου φίλου», όπως είχε τονίσει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.
Τέσσερα χρόνια μετά, στις αρχές Απριλίου 2016, κατά τη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε να δεχθεί επίσημα στον Λευκό Οίκο τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ άσκησε έντονη κριτική στον άλλοτε «εξαίρετο φίλο» του για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Τον συνάντησε λίγα λεπτά στο παρασκήνιο.
Να επανέλθουμε όμως στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομπάμα το 2012 στη Σεούλ γιατί συμπεριελάμβαναν και αναφορά για ελληνικό ζήτημα, που είναι άκρως διδακτική ενόψει των επικείμενων εξελίξεων στο Κυπριακό.
Μπροστά στον Ερντογάν δήλωσε ότι τον συνεχάρη «για τις προσπάθειες που έχει κάνει στο εσωτερικό της Τουρκίας να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες. Είμαι στην ευχάριστη θέση», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, «να ακούσω για την απόφασή του να ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης».
Πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια και όχι μόνο η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν άνοιξε, αλλά ο Ομπάμα κατηγορεί τον Ερντογάν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ενώ σε εκθέσεις αμερικανικών υπηρεσιών ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρείται «επικίνδυνος και απρόβλεπτος» για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ο Ερντογάν λοιπόν κορόιδεψε ολόκληρο πλανητάρχη. Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει στον πρόεδρο της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας…
Αλλά, όσο και να τρέξουμε εκ των υστέρων για να κατηγορήσουμε την Τουρκία επειδή δεν θα έχει σεβαστεί – όπως πάντα – τα συμφωνηθέντα και το διεθνές δίκαιο, θα είναι πλέον πολύ αργά.
Με βάση αυτά που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, δεν θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία. Θα υπάρχουν δυο ισότιμα κράτη-πολιτείες, με μια ανίσχυρη κεντρική κυβέρνηση που θα άγεται και θα φέρεται είτε από το τουρκοκυπριακό βέτο είτε από τον ξένο δικαστή ή από την κλήρωση, λες και η λειτουργία του κυπριακού κράτους είναι ποδοσφαιρικός αγώνας.
Πηγή: “Φ”